Skutki uboczne po Drontalu

M
Miaou2020 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, podałam mojemu kotu środek na odrobaczanie w sobotę, czyli 3 dni temu – to był Drontal. Ostatnim razem dobrze go zniósł, ale tym razem stracił apetyt, prawie nic nie je i wymiotował. Bardzo dużo śpi, a zazwyczaj całe dnie spędza na zewnątrz na polowaniach. To młody kiciuś, ma dopiero rok. Przed chwilą udało mi się go namówić na kilka kawałków kurczaka i na razie ich nie zwrócił. Mimo to wygląda na wycieńczonego i ciągle śpi, co zaczyna mnie już niepokoić. Czy mieliście kiedyś podobne problemy po Drontalu? Wydaje mi się, że jak na zwykły skutek uboczny, trwa to już trochę za długo. Dwa dni wcześniej (czyli 6 dni temu) zakropliłam mu Frontline, może trochę go zlizał podczas mycia... W każdym razie, dzięki wielkie za wszelkie rady!!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • F
    Fletanisole1047 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć. Nie znam Drontalu. Za to niestety aż za dobrze znam środek na pchły Frontline. Nie rozumiem, jak ten produkt może być jeszcze w sprzedaży. Przecież to zawiera Roundup, ten amerykański pestycyd!! Po pierwsze to strasznie śmierdzi, a kot czuje to jeszcze mocniej niż my. Podałam to kiedyś kotce, która od razu zaczęła się potwornie ślinić i zachowywać jak szalona, biegała wszędzie i miauczała. Podałam to też innej kotce (wyrywała się, bo nie chciała, żebym jej to aplikowała), powinnam była jej posłuchać. W miejscu podania wypadła jej sierść, a niedługo potem zachorowała. Diagnoza weterynarza: nadczynność tarczycy! Biedactwo, odeszła przez to. Poczytałam potem w internecie i dowiedziałam się nie tylko o tym świństwie w składzie, ale też, że ryzyko nadczynności tarczycy to jeden ze skutków ubocznych. Od tamtej pory stosuję tabletki na pchły Credelio, dobierane do wagi, i nie ma żadnych problemów. Moja jedyna rada: uciekajcie jak najdalej od Frontline!!!!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki za tę odpowiedź i Twoje podsumowanie.

Myślę, że co do zasady, należy unikać leczenia na własną rękę.

Pchły i robaki jelitowe naprawdę bardzo rzadko bywają niebezpieczne (choć oczywiście to się zdarza). Nigdy nie widziałem wątku pt. „mój kot jest chory przez pchły”, za to często widzę tematy typu „mój kot źle się czuje po podanym leku”.

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Mam wieści o moim kocie dla osób, które zmagają się z podobnym problemem: już nie wymiotuje, zaczął jeść małe porcje i powoli odzyskuje siły. Mamy 4 dni po podaniu Drontalu! Na pewno więcej mu go nie dam i poradzę się mojego weterynarza.

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś
    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Podałam mu jedną tabletkę na 4 kg, a on waży 5 kg, więc pod tym względem nie ma mowy o przedawkowaniu. Nie miał biegunki, jedynie stracił apetyt i wymiotuje tym niewielu, co uda mu się zjeść. Tak czy inaczej, jeśli jutro nic się nie poprawi, pójdę z nim do weterynarza. Mam nadzieję, że uda mi się kogoś bez problemu znaleźć! Jeszcze raz dzięki.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Faktycznie wymioty, osłabienie oraz biegunka to rzadkie, ale możliwe skutki uboczne po podaniu preparatu Drontal. W takiej sytuacji objawy mogą ustąpić same, ale jeśli ogólny stan Twojego kota nadal będzie zły, radzę skonsultować się z weterynarzem i nie podawać mu więcej środków odrobaczających na bazie piperazyny, takich jak Drontal.

Dziwi mnie tylko fakt, że Twój kot nie zareagował tak za pierwszym razem, gdy dostał ten lek. Czy na pewno podana dawka była prawidłowa?

Możliwe też, że kot polizał Frontline, jeśli preparat nie został precyzyjnie nałożony między łopatkami. W takim przypadku częściej jednak obserwuje się przejściowe objawy neurologiczne towarzyszące wymiotom.

Mam nadzieję, że pomogłam,

Cyanne - studentka weterynarii

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post