Moja kotka traci sierść nad oczami
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dobry wieczór,
wypadanie sierści u kota może mieć wiele przyczyn: pasożyty, choroby zapalne, autoimmunologiczne czy problemy behawioralne... dlatego bardzo trudno jest stwierdzić, co dokładnie dolega Twojemu kotu. Symetryczny charakter zmian, o którym piszesz, może sugerować raczej problem zapalny niż pasożytniczy, ale bez obejrzenia zwierzaka nie da się mieć co do tego pewności.
Moim zdaniem wizyta u weterynarza byłaby wskazana, jeśli Twój kot nadal będzie w ten sposób tracił sierść. Lekarz będzie mógł postawić dokładną diagnozę i dobrać odpowiednie leczenie.
Mam nadzieję, że moja odpowiedź okaże się pomocna. Miłego wieczoru!
Lucie
Dzień dobry,
To nie jest normalne, żeby syjam, czy zresztą jakikolwiek inny kot, miał wyłysiałe miejsca nad oczami. Jeśli nie uważasz, że to choroba czy coś w tym stylu, to co innego zostaje? Moda? LOL. Żarty żartami, ale wizyta u weterynarza jest konieczna.
Nie, ona nie straciła sierści nigdzie indziej, tylko właśnie nad oczami... Będę dawać znać na bieżąco, jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc!
W tym miejscu z natury jest mniej sierści niż gdzie indziej. Zmienialiście mu może ostatnio karmę albo jakieś środki czystości w domu, na przykład płyn do podłóg czy proszek do prania?
Gdyby to była alergia albo pasożyty, to zazwyczaj traciłby sierść też w innych miejscach.
Na pewno ktoś inny w kolejnych odpowiedziach będzie mógł napisać coś więcej i doradzić dokładniej.
No tak, obie strony są zajęte.
Natomiast jeśli problem dotyczy obu stron głowy, to może to być choroba pasożytnicza. Najlepiej, jeśli nie przejdzie w ciągu 2-3 dni i nie będzie poprawy, TRZEBA BĘDZIE SKONSULTOWAĆ SIĘ Z WETERYNARZEM.
10 komentarzy na temat 10
- Natychmiastowy powrót ukochanej osoby. Tel: +22990556895
- Szybki powrót uczuć w 24h. Tel: +229 91752665