Pellet drzewny jako żwirek
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Kryte kuwety nie są polecane, bo zatrzymują zapachy. Niektóre koty się do nich przyzwyczajają, ale żaden nie wybrałby takiej sam z siebie.
Pelet drzewny łatwo się sprząta i nie niszczy plastiku kuwety. Zero kurzu. Ze zbrylającym to już inna bajka. Powiedzmy, że siku jest mniej widoczne niż w żwirku mineralnym, gdzie od razu je wykryjemy. W pelecie siku sprawia, że drewno się rozpada i zamienia w trociny, ale radzę sypać na dno kuwety warstwę żwirku mineralnego – on zatrzyma resztki moczu, których nie wchłonie drewno.
Jeśli chodzi o kupkę, nie ma żadnego problemu, jest dokładnie tak samo jak przy żwirku mineralnym. Wiele kotów nie zakopuje kupy, a zapach szybko wietrzeje, w przeciwieństwie do siku, którego zapach z czasem robi się coraz intensywniejszy.
Żwirek silikonowy bardzo dobrze pochłania zapachy, a siku dobrze widać (żółte na białym tle). Nie jest on jednak tak „miękki” jak mineralny i kotu trudniej go przesuwać, kiedy próbuje zakopać to, co zrobił. Poza tym przy kilku kotach wychodzi to strasznie drogo, więc z niego zrezygnowałam.
Mycie kuwety chlorem raz w tygodniu to dobre tempo.
Myślę, że powiedziałam wam już naprawdę wszystko, co wiem o żwirkach 👌
Wiele kotów bez problemu przyzwyczaja się do krytej kuwety, jednak inne mogą czuć się w niej osaczone lub bezbronne ze względu na to, że mają tylko jedno wyjście w razie ewentualnego zagrożenia.
Łatwo się ją czyści? Dobrze się zbryla (to moja obsesja lol)? I dlaczego właściwie odradzacie kryte kuwety? Dzięki!
Dobry wieczór BLUE CAT, rzadko bywam w internecie, więc dopiero dziś wieczorem trafiłem na wiadomość od Pana/Pani i bardzo za nią dziękuję.
Dobry wieczór Sophier,
Ten pellet opałowy wydziela specyficzny zapach zaraz po wyjęciu z worka, ale na powietrzu szybko on wietrzeje. Unikaj tylko krytych kuwet. Sama też mieszkam w bloku i mam 3 koty. Tak jak już pisałam w innym miejscu – to się nie zbryla jakoś rewelacyjnie, ale za to w ogóle nie pyli.
Dobry wieczór, czy te granulki mocno pachną drewnem? Mieszkam w bloku i boję się, że ten zapach będzie mi przeszkadzał. Dzięki 😉
- Natychmiastowy powrót ukochanej osoby. Tel: +22990556895
- Szybki powrót uczuć w 24h. Tel: +229 91752665