Moja kotka ma zgrubienia na brzuszku

M
Momo760 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, moja kotka ma 8 miesięcy, ładnie je, nie ma żadnych problemów z czystością, bawi się, no i ogólnie żyje sobie spokojnie. Tylko że wczoraj wieczorem, kiedy głaskałam ją po brzuszku, zauważyłam, że ma tam kilka kulek.

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy to może być coś poważnego? Bardzo się martwię... a przez tego koronawirusa mój weterynarz dzisiaj nie przyjmuje. Proszę, pomóżcie!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

45 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Od jak dawna te zgrubienia są widoczne? Pojawiły się nagle, z dnia na dzień, czy narastały stopniowo?

Jeśli pojawiały się powoli i są miękkie w dotyku, może to być po prostu tłuszcz.

Czy Twoja kotka jest wysterylizowana? Jeśli nie, mogą to być powiększające się sutki przed jej pierwszą rują.

Kotka jest młoda, więc istnieje małe prawdopodobieństwo, że to zmiany nowotworowe.

Aby wykluczyć ranę, ropień czy cysty, należałoby obejrzeć te miejsca pod kątem ewentualnego stanu zapalnego lub wydzieliny...

Koniecznie porozmawiaj o tym ze swoim weterynarzem.

Miłego dnia!

Caroline – studentka weterynarii

Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, moja kotka ma 8 miesięcy, ma apetyt, nie ma żadnych problemów z czystością, bawi się itd. – krótko mówiąc, żyje sobie spokojnie. Tyle że wczoraj wieczorem, kiedy głaskałam ją po brzuchu, zorientowałam się, że ma kilka kulek. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy to może być coś groźnego? Bardzo się niepokoję... a przez tego koronawirusa mój weterynarz dzisiaj nie przyjmuje. Dzięki za pomoc. Dzień dobry Momo, Zgadzam się z Ulalie, brakuje nam trochę informacji. Czy te dwa zgrubienia są blisko siebie, czy wyraźnie oddzielone? Proszę wziąć jedno z nich do ręki: czy da się je przesunąć pod skórą, czy jest z nią zrośnięte? Jak to czuć przy dotyku – jest raczej twarde czy miękkie? Jeśli w wieku 8 miesięcy ma już tłuszczaki, to znaczy, że za dużo je... 👌 Poza tym jest trochę za młoda na włókniakomięsaka, chyba że nie była szczepiona ani testowana i złapała jakąś chorobę wirusową. Nie chcę Pani straszyć (to nie jest nagły przypadek zagrażający życiu), ale zależnie od odpowiedzi powiemy Pani, czy trzeba dość szybko udać się do weterynarza. Czekam na wieści, Liza
    Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No weź Ulalie, przecież to kotka... xd
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Co masz na myśli, mówiąc o tych kulkach? Ile ich jest? Są duże czy raczej małe?

Pamiętaj, że nieco tłuściejsze koty mają na brzuchu dwie takie kulki, które można wyczuć, jak się je złapie. To po prostu tkanka tłuszczowa – to takie zwisające, całkiem spore fałdki (tylko nie pomyl ich z tymi drugimi kulkami...).

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wychodzi kicia na dwór? Jest wysterylizowana?

Trzeba by pójść do weterynarza, albo do jakiegoś innego, żeby ci powiedział :/

Przetłumaczony francuski
  • 45 komentarzy na temat 45

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post