Mój kotek ma guzki na brzuchu – co to może być?

Jos_devaux
Jos_devaux Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Jakieś 4 dni temu zauważyłam guzek na brzuszku mojej 6-miesięcznej kotki. Od razu zadzwoniłam do weterynarza, który powiedział, że jeśli to się powiększy albo zacznie ją boleć, mam zadzwonić ponownie za tydzień (ze względu na kwarantannę).

Dzisiaj ma już kilka takich guzków na całym brzuchu i powiększyły się, ale jej to nie boli. Zadzwoniłam więc znowu i trafiłam na dyżurnego lekarza, który stwierdził, że to może być wina jej pierwszej rui. Ale sam nie był do końca pewien...

W każdym razie, czy możecie mi napisać coś więcej na ten temat? Mam nadzieję, że trochę mnie uspokoicie, zanim pójdę z nią jutro rano do weterynarza.

Z góry bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To taki sezon na stresy, pewnie jeszcze nie raz nas to czeka 😉

Uspokoiłaś mnie z tym kleszczem, od razu czuję się mniej zielona! Ja mam tak samo, od razu pędzę do weterynarza, ale z czasem pewne rzeczy staram się ogarniać sama – trzeba przyznać, że po 13 kotach i 3 psach człowiek sporo się uczy. Mam też swoją małą weterynaryjną apteczkę, takie podstawowe rzeczy.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Liza, pomyślałam o tym samym, ale wcale się nie śmieję, bo sama nieźle kiedyś „popłynęłam”, a przecież to nie był mój pierwszy kot. Moja mała persiczka, którą mam obecnie, miała pewnego dnia wysoką gorączkę. Spanikowałam i od razu zabrałam ją do weterynarza, bo widziałam, że czuje się fatalnie. Gdybyś widziała to jego spojrzenie i ten uśmieszek pod nosem... okazało się, że mała po prostu ząbkowała! Ale wstyd! Teraz, kiedy do niego idę – to mój weterynarz wakacyjny, więc widuje mnie rzadko – zawsze się śmieje i spodziewa się po mnie absolutnie wszystkiego! Ale żeby zdjąć ze mnie poczucie winy, zawsze powtarza: „lepiej za wcześnie niż za późno”... 😳 Innym razem o mało nie zeszłam na zawał, jak wymacała sutek u jednego z moich kotów – myślałam, że to kleszcz! No więc... no, ale w porę się zorientowałam, o co chodzi 😁 Ale Ulalie, dobrze zrobiłaś, że zabrałaś ją do weta przy wysokiej gorączce! Od 39°C wzwyż, jeśli temperatura dalej rośnie, kot może nawet umrzeć. Więc super, że to były tylko zęby, ale to wcale nie jest powód do śmiechu. Co do pomyłki kleszcz/sutek – to mi się nadal zdarza, ale teraz najpierw dokładnie sprawdzam i już widzę... 👌 W razie wątpliwości zawsze konsultowałam się ze specjalistą, a z biegiem lat nabrałam trochę doświadczenia w leczeniu niektórych rzeczy, żeby unikać wizyt, np. przy ropniach po pogryzieniach. Mam teraz w zapasie kilka produktów ratunkowych (między innymi Betadine, preparat Dermaflon i doksycyklinę – substancja czynna: _doxycyclinum_). Nie śmiałam się z „nowicjuszki”, ale przyznajcie sami, że dwa posty o „guzkach na brzuchu” w ciągu jednego tygodnia mogą człowieka nieźle zestresować. 😁 Liza
    Przetłumaczony francuski
    O
    Ophebrt Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, czy to są po prostu sutki, czy jakieś duże zgrubienie pod nimi? I czy to jest samiec, czy samiczka?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Liza, pomyślałam dokładnie to samo, ale wcale się nie śmieję, bo sama nieźle pojechałam po bandzie, a przecież to nie był mój pierwszy kot. Moja mała persiczka, którą mam teraz, dostała kiedyś wysokiej gorączki, spanikowałam i od razu zabrałam ją do weterynarza, bo widziałam, że czuje się fatalnie. Gdybyś widziała jej wzrok i ten taki uśmieszek półgębkiem... a ona po prostu ząbkowała! Jaki wstyd! Teraz, jak do niego idę, to zawsze się śmieje – to mój „wakacyjny” weterynarz, widuje mnie rzadko, ale jak już się pojawię, to spodziewa się absolutnie wszystkiego! Ale żeby mnie uspokoić, zawsze powtarza: „lepiej za wcześnie niż za późno”... 😳

