Ślady kupy u kota

K
Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór, zastanawiam się, czy wasze koty też tak robią, czy może to kwestia karmy, którą mu daję?

Kiedy mój kot się załatwia i robi normalną kupę, bez żadnej biegunki, a potem siada na krześle lub meblach, zostawia po sobie ślad, bo przecież wiadomo, że sam się nie podetrze po wyjściu z kuwety.

Czy to normalne, czy może z jego stolcem jest coś nie tak? JESZCZE RAZ PODKREŚLAM, ŻE KOT NIE MA BIEGUNKI.

Wiem, że to pytanie może brzmieć dziwnie, ale od dłuższego czasu zastanawiam się, dlaczego tak się dzieje.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • K
    Zgłoś
    Dobry wieczór, Dzięki @blue cat za odpowiedź. Z tym wycieraniem będzie ciężko, bo jest ich kilka, a samo szczotkowanie to już niezły wyczyn – nie przepadają za tym, żeby przy nich za dużo majstrować. Niektóre z moich kotów mieszkały z matką do 8. miesiąca życia, ale problem polegał na tym, że w jednym domu były dwa mioty naraz (kotki były w ogrodzonym ogrodzie, ale jakiemuś kocurowi udało się przedostać; po tym właścicielka je wysterylizowała, bo nagle została z dziesiątką maluchów z dwóch miotów). Więc nie ma pewności, czy zostały dobrze wychowane mimo późnej adopcji, bo było ich po prostu za dużo. A pozostałe faktycznie zostały adoptowane zbyt wcześnie, przed pełnym odstawieniem. Raz jeden z tych dużych miał biegunkę i musiałem go wycierać, bo saneczkował po podłodze, a i tak został brudny i sam nie zrobił toalety. Myślę, że to może być to, o czym pisałeś, bo często widzę, że ich tyłeczki nie są zbyt czyste, ale im to nie przeszkadza i nie myją się tam zbyt często. To uciążliwe, bo nie jest to zbyt higieniczne, więc muszę częściej sprzątać blaty mebli i całą resztę. Miłego wieczoru
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Niektóre koty bardzo skrupulatnie myją sobie pupę po zrobieniu kupki. Inne... niekoniecznie. Często to właśnie koty zbyt wcześnie odseparowane od matki mają tendencję do zaniedbywania higieny tyłeczka. Te, które mogły być przy mamie przynajmniej do 3. miesiąca życia, są przyzwyczajone do tego, że mama je myje, i przez całe życie robią to samo, naśladując ją. Jeśli kupka ma dobrą konsystencję, to nie jest to problem z żywieniem, a po prostu brak nauki dbania o higienę. Poza tym, że możesz samemu wycierać mu pupcię (rób to delikatnie, bo skóra w tym miejscu jest bardzo cienka), niewiele więcej da się zrobić.
    Przetłumaczony francuski
    K
    Zgłoś

Dzięki za odpowiedź. Mam kilka kotów, niektóre mają dłuższą sierść, ale u tego to raczej krótka sierść.

Kiedy się załatwia, zostaje mu trochę wokół pupy, więc jak potem siada, zostawia mały ślad, ale bez żadnych większych resztek.

Pewnie dlatego, że teraz jedzą karmę ze zbożami. Zauważyłam wcześniej, że przy przechodzeniu na karmę bezzbożową kupy były bardziej suche i zwarte, ale było za dużo wymiotów, więc przestałam. Spróbuję podejść do tego jeszcze raz i zobaczę, czy będzie jakaś różnica.

Skoro w chrupkach już są zboża, to nie mogę dorzucać im jeszcze ryżu, bo byłoby tego za dużo, ale ich kupy są dobrze uformowane, choć czasem trochę wilgotne, mimo że to nie jest biegunka.

Dzięki za wszystkie informacje, wezmę je sobie do serca. Dziękuję zwłaszcza dlatego, że trochę krępowałam się pisać o "tych sprawach", a teraz już wiem, że to nie jest do końca normalne i muszę dostosować ich dietę (wiem, że nie jest idealna przez te zboża, ale przynajmniej nie wymiotują).

Miłego dnia!

Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post