Moja kotka ma obsesję na punkcie jedzenia!

K
Krounik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór!

Piszę ten post, bo nie wiem już, co robić z moją 8-miesięczną kotką. Została wysterylizowana 2 miesiące temu. Kiedy ją wzięliśmy (miała 5 miesięcy), jadła całkiem rozsądnie i potrafiła się sama pilnować. Z czasem zaczęła pochłaniać swoją dzienną porcję coraz szybciej i pod koniec dnia miska była już pusta, więc postanowiliśmy rozdzielić jedzenie na kilka mniejszych posiłków. Obecnie jest po zabiegu i dostaje 25 g suchej karmy i 50 g mokrej (marka Ziggy, więc całkiem dobra jakość). Tylko że teraz sytuacja stała się nie do opanowania. Po sterylizacji jest jeszcze gorzej.

Ma totalną obsesję na punkcie jedzenia – do tego stopnia, że zżera wszystko, co znajdzie (nawet rzeczy, które nie są jadalne...). Strasznie też kradnie, nic nie można zostawić na wierzchu (potrafi zlizywać oliwę z jeszcze zimnej patelni, wystarczy, że odwrócę się na dwie minuty), rozrywa opakowania z chlebem, żeby się do niego dobrać itd. Najgorzej jest, kiedy dostaje mokrą karmę – mogłaby nam odgryźć palce, żeby tylko zjeść szybciej. A poza tym urządza prawdziwe koncerty miauczenia, kiedy tylko uzna, że przyszedł czas na posiłek...

Próbowaliśmy dawać jej więcej, a nawet jedzenie bez ograniczeń (ad libitum), ale w 15 minut wciągnęła porcję na dwa dni, co skończyło się trzydniową biegunką...

Naprawdę nie wiemy już, co robić... Macie jakieś rady lub sprawdzone sposoby?

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Monique też, ale jeszcze nie odeszła tak całkiem 😁 więc bez scen zazdrości, proszę....

Przetłumaczony francuski
    Yuna La Ficelle
    Zgłoś

No tak, kalou,

I mam wielką nadzieję, że u Ciebie i Twojej małej persiczki wszystko w porządku, bo zauważyłam, że od kilku miesięcy rzadziej zaglądasz na forum.

Bardzo nam Ciebie brakuje! Tak samo jak wieści od ulalie, bluecat, landoras czy benito – kiedy Was nie ma, to od razu widać 🙄

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zawsze dawałem suchą karmę bez ograniczeń, a mokrą na żądanie (co najczęściej wychodziło z 6-8 razy dziennie, a czasem nawet częściej). Nigdy żaden z moich kotów nie był otyły, niezależnie od tego, czy był to kot wychodzący, czy typowy pieszczoch domowy.

Przetłumaczony francuski
    Landoras
    Landoras Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, jakiej marki karmę suchą i mokrą mu podajecie?

Przetłumaczony francuski
    K
    Zgłoś
    Super, wielkie dzięki! Na wszelki wypadek zrobię jej też odrobaczenie. Będę jej powoli zwiększać porcje jedzenia, żeby zobaczyć, czy będzie jakaś poprawa! Daję jej też trochę cukinii – uwielbia ją, więc to jej trochę wypełni brzuszek. Co do biegunki, to fakt, jest z tym problem... jak tylko zje trochę więcej niż zwykle, od razu ma luźne stolce, a że to półangora, to wszystko zostaje jej na sierści... nie wygląda to najlepiej, haha.
    Przetłumaczony francuski
    Yuna La Ficelle
    Zgłoś

Dzień dobry,

Bałam się, że poczuje się Pani urażona, ale skoro nie, to super.

To dość ciekawe, że boi się Pani, że dostanie od tego biegunki. W rzeczywistości przejedzenie może spowodować ulewanie (czyli po prostu wymioty 😂), ale nie wywołuje biegunki, CHYBA ŻE... mowa o karmie bezzbożowej!

Poza tym, wbrew opinii, która moim zdaniem zbyt mocno się teraz rozpowszechnia, uczucie sytości nie zależy od ilości zjedzonego białka, ale wyłącznie od tego, czy brzuszek jest pełny. Koty nie mają w głowie wskaźnika kalorii i białka zwierzęcego, który mówiłby im, kiedy nie powinny już być głodne.

