Mój kotek ma guzki na brzuchu – co to może być?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Hej ponownie!
Przekonanie, że kotka powinna mieć chociaż jeden miot przed sterylizacją, to czysty mit. Wszystkie badania naukowe są co do tego zgodne. Wczesna sterylizacja (najpóźniej do 6. miesiąca życia) niesie ze sobą same korzyści dla zdrowia, czystości, bezpieczeństwa i spokoju kotki, a także wpływa na jej większe przywiązanie do człowieka i długowieczność. Pamiętaj też, że tak młoda koteczka jak Twoja, nawet jeśli fizycznie może już zostać „zapylona”, nie jest jeszcze dojrzała pod względem fizycznym ani behawioralnym, żeby taka ciąża i poród mogły przebiec bezpiecznie.
Naprawdę radzę Ci nie wypuszczać jej na dwór przed zabiegiem, nawet jeśli bardzo o to prosi. Przez całe życie towarzyszą mi koty, wszystkie były sterylizowane w bardzo młodym wieku, i zapewniam Cię, że są niesamowicie pieszczochowate. Zabieg sprawia, że stają się jeszcze bardziej zżyte ze swoim opiekunem, i dotyczy to zarówno kotek, jak i kocurów.
Dzięki za odpowiedź. Czy zanim ją wysterylizuję, mogę pozwolić jej na jeden miot? (Może dzięki temu stałaby się bardziej miziasta? Słyszałam też, że dobrze jest, żeby chociaż raz miała młode przed sterylizacją?)
Cześć,
To prawdopodobnie jej sutki. W wieku 6 miesięcy zaczyna już dojrzewać płciowo, więc nie zwlekaj z jej sterylizacją.
13 komentarzy na temat 13
- Natychmiastowy powrót ukochanej osoby. Tel: +22990556895
- Szybki powrót uczuć w 24h. Tel: +229 91752665