Nie mogę się pozbyć pcheł u mojego kota!
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cześć, u mojego kociaka wystąpiła silna alergia, ale w końcu trafiliśmy na tę słynną obrożę Seresto. To prawdziwe cudo, które dwa razy uratowało mojego kota, mimo że między obrożami była długa przerwa, bo prawie dwa lata 👍
Musisz zadbać i o kota, I o otoczenie. Inaczej to szkoda zachodu...
Weterynarz może ci dać taką "magiczną" tabletkę, która natychmiastowo i spektakularnie wybije wszystkie pchły na zwierzaku, ale jeśli w domu zostanie choć jedna sztuka, to zaraz wróci na twojego kota.
Warto wiedzieć, że pchła spędza większość czasu poza kotem – na zwierzaka wskakuje tylko po to, żeby się najeść. Potem idzie składać jaja gdzieś indziej. Więc jeśli twój kot ma pchły, to w domu też jest ich pełno.
Jedyna skuteczna metoda (z doświadczenia):
1) Zakrop kotu kropelki (pipetę) na pchły. (Jeśli wcześniej kąpałeś kota, odczekaj przynajmniej 48h przed nałożeniem preparatu. Środek działa w warstwie łojowej skóry, a kąpiel ją usuwa).
Możliwe, że będziesz musiał przetestować kilka marek, zanim znajdziesz tę, która najlepiej działa na twojego kota, ale pamiętaj, że między aplikacjami trzeba odczekać co najmniej 3 tygodnie. Czasem trzeba więc trochę cierpliwości!
Takie pipety dostaniesz u weterynarza, ale też w aptekach i w internecie (ja swoje zamawiam na Amazonie!). Te z supermarketów są kompletnie nieskuteczne.
P.S. Obroże przeciwpchelne zazwyczaj nie działają, a do tego mogą być niebezpieczne – i fizycznie, i chemicznie. Szampony są okej, ale tylko doraźnie; jak tylko kot wyjdzie z kąpieli, może na niego wskoczyć nowa pchła i cała zabawa zaczyna się od nowa.
2) Wyprowadź kota z pomieszczenia i weź się ostro za sprzątanie otoczenia.
Wrzuć do worka od odkurzacza kawałek obroży na pchły albo wpuść parę kropli z pipety (żeby pchły nie przeżyły w środku worka), a potem bardzo dokładnie odkurz wszystko: pod meblami, pod dywanami i w każdym zakamarku.
Wypierz wszystkie tekstylia (pościel, poszewki z kanapy, narzuty, kocyki – wszystko, z czym kot miał kontakt) w temperaturze minimum 60°C.
Wykorzystaj spray na pchły do spryskania materacy, dywanów, foteli i kanap. (Koniecznie najpierw usuń kota z pokoju, bo te spraye są dla nich silnie toksyczne). Potem bardzo długo i porządnie wietrz mieszkanie.
To wszystko może być długie i uciążliwe, i czasem trzeba to powtórzyć kilka razy, ale to MINIMUM, żeby mieć pewność, że w jakimś kącie nie zostały jaja i cykl się nie powtórzy.
Innym sposobem na dom jest tzw. bomba na pchły (fogger), ale myślę, że jak się przyłożysz do sprzątania, to nie będziesz musiał sięgać po takie armaty...
No cóż, możesz go wykąpać, ale zrób to delikatnie i moim zdaniem przyda się pomoc, bo w kilka osób będzie łatwiej!
Możesz go wykąpać, jeśli jest naprawdę mocno zapchlony, ale nie ma pewności, czy mu się to spodoba... Oczywiście użyj specjalnego szamponu przeciwpchelnego dla kotów.
9 komentarzy na temat 9