Niepokojąca opuchlizna pod żuchwą mojego kota

Dihbls
Dihbls Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Od około dwóch godzin u mojego kota pod żuchwą pojawiła się dziwna opuchlizna, taka jakby gulka. W dotyku jest miękka i ma mniej więcej wielkość pyszczka kota.

Od kiedy to się pojawiło, kot jest bardzo osowiały i „nieobecny”, co zupełnie do niego nie pasuje, bo zwykle jest mega aktywny. Prawie w ogóle nie reaguje, kiedy próbuję delikatnie wymacać tę „kulkę”. Rozmawiałem o tym z kimś z rodziny i padło podejrzenie, że może użądlił go jakiś owad, bo kot wychodzi do ogrodu, a zaczęły się już pojawiać pszczoły.

Macie może jakieś inne pomysły? Czy to coś groźnego? Domyślam się, że przez COVID-19 wizyta u weterynarza może być teraz utrudniona...

Z góry dziękuję za każdą pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Dihbls
    Dihbls Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Bardzo dziękuję za wasz odzew. Uspokoiło mnie to, że ostre dyżury u weterynarza wciąż działają. Na ten moment nie zauważyłem żadnych zmian w stanie mojego kota. Czekam i obserwuję, jak sytuacja się rozwinie...
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś
    Dzień dobry, Nagły obrzęk pod żuchwą faktycznie może być objawem reakcji alergicznej, na przykład po ukąszeniu owada, ale to nie jest jedyna możliwość. Musisz jak najszybciej udać się do weterynarza, aby zmiana nie powiększała się, a stan Twojego kota się nie pogorszył. Nie martw się, na dzień dzisiejszy (niedziela 15.03.20), mimo COVID-19, dyżurne lecznice weterynaryjne pozostają otwarte, aby zapewnić ciągłość opieki w jak najlepszych możliwych warunkach. Miłego wieczoru. Caroline – studentka weterynarii
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Zgadzam się z Del, to pilny przypadek dla weterynarza. Jeśli opuchlizna w gardle się powiększy, kot może się udusić.

Przetłumaczony francuski
    D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Moim zdaniem ostry dyżur weterynaryjny jest tutaj jak najbardziej wskazany...

Jeśli to faktycznie ukąszenie, to wygląda na reakcję alergiczną. Jeśli obrzęk będzie się dalej powiększał, może to zablokować drogi oddechowe!

Wszelkie obostrzenia wprowadzone w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się wirusa w żaden sposób nie uniemożliwiają służbom medycznym, czy to ludzkim, czy weterynaryjnym, pełnienia ich misji w nagłych wypadkach.

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post