A innym razem spanikowałam, bo wymacałam sutek u jednego z moich kotów i myślałam, że to kleszcz! Także ten.... ale w porę się zorientowałam 😁

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Cześć, 4 dni temu zauważyłam guzek na brzuszku mojego kotka (ma 6 miesięcy). Natychmiast zadzwoniłam do weterynarza, który powiedział, że jeśli to się zmieni albo zacznie ją boleć, to mam zadzwonić za tydzień (ze względu na kwarantannę). Dzisiaj ma już kilka guzków na całym brzuchu i powiększyły się, ale jej to nie boli. Zadzwoniłam więc znowu i trafiłam na dyżurnego weterynarza, który powiedział, że to może być przez jej (pierwszą) ruję. Ale w sumie sam nie wiedział... W każdym razie, chciałabym się dowiedzieć, czy możecie mi powiedzieć coś więcej (żebym mogła się trochę uspokoić...), zanim pójdę jutro rano do kliniki. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Cześć Jos

Oto coś, co powinno Cię uspokoić:

https://wamiz.com/chats/forum/mon-chat-a-des-boules-au-niveau-du-ventre-97875.html

I tak jak już Ci pisali, nie ma sensu, żeby kotka miała miot przed zabiegiem.

Ale te guzki, które zauważyłaś, mogą też oznaczać, że Twoja kotka jest w ciąży, jeśli zdarzało jej się wychodzić na dwór.

Liza

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

@Ulalie

Znowu historia o „kulkach na brzuchu”? 😯

Musiałam chwilę ochłonąć i sprawdzić daty oraz profil!!

Jestem naprawdę w szoku: jak można pomylić sutki z jakimiś nienaturalnymi guzkami?

Przecież na środku jest brodawka, która mówi sama za siebie 👌 nawet jeśli ktoś jest młody i nie ma wielkiego doświadczenia z kotami.

Ja też miałam kiedyś 20 lat i swojego pierwszego kota. To prawda, że wtedy nie było jeszcze Wamiz. Ups! Ale jak w ogóle można żyć bez Wamiz? 🤧

Liza

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Im wcześniej ją wysterylizujesz, a zwłaszcza przed pierwszą rują, tym mniejsze będzie ryzyko wystąpienia u niej nowotworów sutka. Plotka o tym, że kotka musi chociaż raz mieć młode, to kompletna bzdura – sama miałam trzy kotki, które nigdy nie miały kociąt, a są niesamowitymi pieszczochami. Dzięki temu unikniesz też sytuacji, w której jej małe miałyby kolejne młode... i tak w kółko, aż wylądowałyby w schronisku albo na ulicy.

Wysterylizowany kot jest o wiele bardziej przymilny, a jego zdrowie będzie dzięki temu o wiele lepsze.

Przetłumaczony francuski
    Jos_devaux
    Zgłoś

Cześć, uzupełnię tylko wypowiedź Blue Cat – dzięki temu uniknie ona guzów listwy mlecznej w dorosłym wieku. Ale Twój weterynarz na pewno wyjaśni Ci to wszystko dokładnie 👌👌

Tak, też już o tym słyszałem, ale no cóż, tyle się słyszy różnych rzeczy, że człowiek sam już nie wie, jak odróżnić prawdę od mitów 😅

Przetłumaczony francuski
    Jos_devaux
    Zgłoś

Dzięki wielkie za te wszystkie informacje.

Wychodzi na zewnątrz tylko w naszej obecności (zawsze trzyma się blisko nas) i nie prosi o to, żeby wychodzić samej (co jest w sumie sporym plusem). Mam nadzieję, że masz rację, jeśli chodzi o tę czułość, bo ku naszemu wielkiemu żalowi, odkąd ją mamy, wcale tak to nie wygląda. Mimo że jest bardzo towarzyska, skora do zabawy i domaga się mnóstwa uwagi, to głaskanie i przytulasy to kompletnie nie jej bajka 😅

Przetłumaczony francuski
    T
    Trifouillette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

i uzupełnię jeszcze Blue Cat, dodając, że dzięki temu uniknie ona guzów listwy mlecznej w dorosłym wieku.

Ale Państwa weterynarz na pewno wszystko dokładnie Państwu wyjaśni 👌👌

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 13

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post