Moja kotka podnosi łapkę, gdy tylko się zatrzyma, ale nie kuleje

H
Hiroto Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć! Od wczoraj moja około 4-letnia kotka czuje się dobrze i zachowuje się tak jak zwykle, ale jest jedna dziwna rzecz: kiedy tylko się zatrzyma, podnosi przednią prawą łapkę, mimo że w ogóle nie kuleje. Chciałam zapytać, czy komuś z Was się to przytrafiło albo czy wiecie, czym to może być spowodowane?

Z góry dzięki i miłego wieczoru!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • L
    Licornepluvieux3222 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, u mnie to też całkiem świeża sprawa – mój kot, jak stoi, to unosi prawą albo lewą łapkę, ale nie kuleje! Jeśli to się będzie powtarzać, to dopytam o to mojego weterynarza 🫤
    Przetłumaczony francuski
    Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Sprawdź, czy nie ma czegoś przyklejonego do sierści na łapce. Przypomina to zachowanie kota, któremu przykleiła się do łapy taśma, ale to może być też po prostu rzep.

Jeśli na to pozwoli, zajrzyj między palce, naciskając na opuszki, żeby wysunąć pazurki. W ten sposób, jeśli ją boli, dość szybko się o tym dowiesz (oczywiście uważaj, żeby nie zrobić jej przy tym krzywdy).

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Cześć,

Jeśli Twoja kotka nienaturalnie podnosi łapkę, a wcześniej tego nie robiła, może to oznaczać, że coś ją boli w samej łapie lub w opuszkach, dlatego stara się jej nie stawiać na podłożu.

Umiejętność rozpoznania problemów z łapami jest kluczowa, bo urazy zdarzają się naprawdę często. Rozcięcie opuszki może nastąpić po kontakcie z metalowym odłamkiem, ostrym kamieniem lub podczas przechodzenia przez ogrodzenie. Kot mógł też naderwać lub wyrwać sobie pazur. Niektóre upadki, ale też walki między kotami, mogą powodować obrażenia – od ran kąsanych, przez zwichnięcia, aż po złamania.

Radzę ci, biorąc pod uwagę te ewentualności, żebyś dokładnie obejrzał zwierzaka i poobserwował, jak się porusza oraz czy sytuacja się zmienia. Jeśli to nie minie lub stan się pogorszy i pojawi się wyraźne kulecie, trzeba będzie szybko skonsultować się z weterynarzem.

Na ten moment zalecam przede wszystkim obserwację i ograniczenie ruchu,

ale przy najmniejszej wątpliwości – udaj się na konsultację!

Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem,

Miłego wieczoru,

Paul

Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post