Pilne! Kotka nie zajmuje się małymi

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Wybaczcie, że tak bez przedstawienia się, ale sprawa jest dość pilna.

Dla kontekstu – jestem obecnie w rodzinie zastępczej, więc nie mam możliwości pójścia do weterynarza...

Dokarmiam teraz około dziesięciu bezdomnych kotów w okolicy mojej rodziny zastępczej.

Jedna z kotek wydawała mi się ciężarna.

I faktycznie, najpierw urodziła dwa maluchy, które wyglądały na wcześniaki.

Jeśli chodzi o pierwszego: przyszłam za późno, już odszedł... Łożysko i worek owodniowy nie zostały zdjęte.

Drugi: obserwowałam poród z daleka, żeby nie stresować kotki. Sytuacja się powtórzyła, więc po kilku minutach przejęłam inicjatywę – odcięłam pępowinę i masowałam brzuszek małego, żeby zaczął oddychać. Był wcześniakiem, nie potrafił ssać i odszedł następnego dnia :(

Kotka wciąż wydawała mi się ogromna, ale nic się nie działo, co bardzo mnie martwiło.

Dwa dni później urodziła kolejne 4 kocięta w niecałą godzinę. Sama odgryzła pępowiny, zjadła łożyska i przystawiła je do karmienia, uff!

Ale kilka godzin później je zostawiła i poszła wylegiwać się w ogrodzie...

Bardzo rzadko do nich zagląda i warczy na własne młode.

Jeden z nich odszedł dziś rano... Nie wiem już, co robić i nie rozumiem, dlaczego je odrzuca. Dodam, że nie dotykałam małych (poza tym drugim, o którym pisałam), nie przenosiłam ich i nie narzucałam się kotce podczas porodu, trzymałam się dość daleko, żeby jej nie przeszkadzać.

Przepraszam za taką ścianę tekstu, ale nie wiem co robić, nie chcę stracić pozostałej trójki maluchów...

Dzięki, że mnie wysłuchaliście.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Livouu
    Livouu Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Radzę ci położyć kotkę w legowisku, a maluchy tuż obok niej,

małe powinny same naturalnie lgnąć do mamy,

jeśli to nie pomoże, będziesz musiał się nimi zająć i dokarmiać je mlekiem za pomocą małej strzykawki,

UWAGA!!!! Kup specjalne mleko zastępcze dla kociąt!

Na twoim miejscu i tak skonsultowałbym się z weterynarzem,

I przede wszystkim nie dotykaj maluchów zaraz po urodzeniu, są na to zdecydowanie za delikatne!

Przetłumaczony francuski
  • 11 komentarzy na temat 11

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post