Moja kotka ma obsesję na punkcie jedzenia!

K
Krounik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór!

Piszę ten post, bo nie wiem już, co robić z moją 8-miesięczną kotką. Została wysterylizowana 2 miesiące temu. Kiedy ją wzięliśmy (miała 5 miesięcy), jadła całkiem rozsądnie i potrafiła się sama pilnować. Z czasem zaczęła pochłaniać swoją dzienną porcję coraz szybciej i pod koniec dnia miska była już pusta, więc postanowiliśmy rozdzielić jedzenie na kilka mniejszych posiłków. Obecnie jest po zabiegu i dostaje 25 g suchej karmy i 50 g mokrej (marka Ziggy, więc całkiem dobra jakość). Tylko że teraz sytuacja stała się nie do opanowania. Po sterylizacji jest jeszcze gorzej.

Ma totalną obsesję na punkcie jedzenia – do tego stopnia, że zżera wszystko, co znajdzie (nawet rzeczy, które nie są jadalne...). Strasznie też kradnie, nic nie można zostawić na wierzchu (potrafi zlizywać oliwę z jeszcze zimnej patelni, wystarczy, że odwrócę się na dwie minuty), rozrywa opakowania z chlebem, żeby się do niego dobrać itd. Najgorzej jest, kiedy dostaje mokrą karmę – mogłaby nam odgryźć palce, żeby tylko zjeść szybciej. A poza tym urządza prawdziwe koncerty miauczenia, kiedy tylko uzna, że przyszedł czas na posiłek...

Próbowaliśmy dawać jej więcej, a nawet jedzenie bez ograniczeń (ad libitum), ale w 15 minut wciągnęła porcję na dwa dni, co skończyło się trzydniową biegunką...

Naprawdę nie wiemy już, co robić... Macie jakieś rady lub sprawdzone sposoby?

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Przepraszam, że to powiem i mam nadzieję, że nie poczuje się Pan/Pani zaatakowany/a, bo przyznam, że ostatnio szybko się „odpalam”, ale moim zdaniem Pana/Pani kotka wcale nie ma obsesji na punkcie jedzenia – ona jest po prostu głodna, i to bardzo głodna.

Jeśli chce Pan/Pani, sprawdziłem to na przykładzie moich karm: saszetki mokrego jedzenia mają po 100g i daję po dwie dziennie każdemu z moich kotów. Jeśli chodzi o suchą karmę, moje mają do niej stały dostęp, ale na opakowaniu zalecają dwie saszetki mokrej karmy dziennie i 20g suchej. To daje łącznie 200g mokrego jedzenia i 20g suchego na dobę, więc te Pana/Pani 50g dziennie to zdecydowanie za mało...

Właśnie sobie to przeliczyłem: mój worek karmy ma 4 kg, mam sześć kotów i starcza mi on na tydzień, co daje około 95g dziennie na jednego kota.

Zapewniam, że żaden z moich kotów nie jest otyły!

Więc dla mnie Pana/Pani kotka po prostu przymiera głodem. Może to moje robotnicze podejście sprawia, że tak mówię, ale koty, tak jak robotnicy, wolą mieć pełne brzuchy. Lubią dobre rzeczy, ale gdyby miały wybierać, zawsze będą wolały zjeść karmę nieco gorszej jakości, ale w odpowiedniej ilości każdego dnia, niż jeść produkt najwyższej klasy, ale nie móc najeść się do syta codziennie...

Przetłumaczony francuski
  • 11 komentarzy na temat 11

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post