Moja kotka ma zgrubienia na brzuszku

M
Momo760 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, moja kotka ma 8 miesięcy, ładnie je, nie ma żadnych problemów z czystością, bawi się, no i ogólnie żyje sobie spokojnie. Tylko że wczoraj wieczorem, kiedy głaskałam ją po brzuszku, zauważyłam, że ma tam kilka kulek.

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy to może być coś poważnego? Bardzo się martwię... a przez tego koronawirusa mój weterynarz dzisiaj nie przyjmuje. Proszę, pomóżcie!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

45 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Marie2000 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć wszystkim, Jestem w dokładnie takiej samej sytuacji. Mam 9-miesięczną kotkę i jeszcze przed jej pierwszą rują odkryłam u niej na brzuchu ogromne guzy, mające po kilka centymetrów. Pojawiły się błyskawicznie – parę dni wcześniej ją kąpałam, a poza tym często ją czeszę, więc wcześniej ich nie było. Kotka w ogóle nie wychodzi na zewnątrz. Idę do weterynarza w przyszłym tygodniu, ale wygląda to naprawdę przerażająco i bardzo się martwię 😳😕
    Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ah, świetnie! Dzięki za odpowiedź, no i problem z „kulkami” rozwiązany.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Dzień dobry, od kiedy te zgrubienia są obecne? Pojawiły się nagle, z dnia na dzień, czy stopniowo? Jeśli pojawiały się powoli, a w dotyku są miękkie, może to być po prostu tkanka tłuszczowa. Czy Twoja kotka jest wysterylizowana? Jeśli nie, mogą to być jej gruczoły mlekowe, które powiększają się przy pierwszej rui. Jest młoda, więc istnieje małe prawdopodobieństwo, że to nowotwór. Aby móc wykluczyć ranę, ropień, cysty itp., należałoby obejrzeć te zmiany pod kątem oznak stanu zapalnego czy wydzieliny... Proszę nie wahać się porozmawiać o tym ze swoim lekarzem weterynarii. Miłego dnia. Caroline – studentka weterynarii

Dziękuję bardzo za odpowiedź, bo bardzo mnie ona uspokoiła. Żeby mieć pewność, zabrałam ją do weterynarza, który powiedział mi to samo co Pani – że to przez jej pierwszą ruję. Dzisiaj nie ma już po nich śladu, żadnych zgrubień. Bardzo dziękuję.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@ Blue Cat , nawet nie wyobrażam sobie jego miny, pewnie jest wściekły haha!

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@Titejava,

A to i tak tylko wtedy, gdy jest zadowolony...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@Ulalie, Lizzza, no dobra, wracam do tematów świeckich... Ale w takim razie kotka Momo nadal ma focha!

Padłam ze śmiechu z tego zdjęcia

😁😁

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

PS

Momo, czy Ty naprawdę masz 23 lata, czy może jesteś synem lub córką domowników i masz 8 lat?

Często się zdarza, że dzieci dopytują na forach, jeśli mają kota.

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

@Momo

„Pojawiły się z dnia na dzień”.

Miziasz swoją kicię codziennie?

Wysłałam Ci link o tym, „jak zachowuje się kotka w ciąży”, udało Ci się go przeczytać?

Jest tam cała lista – czy Twoja kotka wykazuje objawy typowe dla kotki, która spodziewa się młodych?

Tak czy nie?

Jeśli tak, to jakie? Zanotuj to sobie i odpowiedz, bo w przeciwnym razie uznam, że Twoje pierwotne pytanie jest już nieaktualne.

Liza

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Mam nadzieję, że kotka Momo nie zaciążyła z tym kocurem z góry 😁

Też się tego obawiam, bo ten „kocur z góry” na bank ma jaja. 😋

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Mam nadzieję, że pilnujesz jej, kiedy jest uwiązana na zewnątrz, bo Twoja niesterylizowana kotka mogłaby spodziewać się małych – w wieku 8 miesięcy to bardzo prawdopodobne.

Tak, pilnuję jej, kiedy jest na dworze, jestem wtedy z nią.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 45

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post