Moja kicia liże opatrunek
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Luźniejszy bandaż nałożony na opatrunek pomoże go lepiej chronić.
Przy sterylizacji moich dwóch kotek (we wrześniu i październiku) poprosiłam o body u weterynarza, a drugie dokupiłam na Amazonie (przyszło w 24h i kosztowało około 75 zł). To idealne rozwiązanie, bo kicia nie może lizać ani opatrunku, ani blizny.
Dzień dobry
Dopóki opatrunek się nie odkleja, nie martw się. Na pewno blizna ją drażni, swędzi albo boli. To naturalne, że liże się w tym miejscu. Jeśli tylko dałoby się uniknąć kołnierza... Dla kotów to prawdziwe piekło.
Cześć!
Nie powinna za to ciągnąć. Odwracaj jej uwagę, kiedy za bardzo liże albo podgryza. Opatrunek nie powinien się łatwo odkleić, chyba że uprze się na jakiś róg. Jeśli robisz bandaż, uważaj, żeby nie zawiązać go zbyt mocno.
Unikajcie dynamicznych zabaw; niech trochę się rusza, ale bez przesady, a wszystko powinno być dobrze. Na Twoim miejscu zaufałbym weterynarzowi, ale jeśli chcesz dodać dodatkową ochronę, to możesz. Szybkiego powrotu do zdrowia dla małej!
Przepraszam... nie skończyłam.
Nakładasz bandaż, którym owijasz opatrunek.
Z reguły koty nie lubią kołnierzy, więc jedno z tych dwóch pozostałych rozwiązań będzie prostsze.
Miłego dnia!
W końcu faktycznie może dojść do tego, że odklei sobie ten opatrunek. Przez lizanie może zainfekować ranę (jeśli zdejmie opatrunek) albo nawet wyrwać szwy (koci język ma te swoje wypustki, które mogą podrażnić ranę...).
Masz kilka opcji...
- pilnować, żeby się nie lizała, choć wiadomo, że gojąca się rana swędzi
- zadzwonić do swojego weterynarza, żeby go o tym poinformować i upewnić się, czy opatrunek na pewno dobrze trzyma... W razie czego weterynarz może dać Ci kołnierz ochronny...
- założyć jej ubranko pooperacyjne dla kota (do kupienia w sieci) albo body dla niemowląt, które możesz odpowiednio dopasować... albo owinąć bandażem, który...
6 komentarzy na temat 6