Pellet drzewny jako żwirek

S
Samline Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Zauważyłem, że niektórzy używają pelletu drzewnego (takiego do ogrzewania) jako żwirku dla kotów. Próbowaliście może takiego rozwiązania? Mamy w domu łącznie trzy koty i chciałem się dowiedzieć, czy to faktycznie zdaje egzamin, bo opinie w internecie są dość podzielone. Kwestia ewentualnego bałaganu na podłodze w ogóle nam nie przeszkadza, bo kuwety stoją w garażu!

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

21 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • E
    Ellize Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zaletą pelletu drzewnego jest to, że ładnie pachnie drewnem. Może sam w sobie nie chłonie najlepiej, ale spróbowałem pomieszać go z mineralnym Catsanem, tak jak było pisane wyżej, i wydaje mi się, że wtedy lepiej wchłania. Jeśli chodzi o zapach, to drewno jest super, pachnie bardzo przyjemnie, spróbujcie sami, a zobaczycie. (Wydaje mi się tylko, że ten opałowy bardziej pyli niż specjalny pellet dla gryzoni, który jest odpylony, ale opałowy wychodzi naprawdę ekonomicznie, jak się ma kilka kotów).
    Przetłumaczony francuski
    Sophier
    Sophier Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Hihihi, to super, bardzo mi pomogliście. Wielkie dzięki za wasze rady!!
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kryte kuwety nie są polecane, bo zatrzymują zapachy. Niektóre koty się do nich przyzwyczajają, ale żaden nie wybrałby takiej sam z siebie.

Pelet drzewny łatwo się sprząta i nie niszczy plastiku kuwety. Zero kurzu. Ze zbrylającym to już inna bajka. Powiedzmy, że siku jest mniej widoczne niż w żwirku mineralnym, gdzie od razu je wykryjemy. W pelecie siku sprawia, że drewno się rozpada i zamienia w trociny, ale radzę sypać na dno kuwety warstwę żwirku mineralnego – on zatrzyma resztki moczu, których nie wchłonie drewno.

Jeśli chodzi o kupkę, nie ma żadnego problemu, jest dokładnie tak samo jak przy żwirku mineralnym. Wiele kotów nie zakopuje kupy, a zapach szybko wietrzeje, w przeciwieństwie do siku, którego zapach z czasem robi się coraz intensywniejszy.

Żwirek silikonowy bardzo dobrze pochłania zapachy, a siku dobrze widać (żółte na białym tle). Nie jest on jednak tak „miękki” jak mineralny i kotu trudniej go przesuwać, kiedy próbuje zakopać to, co zrobił. Poza tym przy kilku kotach wychodzi to strasznie drogo, więc z niego zrezygnowałam.

Mycie kuwety chlorem raz w tygodniu to dobre tempo.

Myślę, że powiedziałam wam już naprawdę wszystko, co wiem o żwirkach 👌

Przetłumaczony francuski
    Temis
    Temis Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wiele kotów bez problemu przyzwyczaja się do krytej kuwety, jednak inne mogą czuć się w niej osaczone lub bezbronne ze względu na to, że mają tylko jedno wyjście w razie ewentualnego zagrożenia.

Przetłumaczony francuski
    Sophier
    Zgłoś

Łatwo się ją czyści? Dobrze się zbryla (to moja obsesja lol)? I dlaczego właściwie odradzacie kryte kuwety? Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Zgłoś
    Nie ma za co, podobnie jak Temis kupuję je za około 22 zł za 15 kg w markecie na dziale grzewczym (jakość premium). Miłego weekendu!
    Przetłumaczony francuski
    Sophier
    Zgłoś

Dobry wieczór BLUE CAT, rzadko bywam w internecie, więc dopiero dziś wieczorem trafiłem na wiadomość od Pana/Pani i bardzo za nią dziękuję.

Przetłumaczony francuski
    Temis
    Temis Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mam w domu 5 kotów i ostatnio testowałam pellet drzewny. Wszystkie robią do niego tylko siku, a kupy wolą mi zostawiać tuż obok kuwety! Dlatego mam jeszcze dwie inne kuwety ze zwykłym żwirkiem na „te grubsze sprawy”. Pellet drzewny w kontakcie z wilgocią (moczem moich kociaków) zamienia się w trociny. Wystarczy tylko regularnie usuwać ten pył i dosypywać świeżego pelletu. Muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z tego wyboru – wychodzi to o wiele taniej niż żwirek z marketu, który kupowałam wcześniej (płacę około 22 zł za 15-kilogramowy worek).
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Zgłoś

Dobry wieczór Sophier,

Ten pellet opałowy wydziela specyficzny zapach zaraz po wyjęciu z worka, ale na powietrzu szybko on wietrzeje. Unikaj tylko krytych kuwet. Sama też mieszkam w bloku i mam 3 koty. Tak jak już pisałam w innym miejscu – to się nie zbryla jakoś rewelacyjnie, ale za to w ogóle nie pyli.

Przetłumaczony francuski
    Sophier
    Zgłoś

Dobry wieczór, czy te granulki mocno pachną drewnem? Mieszkam w bloku i boję się, że ten zapach będzie mi przeszkadzał. Dzięki 😉

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 21

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post