Potrzebuję pomocy... mój kot prawie nic nie je.

Zephyrette
Zephyrette Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mój kot Zéphyr ma już prawie 16 lat. Byłam u weterynarza trzy tygodnie temu, bo nie chciał za bardzo jeść... ani suchej karmy, ani mokrej z saszetek, wyjadał tylko sam sos. Miał robiony komplet badań i wszystko wyszło w normie.

Od wczoraj znowu przestał jeść. Co sądzicie o zupach dla kotów?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • LaMorgane
    Lamorgane Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    U nas to samo… Ma 10 lat i od paru miesięcy zjada coraz mniej suchej karmy, za to ciągle miauczy o „zupkę”. Ta zupa ma w środku małe kawałeczki mięsa, których ona w ogóle nie rusza. Szaleje tylko za tym, co płynne! Uwielbia też te płynne przysmaki w tubkach, takie w formie kremu. Wizyta u weterynarza nic nie wykazała. Jeśli wypróbowaliście coś innego, co u Was działa, koniecznie dajcie znać 😅
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dużo kotów wylizuje tylko sos, a przynajmniej moje tak robią, mimo że nie mają żadnych problemów z zębami. Dlatego zrezygnowałam z saszetek w sosie na rzecz musów Gourmet Gold, które są bardzo apetyczne. Miałam kiedyś kotkę, która kompletnie straciła apetyt i odzyskała go właśnie dzięki tym musom oraz Nutri-plus gel.

Tak, można go kupić bez recepty, jest dostępny w internecie, a nawet na zamówienie w aptece. Polecam zawsze mieć go pod ręką, bo dobrze się przechowuje nawet po otwarciu i nadaje się też dla kociąt.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To, co nasuwa mi myśl o problemach z zębami, to fakt, że on „wylizuje” sos, ale nie rusza kawałków... no ale jeśli weterynarz nic nie zauważył, to musi być coś innego...

Z innej beczki, moje koty nie mają już problemów z brakiem apetytu przy katarze kocim, ale czy ten żel Nutri-plus może pomóc w takiej sytuacji? Żaden weterynarz mi go nie sugerował. Czy można go dostać bez recepty? Nie po to, żeby unikać konsultacji, po prostu teraz żaden z moich zwierzaków nie ma tego problemu... ale na wszelki wypadek wolałabym mieć go pod ręką.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To wygląda tak:

https://www.direct-vet.fr/chiens/nutri-plus-gel-virbac.html

Dla kota porcja wielkości orzecha laskowego to około 1,5 do 2 cm rano i wieczorem. To świetnie stawia zwierzaki na nogi. Zawsze mam go w domu, bo sama mam starsze koty i już niejednego udało mi się uratować dzięki temu preparatowi.

Przetłumaczony francuski
    Zephyrette
    Zephyrette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki za wasze odpowiedzi. Kupię ten żel... świetny pomysł... weterynarz nic nie zauważył przy zębach.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nawet nie wiedziałem, że istnieją specjalne zupy dla kotów. On absolutnie musi coś jeść. Możesz zmiksować jego karmę z odrobiną ciepłej wody i karmić go na siłę, podając taką dość rzadką papkę strzykawką. Włóż końcówkę strzykawki w kącik pyszczka i podawaj jedzenie bardzo powoli, małymi porcjami, żeby kotek się nie zachłysnął. Możesz też wspomóc go preparatem Nutriplus Gel – to taka bardzo smaczna pasta, która zawiera wszystkie niezbędne składniki, jakie kot powinien otrzymywać każdego dnia. Jeśli dasz radę, wyciśnij mu porcję wielkości orzecha laskowego prosto do pyszczka rano i wieczorem, a jeśli nie, to posmaruj mu łapkę, a sam ją zliże. Dostaniesz to u weterynarza, w aptece na zamówienie albo w sklepach internetowych. Jeśli kotek nie będzie jadł, przy jego sędziwym wieku stan zdrowia może się błyskawicznie pogorszyć, a Nutriplus Gel często pomaga odzyskać apetyt. Musi też dużo pić – jeśli nie robi tego sam, podawaj mu wodę strzykawką, ale tak samo jak przy jedzeniu, zawsze rób to bardzo powoli.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Moje koty bardzo to lubią, ale z drugiej strony uważam, że cena jest dość wysoka w stosunku do ilości. Tak sobie jednak myślę, że dla osób, które mają problem z kocim katarem u pupila i kotem, który nie chce jeść, te zupki pachną intensywniej niż większość standardowych karm.

Wracając do tematu – jeśli Twój kot je te zupki, to mimo że producenci mogliby dawać ich nieco więcej, lepiej, żeby jadł mało niż wcale.

A czy sprawdzaliście mu też zęby? Może tutaj leży problem?

Czy załatwia się normalnie, nawet jeśli mało je?

Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post