Opadnięte ucho.

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim.

Mój kot, Ubick, od wczorajszego wieczora ma jedno oklapnięte ucho. Z drugim uchem wszystko w porządku. To typ, który często wdaje się w bójki.

Macie jakiś pomysł, co mu może dolegać?

Czy to coś poważnego, albo może się w coś takiego przerodzić?

Czy naprawdę trzeba z tym iść do weterynarza?

Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi!

(proszę bez kłótni :) zachowajmy pełen spokój)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Evolena
    Evolena Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć wszystkim, mój kot robi to samo od rana. Ale z ucha nie wydobywa się żaden zapach, nie ma też w środku żadnego osadu ani dziwnej wydzieliny – w sumie nic niepokojącego. Czasami to przechodzi, ale potem wraca, więc zastanawiam się, co to właściwie może być?

Przetłumaczony francuski
    J
    Juju21 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Trochę się martwię, bo byłam u weterynarza z moją małą Nallą, ponieważ drapała się po uchu i często nim potrząsała. Nawet po tym, jak wet wyczyścił jej uszy, ona nadal trzyma je oklapnięte i wciąż trzepie głową... Czy to normalne? Czy powinnam wrócić do weterynarza? Dzięki za Wasze odpowiedzi.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, świerzb albo zapalenie ucha. Stawiałabym na zapalenie ucha, bo wydaje mi się, że jak kot ma świerzbowca, to atakuje on oba uszy? Tak czy inaczej, konieczny weterynarz. Zapalenie ucha bardzo boli i stan szybko się pogarsza. Im szybciej wdroży się leczenie (krople z antybiotykiem), tym łatwiej i szybciej pójdzie z powrotem do zdrowia.

Faktycznie, na dwóch twoich zdjęciach widzę to charakterystyczne, lekkie kładzenie ucha – mój Gatsby robił dokładnie tak samo przy obu zapaleniach, jak był jeszcze całkiem mały. Też potrząsał głową (to oznaka bólu) i bardzo mocno się drapał.

Weterynarz na pewno jest otwarty w sobotę, jak większość gabinetów, z myślą o osobach pracujących w tygodniu. Niech twoja siostra dzwoni jak najszybciej, bo dla wetów to zazwyczaj bardzo pracowity dzień.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Powiem o tym siostrze, to jej kot, więc przy niej mniej się stresuje i zobaczymy :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Myślę, że skoro mamy już piątek wieczorem, może być trudno o wizytę u weterynarza w weekend. Zanim jednak nadejdzie poniedziałek, spróbuj wyczyścić mu uszy (oba albo tylko prawe, zależnie od potrzeb) gazikami lub watą nasączoną ciepłą wodą – to pomoże łatwiej usunąć wydzielinę. Jeśli to faktycznie świerzb, to i tak konieczne będzie specjalistyczne leczenie, ale do tego czasu przynajmniej nie będzie mu się tam zbierał brud... Mam nadzieję, że ta rada okaże się pomocna... dajcie nam znać, co u Was słychać :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, wychodzi na zewnątrz, zresztą teraz nawet nie mam jak zajrzeć mu do środka ucha, bo jest na dworze. Trzęsie głową, gdy tylko próbuje się go tam dotknąć.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Czy Twój kot wychodzi na zewnątrz? Często potrząsa głową? Jeśli tak, to może to być początek świerzbowca (taki odpowiednik zapalenia ucha), więc koniecznie wybierz się do weterynarza, bo dla kota to ogromny dyskomfort. Sprawdź, czy w środku ucho jest czyste, czy może widać tam czarno-brązową wydzielinę przypominającą fusy z kawy. :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    To jego prawe ucho. Nie jest całkiem oklapnięte, ale on nigdy tak nie ma, więc bardzo się martwię.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dobra, dorzucam zdjęcia, żeby było lepiej widać.

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post