Różowa/biała kulka u kota - pomocy

V
Vincentmeudon Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mam pytanie – właśnie zauważyłem u mojego kota małą różowo-białą kuleczkę na boku. Nie mam pojęcia, co to jest i nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat. Jeśli ktoś mógłby mnie oświecić, czy to coś niegroźnego/normalnego, byłbym wdzięczny, bo bardzo by mnie to uspokoiło. Co powinienem zrobić? Proszę o pomoc!

Różowa/biała kulka u kota - pomocy

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To pewnie tylko mała brodawka, zdarza się to u kotów, które zaczynają się starzeć. Nie drap tego, tylko obserwuj. Jeśli jednak zacznie rosnąć, to lepiej udaj się do weterynarza.
    Przetłumaczony francuski
    V
    Zgłoś
    Nie, wcale nie 😅 to jest na łapie, no, powiedzmy, że to taki odpowiednik ludzkiego barku. Tak między karkiem a łapą. Ciężko jej zrobić zdjęcie, bo strasznie się wierci.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Owłosiony sutek, powiadasz? 😏 Czy wokół sutków nie powinno być przypadkiem mniej sierści? A tak w ogóle, to nie wiedziałem, że koty mogą mieć brodawki.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Co macie na myśli, pisząc „z boku”? Bo dla mnie to wygląda do złudzenia jak sutek. Samce też je mają. Nie ciągnijcie za to. Dajcie im żyć!

Przetłumaczony francuski
    V
    Zgłoś
    Jasne, wielkie dzięki! Będę to obserwować, czekając na wizytę u weterynarza.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Guzki pod skórą u kota mogą mieć różne przyczyny: ropień, guz (często łagodny, zwany tłuszczakiem), cysta, reakcja po zastrzyku lub brodawka.

W tej sytuacji konieczna będzie wizyta u weterynarza, aby postawił on pewną diagnozę co do pochodzenia tej zmiany.

Tymczasem można ewentualnie brać pod uwagę brodawkę. Są to tak zwane brodawczaki. Brodawczaki to najczęściej nowotwory łagodne. Brodawki u kota pojawiają się w formie małych guzków o różnej wielkości i kształcie.

Możliwe, że konieczne będzie podjęcie leczenia (farmakologicznego lub chirurgicznego).

Mam nadzieję, że mogłem Państwu pomóc,

Miłego dnia,

Paul

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post