Moja kotka ma ruję non stop!

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Przygarnęłam małą kotkę, którą znalazłam na zewnątrz. Była chudziutka i w opłakanym stanie, więc zabrałam ją do domu. Nigdy wcześniej nie miałam kota (przez moje alergie), ale po prostu nie mogę patrzeć na porzucone zwierzęta pozostawione same sobie... Oczywiście zabraliśmy ją do weterynarza na kontrolę i po kilka porad, ale nikt nam nie wspomniał o słynnej rui...

Jest kochana, ale problem w tym, że ma ruję co drugi tydzień i jest to naprawdę uciążliwe. Nie wiem już, co robić. Chcemy ją wysterylizować, ale na ten moment finansowo nie damy rady zrobić tego od razu, chociaż mamy to w planach. Chciałam się dowiedzieć, czy jest jakiś sposób, żeby ją uspokoić, bo to się robi już prawie nie do zniesienia. Mamy ją od 3 miesięcy i tak jest całymi dniami – miauczy, ociera się o wszystko (nawet o psa, którego zazwyczaj unika albo atakuje) i tak na okrągło. Ja już wysiadam! Błagam, powiedzcie, że możecie mi jakoś pomóc =) ! Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

31 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    No, widać sporą różnicę! :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Ma też złamany ogonek, ale pani weterynarz nam powiedziała, że to może być od urodzenia, skoro jej to w ogóle nie przeszkadza =)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

a teraz =)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, dobrze zrobiłam =) dzięki za wszystko. Podeślę wam zdjęcie „przed” (żebyście zobaczyli, w jakim stanie go znaleźliśmy)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Widzisz, dobrze, że zarejestrowałeś się na forum :)

A jak znajdziesz wolną chwilę, to może wrzucisz nam zdjęcie swojej kici?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Okej, jasne z tą pigułką, zwłaszcza że mi ją doradzano (uff, całe szczęście, że jej nie podałam). Co do karmy, to będę jej dalej dawać jej chrupki i mokre jedzenie. Dziwiło mnie, że tyle je i w ogóle nie tyje, ale teraz już lepiej rozumiem dlaczego.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Okej, dzięki za radę. Zrobię to, co najlepsze dla jego zdrowia =)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

W każdym razie, przede wszystkim NIGDY (nawet ten jeden jedyny raz!) nie dawaj jej tabletek, bo antykoncepcja hormonalna dla kotek to prawdziwe GÓWNO! (wybacz to słownictwo, ale muszę tak napisać, żebyś zrozumiała, że te tabletki są bardzo niebezpieczne), powodują też stany zapalne macicy, ropomacicze i nowotwory.

I zobaczysz, jak już twoja kicia będzie po zabiegu, to trochę przybierze na wadze i wyjdzie jej to na dobre.

Wtedy absolutnie nie ograniczaj jej jedzenia i nie przechodź na karmę typu light ani nawet na taką dla kotów sterylizowanych.

Dopiero jeśli faktycznie będziesz miała wrażenie, że ma tendencję do nadmiernego tycia, możesz ją przestawić na karmę dla kastratów.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, sterylizacja jest dla niej kluczowa. Poza tym, jeśli poprosisz weterynarza o płatność w ratach w momencie umawiania wizyty, nie może ci odmówić. Chyba że zapytasz o to w ostatniej chwili, kiedy będzie już po operacji.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    A, no jasne, teraz już lepiej rozumiem, dlaczego ona wcale nie jest gruba. W każdym razie wielkie dzięki za tę informację. To prawda, że skoro nigdy wcześniej nie miałem kota, to nie wiedziałem, co to takiego... Zrobię więc to, co trzeba =) dzięki wam bardzo =)
    Przetłumaczony francuski
  • 30 komentarzy na temat 31

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post