Mój znajomy bije kota, żeby go ukarać. Jakieś alternatywy?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Słuchajcie, wczoraj byłam u znajomego, który ma przepięknego, 3-letniego kota. Jest naprawdę duży i potrafi skakać bardzo wysoko.

Mieszkanie ma duży balkon, więc kumpel uczy go, żeby tam nie skakał, bo boi się, że kot wskoczy na murek i spadnie.

No i stało się: w pewnym momencie kot chciał zapolować na owada i zrobił skok w miejscu na jakieś 1 metr. I wtedy stało się coś, czego kompletnie nie zrozumiałam... Mój znajomy złapał kota za kark, nie podtrzymując mu łap (biedne zwierzę musiało utrzymać cały swój ciężar w powietrzu), a potem poszedł po kuchenną łopatkę, żeby go nią uderzyć 😯 (i to naprawdę mocno!!)

Widząc, że jestem totalnie oburzona, zaczął mi przedstawiać swoje argumenty. Był wręcz dumny z tego, że „nie robi tego ręką, żeby kot nie kojarzył go z bólem”... No po prostu chyba śnię.

Wyjaśnił mi, że próbował metody ze spryskiwaczem (psikanie na kota wodą, kiedy nabroi), ale to nic nie dało, bo jego kot akurat całkiem to lubi.

Nigdy czegoś takiego nie widziałam. Miałam i znałam mnóstwo kotów, ale żaden nie potrzebował takich metod, żeby zrozumieć słowo „nie”.

Byłam tak zszokowana i wściekła, że nie potrafiłam mu podać żadnej sensownej alternatywy, bo nigdy nie miałam do czynienia z takim problemem.

Dlatego przychodzę z pytaniem do Was: czy są jakieś inne sposoby, żeby powstrzymać kota przed skakaniem na tarasie? Muszą przecież być jakieś inne metody?!!

Z góry dziękuję w imieniu tego kociaka i życzę miłego dnia!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • T
    Turkiye ne mutlu turkum diyene Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Co za zero z tego kolesia!!! Kot jest delikatny jak niemowlę, więc koniecznie zabierz mu tego kota albo przywal mu w gębę, niech sam zobaczy, jak to jest.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No i jak, czy ta rozmowa była konstruktywna? Jeśli nie, to zmień faceta i zabierz ze sobą kota, to moja alternatywa...

Przetłumaczony francuski
    N
    Negrita2 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To po prostu żałosne, żeby bić swoje zwierzę, nieważne jakie. To wręcz podłe.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć! Dzięki za wasze odpowiedzi. Teraz pozostaje mi już tylko porozmawiać z moim znajomym i spróbować z całych sił uświadomić mu, że nie wolno działać wbrew naturze zwierzęcia, a już zwłaszcza przemocą... Życzę wam wszystkim miłego dnia!
    Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Skoro szukasz alternatywy...

To, co ta osoba próbuje zrobić, to po prostu wychować swojego kota w ten sposób. Chce go czegoś nauczyć, a to przecież nie lada wyzwanie! Myślę, że jeśli chcemy to osiągnąć, musimy przyznać, że nic nie przebije kociej mamy w kwestii wychowania maluchów i dogadania się z nimi. Jeśli kociak się oddala i zapuszcza w niebezpieczne rejony, ona go po prostu łapie i przenosi z powrotem. Po prostu. On znowu odchodzi, a ona znowu go zabiera.

A co innego ma niby zrobić? Przecież nie będzie na niego gwizdać, bo wie, że on i tak nic z tego nie skuma. Jeśli trzeba to powtórzyć 10 razy, to robi to 10 razy, a jak trzeba 30, to 30. A jeśli kociak nie zrozumie i któregoś dnia zginie, cóż, po prostu tak się kończy życie. Innymi słowy, nie da się zrobić wiele więcej, żeby kot coś pojął, niż po prostu go przestawiać. Skacze – zestawiamy go, znowu skacze – znowu go zestawiamy. Jeśli któregoś dnia skoczy i zrobi sobie krzywdę, to znaczy, że wyczerpaliśmy wszystkie możliwości... na tej konkretnej drodze.

Ale my jesteśmy ludźmi. Jesteśmy inteligentni. My staramy się raczej „zarządzać”, czyli tak zorganizować otoczenie, żeby unikać takich sytuacji. Zarządzanie problemem to wciąż najlepsze wyjście.

Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie, poza osiatkowaniem nie da się powstrzymać kota przed skakaniem.

W końcu zrobi mu krzywdę albo go zabije, ale kot i tak będzie chciał skoczyć.

A ten twój „znajomy” to beznadziejny opiekun, do tego nieudacznik i skończony kretyn.

Taki typ właściciela jest pewnie znacznie częstszy, niż mogłoby się wydawać.

Muszę przyznać, że uśmiechnąłem się, kiedy to czytałem. Próbuję wczuć się w sytuację tego kota, który obrywa łopatką, zupełnie nie rozumiejąc dlaczego.

W każdym razie, gdybym był tym kotem, nie ufałbym temu człowiekowi.

To ciekawe, jak różni ludzie mają zupełnie inne reakcje na ten sam problem. Nigdy by mi do głowy nie przyszło, żeby „bić” moją kotkę, żeby nauczyć ją podstawowych zasad bezpieczeństwa.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, tutaj zupełnie się zgadzam. Zresztą po tym, co zobaczyłam, samo określenie „przyjaciel” staje pod znakiem zapytania.

Powiedziałam jej, że nie widzę sensu w posiadaniu zwierzaka, jeśli chce się go tylko urabiać pod to, co akurat nam pasuje i co jest dla nas „wygodne”...

No niby tak, jej kot wygląda na zadowolonego – bawi się, je, dużo się przytula, to fakt.

Ale nie jestem pewna, czy to usprawiedliwia kontynuowanie tej kompletnie szalonej metody wychowawczej...

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie, poza siatką nie da się powstrzymać kota przed skakaniem

W końcu go zrani albo zabije, ale kot i tak będzie chciał skoczyć

A ten twój „znajomy” to niegodny opiekun, w dodatku nieudacznik i kompletny kretyn

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, aż się we mnie gotuje, jak czytam o tym, co twój znajomy robi swojemu kotu – to skandal!! Koty uwielbiają się wspinać, skakać i przebywać na wysokościach. Poza odpowiednim zabezpieczeniem tarasu nie widzę innego rozwiązania!! Może inni użytkownicy będą mieli jeszcze jakieś pomysły??
    Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post