Mój kot trzęsie się przed zasypianiem

Kirikiri
Kirikiri Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim,

Pod koniec sierpnia zauważyłam, że moja kotka trzęsie się w momencie zasypiania. To są takie drżenia, trochę jakby dygotała z zimna, i wygląda na to, że nie pozwala jej to zasnąć, dopóki się nie uspokoi.

Za pierwszym razem dosłownie spanikowałam i zadzwoniłam do dyżurnego weterynarza. Pani doktor zrobiła jej przegląd, nie miała temperatury itp. Wspomniała o możliwości, że to bardzo lekka forma padaczki, ale moja kicia pozostaje wtedy w pełni świadoma i udaje mi się uspokoić te „ataki” głaskaniem albo zachęceniem do zabawy.

Przy okazji szczepienia przypominającego inny weterynarz sugerował, że może to mieć związek z pasożytami.

Potem przez półtora miesiąca był spokój, aż do przedwczoraj, kiedy znowu się to zaczęło – zawsze wtedy, gdy chce zasnąć. Więc o co chodzi? Odprężenie, rozluźnienie mięśni, zimno?

Mieliście już kiedyś taką sytuację?

W przyszłym tygodniu mam wizytę u innego weta w sprawie sterylizacji, więc na pewno go o to podpytam!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • mami
    Mami Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry caro-rz

Właśnie trafiłam na Pani/Pana post i ponieważ jest on najświeższy, kieruję moją wiadomość właśnie do Pani/Pana.

Mam około 10-letniego kota, który ma identyczne objawy jak Pani/Pana pupil – do tego stopnia, że nie pozwalają mu one nawet spokojnie zasnąć.

Widziało go już dwóch weterynarzy, którzy na razie nie są zbyt zaniepokojeni...

Trwa to już 2 lub 3 miesiące i nie wiem już, co robić.

Czy udało się Pani/Panu znaleźć przyczynę tych skurczów? Może jakiś lek, który przyniósłby mu ulgę?

Z góry dziękuję za odpowiedź, MD

Przetłumaczony francuski
    Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry Caro-rz, może Pani spróbować kliknąć w nick autorki posta i przy odrobinie cierpliwości oraz wytrwałości prześledzić historię aż do przybliżonej daty tego wątku, aby dowiedzieć się, czy pojawiły się jakieś wyjaśnienia dotyczące tych drgawek. Dobra wiadomość jest taka, że kirikiri pisała na forum aż do 2020 roku, co sugeruje, że nie musi to być problem stanowiący bezpośrednie zagrożenie, ale niestety nic więcej nie jestem w stanie Pani powiedzieć!

(A jeśli chodzi o Panią, Kirikiri, jeśli wciąż czyta Pani Wamiz, to uważam, że ma Pani bardzo sympatyczny nick! 😂 😂) 

Przetłumaczony francuski
    Caro-rz
    Caro-rz Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć Kirikiri, Twój post jest już dość stary, ale spróbuję szczęścia, bo mój kot wydaje się mieć dokładnie ten sam problem, co Twój. Czy udało Ci się w końcu znaleźć wyjaśnienie tych drgawek? W momencie zasypiania zaczyna się cały trząść. Ma 13 lat i nigdy wcześniej mu się to nie zdarzało. Niedługo idziemy do weterynarza, ale bardzo się martwię. Wygląda to dość niepokojąco. Mam nadzieję, że z Twoją ślicznotką wszystko w porządku ☺️
    Przetłumaczony francuski
    Kirikiri
    Zgłoś

Dzięki blue cat za Twój wpis. Tak, jestem już w miarę spokojna, bo nie ma gorączki, ale i tak trochę mi przykro, dopóki się jeszcze do tego nie przyzwyczaję!

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Drżenie u kota może mieć mnóstwo przyczyn, ale w większości przypadków to nic groźnego. Miałam kiedyś syjamkę, która trzęsła się, gdy kładła się obok mnie, a potem zasypiała błogo. Weterynarz powiedział mi, że to nic takiego. Jeśli nie ma żadnych innych objawów, myślę, że nie ma powodu do niepokoju o Pani kicię (prawdziwa piękność).

Przetłumaczony francuski
    Kirikiri
    Zgłoś

Za to jak śpi, to już nic się nie dzieje 3

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post