Szczerze mówiąc, według mnie sucha karma powinna być dostępna bez ograniczeń, ale jeśli nie chce Pani tak robić, to warto przynajmniej podwoić porcje zarówno chrupek, jak i mokrej karmy. Trzeba też bardzo pilnować, żeby regularnie piła – skoro nie dostaje dużej ilości mokrej karmy, trzeba to zrekompensować, zachęcając ją do picia (często zmieniana, świeża woda, fontanna dla kota itp.).

Co prawda 2,5 kg to nie jest wielki gabaryt, ale naprawdę myślę, że z jednej strony ona jest po prostu głodna, a z drugiej – jeśli ma biegunkę, to nie z powodu przejedzenia, tylko jest to bezpośrednio związane z karmą bezzbożową. Niektóre koty (bardzo, bardzo wiele) zupełnie jej nie trawią, nawet przy zachowaniu wszystkich zasad wprowadzania nowej karmy.

Ewentualnie może Pani uzupełniać jej posiłki prawdziwym mięsem, surowym lub gotowanym: pierś z kurczaka, biała ryba (lub łosoś, ale on jest drogi), wołowina (np. kawałek mięsa gulaszowego, jest niedrogie) – wtedy ma Pani pewność, że od tego nie przytyje.

Przetłumaczony francuski
    K
    Zgłoś
    Cześć wszystkim, dzięki za wasze odpowiedzi! Rozumiem, co mówicie, ale mój weterynarz powiedział, że ona potrzebuje tylko 25 g suchej karmy + 50 g mokrej... No i teraz sama nie wiem, co o tym myśleć! Obecnie dostaje karmę dla kotów sterylizowanych i mokrą karmę marki Ziggy (bezzbożową i wysokobiałkową). Moja kotka mieszka w bloku i jest straszną kruszynką, waży tylko 2,5 kg (to prawidłowa waga przy jej budowie), więc boję się, żeby nie stała się otyła. Pewnie trochę panikuję na punkcie tej wagi, bo mój poprzedni kot miał z tym spore problemy i nie chcę powtórzyć tych samych błędów. Poza tym, jeśli dam jej większą porcję, to od razu ma biegunkę, a to dla niej żadna frajda...
    Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zgadzam się, dostaje za mało jedzenia, więc po prostu jest głodny.

Musisz mu zostawiać karmę bogatą w białko zwierzęce, z mięsem jako pierwszym składnikiem i to w porządnej ilości – minimum 25% (choć to i tak mało). Im więcej białka zwierzęcego, tym mniejszą ilość karmy zje, bo szybciej dostarczy organizmowi to, czego potrzebuje – w końcu kot to bezwzględny mięsożerca.

On sam sobie to wyreguluje, więc bez obaw – karma dla kastratów (bezzbożowa lub zwykła) może stać w misce cały czas, a do tego dorzuć przynajmniej jedną porcję mokrej karmy dziennie, żeby zadbać o odpowiednie nawodnienie.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zgadzam się. Twoja kotka jest po prostu głodna, a to dla kota ogromny stres, który zmusza go do jedzenia na zapas. To z kolei może prowadzić do wymiotów lub biegunki. Zapewnij jej stały dostęp do suchej karmy typu light i daj jej przynajmniej podwójną porcję mokrej karmy w porównaniu do tego, co dostaje teraz. Twoja kicia cierpi emocjonalnie, bo u zwierząt strach przed głodem to jeden z najsilniejszych, pierwotnych lęków.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    W sumie zgadzam się z Yuna. Mój kot nie przepada za suchą karmą – ma do niej stały dostęp, ale je ją raczej nieregularnie, powiedzmy, że traktuje ją jako „przekąskę”, bo dodatkowo poluje i zjada swoje ofiary. Za to zjada dziennie od 2 do 3 saszetek mokrej karmy (po 85 g). Ma 4 lata, waży 4 kg i trzyma stałą wagę. Więc tak, myślę, że Twoja kotka jest po prostu wciąż głodna... To, że rzuca się na każde jedzenie, moim zdaniem wynika właśnie z tego. To normalne, że rzuca się na suchą karmę, jak ma do niej stały dostęp – wszystkie tak na początku robią, ale z czasem rozumieją, że jedzenie jest zawsze dostępne i same zaczynają się regulować. Dla własnego spokoju możesz jej dawać karmę dla kotów sterylizowanych.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post