Mój kot zlizał środek na pchły

M
Marie139283838 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć

Martwię się o mojego kota. Nałożyłam mu preparat na pchły między łopatki, żeby go nie zlizał, ale 10 minut później zobaczyłam, że jednak to zrobił i tym samym połknął produkt. Chciałam zapytać, jakie może być ryzyko i czy w ogóle jakieś jest? To środek odstraszający od Francodex.

Jeśli ktoś może mi pomóc, będę bardzo wdzięczna. Z góry dziękuję 😐

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Mahdjouba Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry! Przy tym produkcie powiedziano mi, żeby pryskać z odległości 30 cm na całe zwierzę. Chciałam zapytać, czy nic mu się nie stanie, jeśli zacznie się po tym lizać?

Przetłumaczony francuski
    Werewolf1
    Werewolf1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Preparatu na kleszcze i pchły wcale nie nakłada się między łopatkami... Aplikuje się go na wysokości głowy, z tyłu czaszki... Dzięki temu zwierzak go nie zliże...

Przetłumaczony francuski
    M
    Marie139283838 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, to wydarzyło się wczoraj, ale nie ma on żadnych objawów. Cały czas jednak uważnie go obserwuję. Dzięki wielkie!
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Tak jak zostało wspomniane wyżej, nie powinno być żadnego ryzyka dla Państwa kota, jeśli lizał się w pobliżu produktu, ale nie miał z nim bezpośredniego kontaktu. Jeśli jednak doszło do spożycia substancji, proszę nie zwlekać i skontaktować się z najbliższym weterynaryjnym centrum zatruć, gdy tylko zauważą Państwo jakiekolwiek niepokojące objawy.

Pozdrawiam serdecznie,

Alexia

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli preparat na pchły nałożysz dokładnie u nasady karku, język kota tam nie sięgnie – właśnie dlatego tak ważne jest, żeby celować dokładnie w to miejsce. Może widziałeś, jak lizał się „obok”? Jeśli w najbliższych dniach nie pojawią się żadne objawy zatrucia, to prawdopodobnie nie zlizał tego środka.

Przetłumaczony francuski
    Kirikiri
    Kirikiri Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Od kiedy to trwa?

Obserwuj go uważnie i przy najmniejszym niepokojącym sygnale od razu do weterynarza.

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post