Problemy z układem moczowym po karmie PURINA ONE – zbieram Wasze historie

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

W zeszły piątek straciłam moją najmłodszą kotkę z powodu kamieni moczowych. Była okazem zdrowia, nie miała żadnych wcześniejszych problemów, miała tylko półtora roku.

Mnóstwo wiadomości od innych osób zmotywowało mnie do zbierania informacji o takich przypadkach – w ciągu 6 dni dostałam aż 300 zgłoszeń. Jak na karmę, która rzekomo zapewnia „zdrowy układ moczowy”, jestem przerażona skalą problemu. Nawet jeśli nie dotyczy to każdego kota, uważam, że liczba chorych zwierząt jest naprawdę bardzo, bardzo duża. Dlatego robię ten spis, żeby potwierdzić lub obalić moje przypuszczenia.

Dziękuję Wam za pomoc, zależy mi na tym, żeby te dane były jak najbardziej rzetelne.

Pozdrawiam serdecznie,

CYCY

https://www.change.org/p/a-tous-les-animaux-victimes-de-probl%C3%A9mes-urinaires-avec-la-nourriture-purina-one-groupe-nestle-mettez-votre-nom-et-nombre-d-animaux-concern%C3%A9s?recruiter=194251376&utm_source=share_petition&utm_medium=facebook&utm_campaign=share_facebook_responsive&utm_term=des-lg-share_petition-no_msg

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Sasuke_chat
    Sasuke_chat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć 

mój kot był w zeszłym tygodniu w szpitalu, bo się zatkał (miał blokadę moczową). 
    Dostawał karmę Purina One 3 kg z kurczakiem. 
    Zapłaciłem w klinice weterynaryjnej około 2500 zł. 
    Nic to nie dało. Robił tylko kilka kropel. 
    Zobaczyłem na YouTube, że Amerykanie dają swoim kotom ocet jabłkowy i to działa – teraz sika już normalnie, tak jak wcześniej. Do tego będzie miał ładną sierść. Wszystko jest już w porządku, a w razie czego potrafię go ręcznie odsikać. 
    Szczęśliwego Nowego Roku 

YouTube sasuke_chat 

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To samo u mojego 5-letniego kota, Gary’ego Coopera.

Pewnego wieczoru wrócił do domu, wyjąc z bólu: pęcherz zatkany przez kamienie nerkowe. Jadł karmę Purina One dla kastratów.

Ponad 2150 zł wydane u weterynarza... świetny powrót z wakacji, nie ma co!!!

Dobry wieczór,

W piątek straciłam moją najmłodszą kotkę z powodu kamieni moczowych. Była okazem zdrowia, żadnych wcześniejszych problemów, miała tylko półtora roku.

Liczne relacje innych osób zmotywowały mnie do zbierania informacji o tych przypadkach – w ciągu 6 dni dostałam już 300 zgłoszeń. Jak na karmę, która reklamuje się hasłem „zdrowy układ moczowy”, jestem przerażona skalą problemu. Nawet jeśli nie dotyczy to wszystkich kotów, uważam, że odsetek chorych zwierząt jest naprawdę bardzo, bardzo duży. Dlatego zbieram dane, żeby potwierdzić lub rozwiać moje obawy.

Dziękuję Wam za pomoc, żeby to zestawienie było jak najbardziej rzetelne.

Pozdrawiam,

CYCY

https://www.change.org/p/a-tous-les-animaux-victimes-de-probl%C3%A9mes-urinaires-avec-la-nourriture-purina-one-groupe-nestle-mettez-votre-nom-et-nombre-d-animaux-concern%C3%A9s?recruiter=194251376&utm_source=share_petition&utm_medium=facebook&utm_campaign=share_facebook_responsive&utm_term=des-lg-share_petition-no_msg

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim! Mój 5,5-letni kocurek był miesiąc temu u weterynarza z powodu problemów z układem moczowym. Félix jest wykastrowany, a wcześniej jadł karmę Purina One. Okazało się, że to właśnie przez te chrupki dostał zapalenia pęcherza. Po wizycie u lekarza, leczeniu, zastrzyku i przejściu na nową karmę przepisany przez weterynarza, mój Félix czuje się już lepiej. Naprawdę bardzo się o niego bałam...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Zgadzam się, karmy z marketu są kiepskie dla naszych kotów, ale Sevv ma rację, podkreślając, że każda sucha karma podawana bez zapewnienia odpowiedniej ilości płynów doprowadzi do chorób.

Nie będę się wypowiadać na temat karm weterynaryjnych, bo jedna z moich kotek miała problemy trawienne po zwykłej karmie i jest teraz na diecie leczniczej – uważam, że jak nie ma się wyjścia, to trzeba sobie jakoś radzić.

Moje kotki mało piją, dlatego planuję zakup fontanny, żeby je do tego zachęcić.

Problemem nie jest sama sucha karma, ale to, że kot nie pije. Taka mała rada: postaw miskę z wodą z dala od jedzenia, a kot będzie pił więcej. Sam kupiłem fontannę i mój kot pije teraz znacznie więcej. Wydaje mi się, że to właśnie woda w ciągłym ruchu go tak zachęca. Na ten moment karmię go Purina One i nie mamy żadnych problemów.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Moja mała occie przeszła na nową dietę. Dostaje mielone mięsko i odrobinę pasztetu dla smaku. Od tego czasu przestała podchodzić do kranów. Odstawienie suchej karmy jednak robi swoje (no i proszę). Dlatego wieczorem serwuję jej zupkę! Mielone mięsko + pasztet (troszkę) i letnia woda – no i po prostu to uwielbia... No i tyle.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Jeśli mało pije, spróbuj fontanny... to jest super skuteczne! 🙂
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mój kot miał kamienie moczowe, dużą kamicę, jak to mówią... Dostał antybiotyk, był przez 3 miesiące na karmie „high dilution”, a teraz dostaje już tylko karmę od weterynarza... Przy karmach z marketu (Friskies, Purina One, Whiskas...) ryzykowałabym życie mojego kota!!! Daję mu też codziennie jedną porcję mokrej karmy z marketu (innych nie chce jeść), bo pije za mało i bez tego ma problemy z trawieniem... Minął już rok i Tino sika teraz bardzo dobrze... więc będę tak robić dalej!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Zgadzam się, marketówki to samo zło dla naszych kotów, ale Sevv ma rację – każda sucha karma podawana bez odpowiedniej ilości wody może prowadzić do chorób. Nie będę się wypowiadać na temat karm weterynaryjnych, bo jedna z moich kotek po zwykłej karmie miała problemy trawienne i teraz jest na diecie leczniczej. Myślę, że jeśli nie ma innego wyjścia, to po prostu trzeba przy tym zostać. Moje kotki mało piją, więc planuję kupić fontannę, żeby je jakoś zachęcić do częstszego picia wody.
    Przetłumaczony francuski
    C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To bardzo proste – to nie tylko Purina One, ale wszystkie karmy z marketów są kiepskie, a te od weterynarza wcale nie są dużo lepsze. Kot to bezwzględny mięsożerca, więc żeby nie miał problemów ze zdrowiem, potrzebuje przynajmniej połowy porcji dobrej mokrej karmy. Purina, Whiskas i tym podobne są bardzo słabe, bo mają za dużo węglowodanów i skrobi, a kot potrzebuje co najmniej 80% mięsa. Osobiście nie miałam takiego przypadku, ale znam kota, który o mało nie przypłacił życiem jedzenia Puriny One.
    Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post