Olej parafinowy podczas linienia – ile i jak często go podawać?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cat-Malt działa cuda, nawet bez dodatku masła, a koty go zazwyczaj uwielbiają (moje to by mi palce zjadły, gdyby tylko mogły!).
Pamiętaj, żeby przestrzegać dawkowania – nawet jeśli mruczek prosi o więcej, to wciąż jest lek! 😁
Okej, w takim razie nie będę podawać oleju parafinowego. Nie rozumiem, dlaczego ktoś mi go doradził, skoro tutaj wszystkie komentarze mówią zupełnie co innego...
Dzięki za wasze rady (masło i catmalt)!
To właśnie daję moim kotom
https://www.pharmaservices.fr/veterinaire/3186-cat-malt-pate-orale-50-g.html
Docline, jest w tym parafina, ale w mniejszej ilości niż w czystej postaci.
Wystarczy przez kilka dni posmarować końcówki łapek odrobiną masła, żeby zwierzak zlizał trochę dodatkowego tłuszczu w okresach, kiedy wydaje się to potrzebne. Tak czy siak, te wszystkie pochodne ropy naftowej, nawet jeśli są opisane jako „spożywcze”, nie brzmią dla mnie zbyt zachęcająco.
A propos kłaczków, widzę, że polecane są produkty na bazie słodu, ale właściwie nie wiem, jakie ten słód ma właściwości.
Parafina ciekła z apteki pomaga na zaparcia, ale stosuj ją tylko sporadycznie, bo inaczej może skończyć się biegunką. Ja moim kotom daję pastę Catmalt rano i wieczorem w okresie linienia i po tym, jak się wyliżą.
Co do samej parafiny, to podaje się jedną łyżeczkę do herbaty do mokrej karmy, o ile Twój kot zechce ją zjeść. W innym przypadku – powodzenia z namówieniem go do przełknięcia tego!
Zgadzam się, lepiej po prostu częściej szczotkować kota w tym okresie linienia, niż dawać mu coś na pozbycie się kłaczków.
Im częściej go szczotkujesz, najlepiej codziennie, tym mniej sierści połknie i tym mniej kulek mu się zrobi, więc nie będzie musiał niczego łykać, żeby je wydalić.
No dobrze, ale skoro weterynarz ci to doradził, to dlaczego nie podał dawkowania dla twojego kota?
ZADZWOŃ DO SWOJEGO WETERYNARZA, ON CIĘ POINFORMUJE O DAWKOWANIU, JEŚLI CHCESZ MU TO PODAĆ, ALE NIE ZNAM TEGO PRODUKTU. JA NIC NIE DAJĘ, PO PROSTU WIĘCEJ SZCZOTKUJĘ.
U mnie to samo, ja też bardzo rzadko używam parafiny.
Pasty słodowe rzeczywiście mają w składzie olej parafinowy, ale w znacznie mniejszej ilości. Zawierają przede wszystkim słód, wodę, a czasem też propyloparaben.......
No i racja – wyczesujcie regularnie swoje koty, bo to pozwala uniknąć wielu problemów z wypluwaniem tych nieszczęsnych „wałków” z sierści.
- Jak skutecznie przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej
- 4 opakowania po 12 saszetek karmy Renal ROYAL CANIN