Mój kotek ma guzki na brzuchu – co to może być?

Jos_devaux
Jos_devaux Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Jakieś 4 dni temu zauważyłam guzek na brzuszku mojej 6-miesięcznej kotki. Od razu zadzwoniłam do weterynarza, który powiedział, że jeśli to się powiększy albo zacznie ją boleć, mam zadzwonić ponownie za tydzień (ze względu na kwarantannę).

Dzisiaj ma już kilka takich guzków na całym brzuchu i powiększyły się, ale jej to nie boli. Zadzwoniłam więc znowu i trafiłam na dyżurnego lekarza, który stwierdził, że to może być wina jej pierwszej rui. Ale sam nie był do końca pewien...

W każdym razie, czy możecie mi napisać coś więcej na ten temat? Mam nadzieję, że trochę mnie uspokoicie, zanim pójdę z nią jutro rano do weterynarza.

Z góry bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hej ponownie!

Przekonanie, że kotka powinna mieć chociaż jeden miot przed sterylizacją, to czysty mit. Wszystkie badania naukowe są co do tego zgodne. Wczesna sterylizacja (najpóźniej do 6. miesiąca życia) niesie ze sobą same korzyści dla zdrowia, czystości, bezpieczeństwa i spokoju kotki, a także wpływa na jej większe przywiązanie do człowieka i długowieczność. Pamiętaj też, że tak młoda koteczka jak Twoja, nawet jeśli fizycznie może już zostać „zapylona”, nie jest jeszcze dojrzała pod względem fizycznym ani behawioralnym, żeby taka ciąża i poród mogły przebiec bezpiecznie.

Naprawdę radzę Ci nie wypuszczać jej na dwór przed zabiegiem, nawet jeśli bardzo o to prosi. Przez całe życie towarzyszą mi koty, wszystkie były sterylizowane w bardzo młodym wieku, i zapewniam Cię, że są niesamowicie pieszczochowate. Zabieg sprawia, że stają się jeszcze bardziej zżyte ze swoim opiekunem, i dotyczy to zarówno kotek, jak i kocurów.

Przetłumaczony francuski
    Jos_devaux
    Jos_devaux Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, to prawdopodobnie jej sutki. W wieku 6 miesięcy zaczyna już dojrzewać, więc nie zwlekaj z zabiegiem sterylizacji.

Dzięki za odpowiedź. Czy zanim ją wysterylizuję, mogę pozwolić jej na jeden miot? (Może dzięki temu stałaby się bardziej miziasta? Słyszałam też, że dobrze jest, żeby chociaż raz miała młode przed sterylizacją?)

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

To prawdopodobnie jej sutki. W wieku 6 miesięcy zaczyna już dojrzewać płciowo, więc nie zwlekaj z jej sterylizacją.

Przetłumaczony francuski
  • 13 komentarzy na temat 13

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post