Pomocy! Po przeprowadzce moja kotka sika na kanapę, kiedy tylko ma okazję

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim, mamy 3-letnią, wysterylizowaną kotkę szylkretową i odkąd 3 miesiące temu się przeprowadziliśmy, wygląda to tak, jakby mściła się na nowej kanapie. Sika na nią, kiedy tylko nadarzy się okazja. Żadne odstraszacze nie działają, więc kładziemy na niej folię aluminiową, bo kotka jej nie lubi. Przed chwilą, dosłownie w czasie, gdy nakrywałam do stołu, znowu to zrobiła (nie zdążyłam jeszcze rozłożyć folii...). Nie sika tylko na podłokietnik, bo akurat na nim sypia. Jeśli nie ma dostępu do kanapy, to normalnie korzysta ze swojej kuwety.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • R
    Roucoulou64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czyli załatwia się tylko na tej kanapie? Może jest dla niej zbyt przytłaczająca albo została przestawiona, co stało się źródłem stresu – to w końcu wielki „mebel”, który może stresować Twojego kota. Tak, to brzmi głupio, ale musimy patrzeć na świat oczami naszych zwierzaków, a nie naszymi, bo inaczej nic byśmy z tego nie zrozumieli!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, dzięki! Tak, zwłaszcza że ten zapach jest strasznie uporczywy nawet po kilku praniach. Używam mieszanki białego octu i sody oczyszczonej, a potem jeszcze specjalnego środka do czyszczenia kanap i Sanytolu, ale i tak wciąż zostaje taki „odorek” w tle... Spróbuję z tym ręcznikiem obok kanapy, byłoby super, gdyby to zadziałało. W każdym razie na podłokietniki, materac i kocyk psa nic nie robi – może dlatego, że sama też się na nich kładzie.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć Oorr34, Zasada „siku przyciąga siku” naprawdę działa, więc musisz porządnie wyszorować swoją kanapę, najlepiej jak tylko potrafisz, używając sody oczyszczonej i innych środków (nawet kilka razy). Potem możesz użyć mocnego neutralizatora zapachów. Zapach moczu jest wyjątkowo trwały i zwykłe pranie w proszku czy mycie zwykłym płynem nic nie zmieni dla kociego nosa. Poza tym połóż na podłodze, niedaleko kanapy, stary (już używany) ręcznik, który odwróci jego uwagę. Pozdrawiam serdecznie
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki, ale o ile przez pierwsze dwa miesiące faktycznie była zestresowana, to teraz mogę was zapewnić, że w ogóle nie zachowuje się jak zestresowany kot. Żyje sobie po swojemu, tak jak dawniej. Dodaliśmy trochę wybielacza do kuwety i tak jak pisałam – jeśli nie ma okazji, żeby załatwić się na kanapie, to korzysta z kuwety. Gdyby była zestresowana, to logicznie rzecz biorąc, brudziłaby też w innych miejscach, a u niej to albo kuweta, albo kanapa. Mam sporo cierpliwości, ale teraz myślę sobie głównie o tym, że pewnie znowu będę mogła wyrzucić kanapę na śmietnik...
    Przetłumaczony francuski
    R
    Roucoulou64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór! Przede wszystkim musisz wiedzieć, że u kotów pojęcie zemsty nie istnieje. Takie zachowanie jest typowo ludzkie, więc nie mylmy natury człowieka z naturą zwierzęcia – choć mamy pewne cechy wspólne, to jednak bardzo się od siebie różnimy.

Przeprowadziliście się do nowego miejsca i twoja kotka straciła wszystkie swoje punkty odniesienia. Znalazła się w otoczeniu, którego zupełnie nie zna. Wszystkie te zmiany są dla niej bardzo stresujące – koty są niezwykle wrażliwe na zmianę otoczenia, a ta tutaj jest ogromna. Twój kot jest po prostu potwornie zestresowany! To, że nagle znalazła się w nieznanym miejscu, jest dla niej bardzo frustrujące. Aby wyrazić i rozładować ten stres (co robią wszystkie koty, i to wcale nie z zemsty), załatwia się poza kuwetą. Sika po prostu tam, gdzie czuje największy stres.

Żeby poradzić sobie z tym problemem behawioralnym, który wynika wyłącznie ze stresu, trzeba po prostu poczekać! Twoja kotka musi się przyzwyczaić i zaakceptować nowe otoczenie. W tym czasie staraj się niczego nie zmieniać i nie dokładać jej kolejnych stresów, bo to tylko wydłuży cały proces. Przede wszystkim nie krzycz na nią ani jej nie karz – to nic nie da. Skoro sikanie służy wyrażeniu i rozładowaniu napięcia, karcenie jej tylko pogorszy sprawę i nasili stres, a tym samym cały problem.

Żeby zachęcić kotkę do korzystania z kuwety, możesz kropnąć kropelkę wybielacza na jej dno – ten zapach przyciąga koty. W każdym razie rób wszystko, żeby pomóc jej oswoić się z nowym miejscem, tak będzie lepiej i dla ciebie, i dla niej.

Cierpliwości i dużo czułości! Powodzenia i miłego wieczoru.

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post