Moja młoda kotka drapie w kuwecie bez celu

Claratrlt
Claratrlt Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć! Wiem, że podobne tematy już się pojawiały, przeczytałam nawet kilka z nich, ale ponieważ każdy kot jest inny, wolałam zadać własne pytanie.

Chodzi o to, że moja kotka (która niedługo skończy rok) spędza mnóstwo czasu w swojej kuwecie, najczęściej bardzo wcześnie rano, i drapie tam „na próżno” przez kilkadziesiąt minut. Nie ma żadnych problemów z zachowaniem czystości, odkąd ją adoptowaliśmy zawsze była pod tym względem wzorowa, a to zachowanie trwa od około miesiąca. Próbowaliśmy już różnych kuwet – dwóch otwartych (jednej małej i jednej normalnej wielkości), a potem kupiliśmy jej kuwetę krytą z wahadłowymi drzwiczkami, ale nic to nie pomogło. Wciąż siedzi w niej bardzo długo, drapie zawzięcie, nie zawsze kończąc załatwieniem potrzeby, a przy okazji zawsze wysypuje żwirek na zewnątrz (nawet przy tych drzwiczkach).

Czy powinnam udać się do weterynarza? Jak myślicie, z czego to może wynikać? Tak jak wspomniałam, mała nie ma problemów z czystością, nigdy nie załatwiła się poza kuwetą odkąd u nas jest (poza wyjątkowymi sytuacjami, typu sterylizacja czy zmiana otoczenia).

Z góry wielkie dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Miłego dnia, Clara.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Częste wchodzenie i wychodzenie z kuwety bez załatwienia się może sugerować ból – albo przy oddawaniu moczu, albo przy wypróżnianiu. W takim przypadku wizyta u weterynarza jest konieczna. Pamiętaj, żeby dla jednego kota mieć zawsze przygotowane 2 lub 3 odkryte kuwety.

Jeśli jednak Twoja kotka normalnie się załatwia, to powodem intensywnego drapania może być:

- brudny żwirek (nieczystości w kuwecie przeszkadzają kotce),

- fakt, że kuweta jest zamknięta,

- umieszczenie kuwet w mało „ustronnych”, zbyt ruchliwych miejscach. Koty czują się niepewnie podczas załatwiania swoich potrzeb, dlatego w miarę możliwości warto stawiać kuwety w spokojnych i „ukrytych” miejscach,

- wiele kotów odmawia robienia siku i kupy do tej samej kuwety – wtedy rozwiązaniem jest zwiększenie liczby kuwet i dbanie o to, by zawsze były czyste,

- cotygodniowe mycie kuwet wybielaczem (chlorem).

Na koniec warto dodać, że niektóre całkowicie zdrowe koty drapią w żwirku bardzo długo, żeby dokładnie zakopać to, co po sobie zostawiły. To czysty instynkt – w naturze odchody przyciągają drapieżniki. Koty z natury lękliwe lub uległe drapią zazwyczaj znacznie mocniej niż te dominujące. Moja kotka syjamska nigdy nie drapie, bo ma dominujący charakter.

Przetłumaczony francuski
    Claratrlt
    Claratrlt Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dziękuję bardzo za odpowiedź! Spróbuję zaobserwować, czy przyjmuje pozycję jak do sikania, czy po prostu drapie bez faktycznej próby załatwienia się.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Częste wizyty w kuwecie mogą świadczyć o zapaleniu pęcherza, którego przyczyny mogą być różne: infekcyjne, mechaniczne, idiopatyczne... W takiej sytuacji Twoja kotka często zagląda do kuwety, ale oddaje tylko bardzo małe ilości moczu.

Czy udało Ci się zaobserwować moment, w którym sika? Czy przyjmuje wtedy normalną pozycję? Czy sikanie trwa długo i wydaje się dla niej trudne?

Najlepiej byłoby faktycznie udać się do weterynarza, aby mógł on zbadać Twoją kotkę. W międzyczasie upewnij się, że kuweta jest zawsze czysta, stoi w spokojnym i dostępnym miejscu, a kotka ma stały dostęp do świeżej i czystej wody.

Miłego dnia.

Caroline – studentka weterynarii

Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post