Moja kotka traci sierść nad oczami

Blackeyes
Blackeyes Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

🆘🆘 Moja kotka o imieniu Chanel traci sierść nad oczami... Nie sądzę, żeby to była jakaś choroba czy coś, ale wiem tylko tyle, że ma małą rankę nad lewym okiem. Proszę, pomóżcie nam!

Moja kotka traci sierść nad oczami

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • N
    Nana45000 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, moja kotka też od kilku lat miała mniej sierści wokół jednego oka, a teraz problem dotyczy już obu oczu. To ją swędzi. Wspominam o tym weterynarzom od lat, ale żaden nie uznał za stosowne, żeby coś z tym zrobić. Ponieważ objawy przeniosły się na oba oczka, w końcu się uparłam. Najpierw stosowałam żel do oczu Isathal, który nic nie pomógł, a potem maść Fradexam wokół oczu – i też bez zmian. Czy myślicie, że grzybica mogłaby pozostać zlokalizowana tylko w tym miejscu? Dzięki za pomoc!
    Przetłumaczony francuski
    Blackeyes
    Zgłoś
    Dzień dobry, dobry wieczór! Na wstępie bardzo dziękuję za wszystkie wasze odpowiedzi. Tak jak obiecałem, daję znać, co u nas słychać: sierść zaczyna jej powoli odrastać. Nie wiem, czy to istotna informacja, ale ona jest w ciąży – nie sądzę, żeby miało to większe znaczenie, ale mimo wszystko wolę o tym wspomnieć... Jeszcze raz wielkie dzięki za waszą pomoc.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dobry wieczór,

wypadanie sierści u kota może mieć wiele przyczyn: pasożyty, choroby zapalne, autoimmunologiczne czy problemy behawioralne... dlatego bardzo trudno jest stwierdzić, co dokładnie dolega Twojemu kotu. Symetryczny charakter zmian, o którym piszesz, może sugerować raczej problem zapalny niż pasożytniczy, ale bez obejrzenia zwierzaka nie da się mieć co do tego pewności.

Moim zdaniem wizyta u weterynarza byłaby wskazana, jeśli Twój kot nadal będzie w ten sposób tracił sierść. Lekarz będzie mógł postawić dokładną diagnozę i dobrać odpowiednie leczenie.

Mam nadzieję, że moja odpowiedź okaże się pomocna. Miłego wieczoru!

Lucie

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

To nie jest normalne, żeby syjam, czy zresztą jakikolwiek inny kot, miał wyłysiałe miejsca nad oczami. Jeśli nie uważasz, że to choroba czy coś w tym stylu, to co innego zostaje? Moda? LOL. Żarty żartami, ale wizyta u weterynarza jest konieczna.

Przetłumaczony francuski
    Blackeyes
    Zgłoś

Zresztą to jest takie miejsce, gdzie sierści jest naturalnie mniej niż gdzie indziej. Czy zmienialiście mu może ostatnio karmę albo używacie innego mydła, płynu do podłóg czy proszku do prania? Gdyby to była alergia albo pasożyty, to zazwyczaj traciłby sierść też w innych miejscach. Na pewno ktoś inny w kolejnych odpowiedziach będzie mógł doradzić coś bardziej konkretnego.

Nie, ona nie straciła sierści nigdzie indziej, tylko właśnie nad oczami... Będę dawać znać na bieżąco, jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc!

Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W tym miejscu z natury jest mniej sierści niż gdzie indziej. Zmienialiście mu może ostatnio karmę albo jakieś środki czystości w domu, na przykład płyn do podłóg czy proszek do prania?

Gdyby to była alergia albo pasożyty, to zazwyczaj traciłby sierść też w innych miejscach.

Na pewno ktoś inny w kolejnych odpowiedziach będzie mógł napisać coś więcej i doradzić dokładniej.

Przetłumaczony francuski
    Blackeyes
    Zgłoś

No tak, obie strony są zajęte.

Przetłumaczony francuski
    Blackeyes
    Zgłoś
    Wielkie dzięki za wasze rady, będę dawać znać na bieżąco 😁 a poza tym, to tak, obie strony są zajęte.
    Przetłumaczony francuski
    K
    Zgłoś

Natomiast jeśli problem dotyczy obu stron głowy, to może to być choroba pasożytnicza. Najlepiej, jeśli nie przejdzie w ciągu 2-3 dni i nie będzie poprawy, TRZEBA BĘDZIE SKONSULTOWAĆ SIĘ Z WETERYNARZEM.

Przetłumaczony francuski
    K
    Zgłoś
    Możliwe, że po prostu o coś zahaczyła, kiedy pod czymś przechodziła, i stąd to zadrapanie i ubytek sierści. Jeśli ranka jest mała, powinna się zagoić w ciągu kilku dni, a sierść też z czasem odrośnie. Możesz to zdezynfekować żółtą betadyną. Obserwuj, czy samo przechodzi, czy nie. To mogłaby być też alergia pokarmowa na karmę albo smaczki, ale skoro widać skaleczenie, to raczej nie to.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post