Opadnięte ucho.
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cześć wszystkim, mój kot robi to samo od rana. Ale z ucha nie wydobywa się żaden zapach, nie ma też w środku żadnego osadu ani dziwnej wydzieliny – w sumie nic niepokojącego. Czasami to przechodzi, ale potem wraca, więc zastanawiam się, co to właściwie może być?
Tak, świerzb albo zapalenie ucha. Stawiałabym na zapalenie ucha, bo wydaje mi się, że jak kot ma świerzbowca, to atakuje on oba uszy? Tak czy inaczej, konieczny weterynarz. Zapalenie ucha bardzo boli i stan szybko się pogarsza. Im szybciej wdroży się leczenie (krople z antybiotykiem), tym łatwiej i szybciej pójdzie z powrotem do zdrowia.
Faktycznie, na dwóch twoich zdjęciach widzę to charakterystyczne, lekkie kładzenie ucha – mój Gatsby robił dokładnie tak samo przy obu zapaleniach, jak był jeszcze całkiem mały. Też potrząsał głową (to oznaka bólu) i bardzo mocno się drapał.
Weterynarz na pewno jest otwarty w sobotę, jak większość gabinetów, z myślą o osobach pracujących w tygodniu. Niech twoja siostra dzwoni jak najszybciej, bo dla wetów to zazwyczaj bardzo pracowity dzień.
Powiem o tym siostrze, to jej kot, więc przy niej mniej się stresuje i zobaczymy :)
Tak, wychodzi na zewnątrz, zresztą teraz nawet nie mam jak zajrzeć mu do środka ucha, bo jest na dworze. Trzęsie głową, gdy tylko próbuje się go tam dotknąć.
Dobra, dorzucam zdjęcia, żeby było lepiej widać.

9 komentarzy na temat 9