Mój kotek wchodzi w swoje kupy

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Dwa tygodnie temu adoptowałam 4-miesięcznego kocurka. Maluch nie wychowywał się z mamą, od 2. tygodnia życia był w fundacji razem ze swoim bratem.

W związku z tym proces odstawienia od matki nie przebiegł u niego najlepiej.

W każdym razie,

To szczęśliwy kotek, który ma apetyt, dużo się bawi i uwielbia pieszczoty...

Problem polega na tym, że kiepsko radzi sobie z kuwetą. Kiedy próbuje zakopać kupę, wchodzi w nią łapkami i rozrzuca ją na drugi koniec kuwety... brudzi sobie też żwirkiem tylne łapki. Przez to brzydko pachnie, więc kiedy uda mi się go przyłapać, wycieram mu łapki zaraz po tym, jak wyjdzie z kuwety.

W domu tymczasowym używał żwirku roślinnego i przede wszystkim miał krytą kuwetę, więc nie wiedzą, czy wcześniej też tak robił... u mnie ma żwirek Catsa* i zwykłą, otwartą kuwetę postawioną w ustronnym miejscu, oczywiście nie w tym samym pokoju, co jedzenie.

Co mogę zrobić, żeby zrozumiał, że trzeba zakopywać, ale nie wolno w to wchodzić?

Myślę o zakupie żwirku roślinnego, żeby sprawdzić, czy problem nadal będzie występował...

Dzięki!!!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Teemteem
    Teemteem Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Koty tak po prostu mają – często albo od czasu do czasu robią tak przy zakopywaniu swoich odchodów.

Żeby mu pomóc, włóż go z powrotem do kuwety (tylko pamiętaj, żeby go nie krzyczeć!) i weź go delikatnie za łapki, żeby pokazać mu, że trzeba to jeszcze zakopać. Zazwyczaj z czasem wszystko się samo układa, to nie jest żaden wielki problem.

Przetłumaczony francuski
  • 11 komentarzy na temat 11

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post