Moja kotka próbuje zjeść kocięta?!? Słabe kocię nie ssie.

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Moja 11-miesięczna kotka urodziła 4 kocięta 3 dni temu. Porodziła w moim łóżku, przy mnie (nie chciała skorzystać z „pudełka porodowego", które jej przygotowałam). Wszystko poszło bardzo dobrze – kiedy maluszki zasnęły, przeniosłam je razem z mamą do pudełka z kocykiem i termoforem.

Tata kociąt (którego wkrótce oddam do kastracji) okazał się bardzo czuły zarówno w stosunku do maluszków, jak i do matki. Nigdy nie zostawiam go jednak samego z kociętami, na wszelki wypadek.

Wczoraj obudziły mnie krzyki maluszków. Patrzę, a Mimi (mama kociąt) gryzie jedynego samca, który jest najsłabszy z całej czwórki. Chwyciłam ją za kark i nakrzyczałam na nią, bo byłam w szoku. Potem usiadła, zaczęła miauczeć, patrząc na mnie, i wydawała jakieś pojękiwania/miauczenia, patrząc w stronę kociąt. Chwilę później znowu próbowała gryźć inne kocięta – w głowę i grzbiet. Według mnie chciała je zjeść 😰. Postanowiłam je więc rozdzielić. Ponieważ nie miałam jeszcze mleka zastępczego dla kociąt, położyłam Mimi na łóżku razem z maluszkami i trzymałam jej łapki i głowę, żeby kocięta mogły ssać. Potem puściłam ją i zaczęła je wylizywać.

Ucieszyłam się, myśląc, że wszystko będzie dobrze i że będzie dobra dla maluszków. Na wszelki wypadek pojechałam kupić mleko modyfikowane dla kociąt. Zostawiłam ją samą z maluszkami. Wracam dwie minuty później i widzę, że zaciągnęła pod kołdrę na moim łóżku jedno z kociąt, które krzyczało (na szczęście maluszek nic nie miał).

Nie rozumiem jej zachowania. Weterynarz, do którego zadzwoniłam, powiedział tylko, że jest zestresowana i nic więcej.

Chciałabym poznać wasze opinie. Czy przydarzyło wam się coś podobnego? Jak sobie z tym poradzić?

I jeszcze jedna rzecz – ten najsłabszy samiec nie ssie, więc próbuję karmić go butelką (misja niemożliwa), a on cały czas robi ruchem ssania ustami, nawet kiedy wygląda, jakby spał.

Przepraszam za ten długi wywód, ale jestem strasznie zestresowana i przestraszona.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mało prawdopodobne, żeby chciała go zabić, zresztą gdyby naprawdę miała taki zamiar, to już dawno byłoby po wszystkim. Myślę, że po prostu jest jeszcze trochę niezdarna przy ich przenoszeniu, ale spokojnie, szybko nabierze wprawy.
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Zdarza się, że kotka zabija najsłabsze młode, czując, że nie ma ono szans na przeżycie. Dodatkowo kotka przy pierwszym miocie może okazywać agresję wobec maluchów, bo po prostu nie wie jeszcze, co ma robić.

W pierwszej kolejności poobserwuj, czy ona po prostu stara się je przenieść – jeśli tak, pozwól jej położyć je dokładnie tam, gdzie chce, i nie interweniuj. Sprawdź też, czy pozwala im ssać mleko.

Gorzej, jeśli faktycznie próbuje je mocno gryźć, nawet tam, gdzie sama je położyła, i nie dopuszcza ich do karmienia. W takiej sytuacji nie będzie innego wyjścia, jak karmienie maluchów butelką, ze wszystkimi trudnościami, jakie się z tym dla Was wiążą, i bez pewności, że uda się je uratować.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Twoja kotka jest jeszcze zbyt młoda na miot. U tak młodych kotek często się zdarza, że nie potrafią jeszcze odpowiednio zająć się maluchami.

Uważaj, bo ona może dostać kolejnej rui niedługo po porodzie. Jak najszybciej wykastruj kocurka, żeby zaraz nie zaszła w drugą ciążę.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kirikirikirii Dzięki za odpowiedź! Kiedy ją widziałam, próbowała gryźć je od strony grzbietu i głowy. To robi spore wrażenie, zwłaszcza że są takie malutkie, a do tego zaczynają piszczeć. Spróbuję jeszcze raz, żeby sprawdzić, czy się nie mylę...

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post