Porady dla kota z IBD

Ziggystardust
Ziggystardust Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Niestety u mojego kota zdiagnozowano IBD. Nie jest to dla mnie zaskoczeniem, bo wszystkie objawy na to wskazywały.

Kociak będzie musiał przyjmować dość spore dawki sterydów, a weterynarz zaleca nam przejście na karmę hipoalergiczną Hill's lub coś podobnego. Szczerze mówiąc, wolałabym tego uniknąć – sporo czytałam o żywieniu kotów i nie chcę, żebyśmy za kilka lat musieli mierzyć się z niewydolnością nerek.

Obecnie dostaje bezzbożową, monobiałkową karmę mokrą Catz Finefood. Białko, które je teraz (jagnięcina), wydaje się służyć mu lepiej niż poprzednie, a jego kupy są nieco bardziej uformowane niż zwykle, choć wciąż nie są całkiem "normalne". Do tego ich objętość jest dość duża. Na szczęście przestał wymiotować, ale wcześniej mu się to zdarzało, zwłaszcza przy zmianie karmy, nawet jeśli robiliśmy to bardzo powoli (na przykład Orijen zupełnie u nas nie przeszedł).

Zastanawiam się, czy nie przejść na dietę RAW (BARF) lub dietę domową. Czy ktoś z Was ma jakieś sukcesy na tym polu? Możecie polecić jakieś inne puszki lub chrupki, które sprawdziły się u Was przy IBD?

Jeśli macie jakiekolwiek inne sugestie, jak poprawić jakość jego życia, dajcie znać. Tak bardzo chciałabym, żeby poczuł się lepiej!

Z góry dziękuję :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

34 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Ziggystardust
    Zgłoś
    Cześć, dzięki za wasze odpowiedzi, Mój kot często miewa biegunki, które trwają po kilka dni. Po takich epizodach wszystko niby wraca do normy, ale jego stolce rzadko są dobrze uformowane. Innym typowym objawem tej choroby są wymioty, ale na szczęście mój kot nie wymiotuje. Próbowałam dawać mu rosół z kurczaka i samego kurczaka, ale skończyło się to katastrofą. W związku z tym spróbujemy go znowu ustabilizować suchą karmą RC Gastro Intestinal (jestem jej całkowitą przeciwniczką, ale to jedyna karma, która realnie mu pomogła w przeszłości). Jako uzupełnienie dostanie bezzbożową mokrą karmę, żeby uniknąć niedoborów. Może w przyszłości uda mi się całkowicie wyeliminować RC z jego jadłospisu. Karmienie kota z IBD jest bardzo skomplikowane – wystarczy jedna pomyłka z jedzeniem, a reakcja jest natychmiastowa i stan zapalny jelit od razu się nasila :( Na szczęście kiciuś wciąż jest wielkim łasuchem i chętnie się bawi!
    Przetłumaczony francuski
    Mamiecat
    Mamiecat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Osobiście miałam taką sytuację u jednego z moich kotów na tymczasie... Weterynarz zalecił wtedy odpowiednią dietę (gotowane posiłki: makaron, warzywa z rybą i białym mięsem) i oczywiście kortyzon! Ten kot żył jeszcze wiele lat... ale zdaniem weterynarza to właśnie kortyzon wykończył mu nerki... wystąpiła silna niewydolność! Trudno tu o złoty środek... z jednej strony leczysz... ale z drugiej... to zawsze kwestia bilansu zysków i ryzyka!

Tutaj link do opracowania studenta weterynarii: http://theses.vet-alfort.fr/telecharger.php?id=131

Daj znać, co u Was, dzięki!

Przetłumaczony francuski
    M
    Malkia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

Nie mam dla Ciebie żadnych porad, bo nie byłam w takiej sytuacji, ale z ciekawości – czy mógłbyś wyjaśnić, o jakie konkretnie objawy chodzi?

Przetłumaczony francuski
    Ziggystardust
    Zgłoś

Czy ktoś z Was ma może kota z IBD (nieswoistym zapaleniem jelit)?

Z góry dziękuję za pomoc!

Przetłumaczony francuski
  • 34 komentarzy na temat 34

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post