Problem z ciężarną kotką, która nie rodzi

S
Stnn95 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Moja 10-miesięczna kotka jest w ciąży od 21 kwietnia. W środę 16 czerwca zrobiliśmy jej RTG, żeby upewnić się, że wszystko jest w porządku i weterynarz powiedział nam, że urodzi w ciągu najbliższych 8 dni. Tyle że minęły już prawie 2 tygodnie i wciąż nic. Nie szuka sobie żadnego miejsca, przygotowaliśmy jej karton z kocykami, ale w ogóle do niego nie zagląda. „Urządziliśmy” też jej budkę, ale tam też nie wchodzi. Całe dnie spędza w łazience, mimo że normalnie jest strasznym pieszczochem i zawsze trzyma się blisko nas.

W piątek miała skurcze (nie jestem na 100% pewna, czy to faktycznie były one), a potem cisza! Skontaktowałam się z weterynarzem, który kazał nam przyjść za tydzień, jeśli nadal nie urodzi, ale moim zdaniem to strasznie długo!

Chciałabym wiedzieć, czy komuś z Was przytrafiło się już coś podobnego? I czy to normalne, że ona w ogóle nie szuka sobie miejsca na poród?

To nie była planowana ciąża. Chcieliśmy ją wysterylizować, ale wet doradził nam, żeby poczekać do pierwszej rui, no i uciekła nam właśnie podczas tej pierwszej rui!

Wrzucam zdjęcie jej brzuszka, mam nadzieję, że będziecie mogli mi jakoś pomóc!

Dzięki.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

19 odpowiedzi
Sortuj według:
  • S
    Zgłoś
    Zajmuje się nimi po prostu rewelacyjnie, sam jestem w szoku! Też się bardzo bałem przez tę cesarkę, ale ostatecznie to naprawdę super mama 🥰
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mam nadzieję, że mimo cesarki kotka chce się zajmować maluchami? Czasami po operacji kotka nie do końca ogarnia, co ma robić, zwłaszcza jeśli to jej pierwszy miot. Trzymam mocno kciuki, żeby wszystko było dobrze, i za nią, i za dzieciaki!
    Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś

Oto zdjęcie Nali z jej maluszkami
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Róbcie też zdjęcia ^^
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Super! Bardzo się cieszę z takiego obrotu spraw. Przed Wami mnóstwo wspaniałych chwil z całą Waszą rodzinką – naprawdę na to zasłużyliście. To, że maluchy będą wciąż blisko Was, jest po prostu fantastyczne. Nicole
    Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś

Wielkie dzięki!!

Dokładnie tak, gdybyśmy dłużej zwlekali z reakcją, pewnie by już nie żyła. Lepiej pójść do weterynarza i dowiedzieć się, że to nic poważnego, niż wmawiać sobie, że samo przejdzie, i pozwolić jej umrzeć!

Przetłumaczony francuski
    D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Witamy serdecznie nową rodzinkę!

Wielkie brawa za wzorową opiekę w czasie ciąży i za to, jak angażujecie się w odchowanie miotu.

I przede wszystkim dziękuję za Twój opis tej sytuacji. Może dzięki temu inni, którzy trafią na ten wątek szukając pomocy w podobnym przypadku, zrozumieją, że choć forum może rozwiać pewne wątpliwości, to w razie problemów weterynarz jest jedyną opcją – nawet w środku nocy.

Jeszcze raz gratulacje! 😊

Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś

Tak, zostaną u nas przez 3 miesiące, tak właśnie planujemy! Jednego sobie zostawiamy, a pozostałe trafią do mojej rodziny – wszystkie mają już zaklepane nowe domy!

Przetłumaczony francuski
    Landoras
    Landoras Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Gratulacje! Świetna sprawa z tą sterylizacją. Będziecie mogli zaopiekować się maluchami?

Tak czy inaczej, proszę, zostawcie je przy matce przez pełne 3 miesiące, żeby socjalizacja i odstawienie emocjonalne (a zwłaszcza nauka hamowania drapania i gryzienia) zostały w pełni ukończone przez mamę. To naprawdę bardzo ważne dla tych maluchów.

Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś
    Cześć wszystkim, Przychodzę do was z wieściami o mojej małej Nali! Wczoraj wieczorem odszedł jej czop śluzowy i miała silne skurcze. Musiałam być cały czas przy niej, bo inaczej wpadała w panikę. Gdy zaczął się poród, weszła do swojego kartonu, ale po ponad godzinie parcia nie mogła urodzić pierwszego kociaka. Skończyło się szybką jazdą do kliniki na pilną cesarkę (od razu ze sterylizacją), bo maluch był ułożony pośladkowo – wychodził nóżkami zamiast główką, zaklinował się, a Nala była już wykończona. Na USG mówili nam, że będą cztery maluchy, a ostatecznie mamy pięć ślicznych kociaków i wszystkie są zdrowe (mimo że weterynarz uprzedzał, że ten zaklinowany może nie przeżyć). Nala wróciła dziś rano, wszystko jest w porządku i jest wspaniałą mamą!! Dzięki wszystkim za wasze rady!
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 19

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post