Potrzebuję porad, jak pozbyć się pcheł u mojego kota!!!!!

L
Lisa_fr Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, mój kot złapał pchły i strasznie się drapie. Kupiłam spray przeciwpchelny do stosowania bezpośrednio na nią oraz specjalny grzebień na pchły.

Wypróbowałam już ten grzebień i było na nim mnóstwo małych czarnych kropek i kilka pcheł.

Chciałabym się dowiedzieć, jak postępować, żeby całkowicie się ich pozbyć. W jakich miejscach najlepiej wyczesywać te pchły i jak to robić, żeby usunąć absolutnie wszystko? Czy powinnam wyprać pościel, na której ona często leży? Bardzo proszę o konkretne rady, bo nie ukrywam, że brzydzę się tego wyciągania, zwłaszcza że one tak wszędzie skaczą.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czasem faktycznie goli się głowę przy wszach (to jednak strasznie okrutne robić coś takiego dziecku, pamiętam jedną dziewczynkę, której zafundowano taką „kurację” 😯), ale to głównie dlatego, że ich gnidy są mocno przytwierdzone do włosów i trudno je wszystkie usunąć. Jaja pcheł za to znajdują się w legowiskach, na podłogach... Ogolenie zwierzaka wcale nie powstrzyma pcheł przed żerowaniem, bo przecież nie muszą trzymać się sierści, żeby wskoczyć na swój obiadek.

Co do kąpieli, to z niektórymi kotami rzeczywiście jest to możliwe (niektóre nawet to lubią 😄), ale z reguły to ogromny stres... i wielkie ryzyko dla osoby, która go kąpie 😆

Przetłumaczony francuski
    liquid_paper
    Liquid_paper Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wybaczcie, jeśli moja drastyczna odpowiedź (ogolenie) była przesadą, ale tak się przecież czasem robi u ludzi, jak mają wszy ;)... co do kąpieli, to z Bertrandem dało radę to zrobić (niewydolność nerek sprawiała, że pośrednio robił się dość brudny, miał tłustą sierść i łupież, co wymagało mycia go przynajmniej raz na miesiąc czy dwa).
    Przetłumaczony francuski
    D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Janette, przestań!! Kąpiel to misja niemożliwa w przypadku 99% kotów. Odrobaczanie służy do zwalczania robaków, a golenie jest zupełnie bezcelowe, chyba że chcesz, żeby kot udawał sfinksa (czego żaden groomer, a tym bardziej weterynarz, na szczęście się nie podejmie).

Jedyna dobra rada, jaką dajesz, to dokładne wysprzątanie całego otoczenia. Idealnie byłoby użyć parownicy, żeby zabić jaja, zwłaszcza jeśli masz w domu dywany, wykładziny albo parkiet ze szczelinami.

Jeśli chodzi o kota, przyda się gęsty grzebień do usunięcia martwych pasożytów i przede wszystkim dobry środek przeciwpchelny kupiony u weterynarza albo w aptece.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lisa_fr Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tylko że problem jest taki, że moja kotka panicznie boi się wody. Próbowałam już różnych sposobów, ale nic nie działa. Jak tylko niosę ją w stronę łazienki, ona od razu się orientuje i zaczyna się szarpać – wykąpanie jej jest po prostu niemożliwe. Czy myślicie, że da się tego pozbyć używając tylko sprayu i szczotki?
    Przetłumaczony francuski
    liquid_paper
    Liquid_paper Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kąpiel kota to najlepszy sposób na pozbycie się pcheł. Używając szamponu przeciwpchelnego dla zwierząt, który bez problemu znajdziesz w każdym sklepie zoologicznym, dokładnie namydl swojego mruczka i postaraj się wybić wszystkie te małe paskudztwa. Po takiej kąpieli możesz go odrobaczyć i/lub założyć mu obrożę przeciwpchelną. Pamiętaj też, żeby cały czas sprzątać i myć wszystkie miejsca, w których mogły zostać pchły. Nawet jeśli brzydzi Cię mycie kota, po którym aż roi się od insektów, trzeba to zrobić raz a dobrze. Innym, dość drastycznym rozwiązaniem, jest zabranie zwierzaka do weterynarza lub groomera na całkowite zgolenie sierści. Może nie będzie to wyglądać najlepiej, ale jest bardzo skuteczne.

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post