Spasfon dla kota – prawdziwa katorga!

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Muszę podawać mojemu kotu Spasfon (wersję weterynaryjną) i to jest po prostu jakaś droga przez mękę!

Tabletka jest mała, ale najwyraźniej strasznie gorzka. Próbowałam już wszystkiego: rozgniatania w jedzeniu, podawania w specjalnej paście do leków, w maśle, serze czy rybie (teraz jak tylko widzi te rzeczy, to ma odruchy wymiotne). Próbowałam też wkładać tabletkę bezpośrednio do pyszczka, ale potem przez godzinę pluła i strasznie się śliniła.

Jestem już zdesperowana! Z jednej strony wiem, że to dla jej dobra i chcę być wytrwała, ale z drugiej nie chcę, żeby straciła do mnie zaufanie i przestała w ogóle jeść ze strachu, że w środku znowu coś się ukrywa...

Macie jakieś rady albo sugestie?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

22 odpowiedzi
Sortuj według:
  • B
    Bybylola Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Poczytaj, może mają jakieś rozwiązanie

Przetłumaczony francuski
    B
    Zgłoś
    Dzień dobry, właśnie trafiłem na Twój post, mimo że sprawa ma już 5 lat... możesz spróbować skontaktować się z laboratorium Déméter pod numerem +33 6 14 14 21 94. Współpracują z weterynarzem, który stosuje bardzo skuteczną fitoterapię, co mogłoby być jakimś rozwiązaniem... Mają w ofercie środek odrobaczający, który działa nawet na giardię (jest wielofunkcyjny) o nazwie KITAVERM. Być może okazałby się skuteczny dla Twojego kota! Mają też stronę internetową, na którą możesz zajrzeć.
    Przetłumaczony francuski
    B
    Zgłoś
    Dzień dobry, muszę podawać mojej kotce lek rozkurczowy (odpowiednik Spasfonu, substancja czynna: floroglucyna) i to jest jakaś istna katorga! Tabletka jest mała, ale najwyraźniej bardzo gorzka. Próbowałam już wszystkiego: rozgniatania w jedzeniu, specjalnej pasty do podawania leków, chowania w maśle, serze czy rybie – teraz na sam widok tych produktów kotka ma odruchy wymiotne. Próbowałam też wkładać tabletkę bezpośrednio do pyszczka, ale potem przez godzinę pluła i strasznie się śliniła. Jestem zrozpaczona! Z jednej strony wiem, że to dla jej dobra i chcę być wytrwała, ale z drugiej nie chcę, żeby straciła do mnie zaufanie i przestała w ogóle jeść z obawy, że w jedzeniu znowu coś się ukrywa... Macie jakieś sugestie? Cześć, właśnie trafiłam na Twój problem, który ma już 5 lat... Możesz spróbować skontaktować się z laboratorium Déméter pod numerem +33 614142194. Pracuje tam weterynarz, który stosuje bardzo skuteczną fitoterapię, może będą mieli jakieś rozwiązanie... Istnieje też lek odrobaczający o szerokim spektrum (działa nawet na giardiozę, czyli lamblie) o nazwie KITAVERM. Może on okazałby się skuteczny dla Twojej kotki! Mają też stronę internetową, którą możesz sobie przejrzeć.
    Przetłumaczony francuski
    B
    Zgłoś
    Cześć, muszę podawać mojej kotce Spasfon (wersję weterynaryjną) i to jest jakaś kompletna katorga! Tabletka jest mała, ale najwyraźniej potwornie gorzka. Próbowałam już wszystkiego: rozgniatania w jedzeniu, specjalnej pasty do podawania leków, chowania w maśle, serze czy rybie (teraz na sam widok tych produktów ma odruchy wymiotne). Próbowałam też wkładać jej tabletkę bezpośrednio do pyszczka, to potem przez godzinę pluła i przeraźliwie się śliniła. Jestem zrozpaczona! Z jednej strony wiem, że to dla jej dobra i chcę być wytrwała, ale z drugiej nie chcę, żeby straciła do mnie zaufanie i przestała w ogóle jeść z obawy, że znowu coś jej tam ukryłam... Macie jakieś pomysły? Hej, właśnie trafiłam na Twój problem, choć widzę, że post ma już 5 lat... Możesz spróbować skontaktować się z laboratorium Déméter pod numerem +33 6 14 14 21 94. Współpracuje z nimi weterynarz, który stosuje bardzo skuteczną fitoterapię, może oni będą mieli jakieś rozwiązanie... Istnieje też środek odrobaczający o szerokim spektrum, który działa nawet na giardię – KITAVERM. Może on byłby skuteczny dla Twojej kotki! Mają też stronę internetową, którą możesz sobie przejrzeć.
    Przetłumaczony francuski
    R
    Ragnar Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój kot też miał pasożyty, chociaż inne niż u Twojego. Przeszliśmy przez dwie różne kuracje antybiotykowe. Pierwszy lek był w płynie, podawany strzykawką do pyszczka – nie było z tym żadnego problemu i zadziałał na jednego z pasożytów. Drugi antybiotyk, stosowany też w medycynie ludzkiej, miał zwalczyć tego drugiego pasożyta, ale podanie go było po prostu niemożliwe. Nawet jak ukryłam tabletkę w jedzeniu, to kot odmawiał jedzenia. Próba podania prosto do pyszczka albo rozpuszczenia w wodzie i podania strzykawką kończyła się ślinotokiem i pianą – krótko mówiąc, nie dało rady. W końcu skończyło się na tym, że dostał tylko ten pierwszy antybiotyk, który teoretycznie bił tylko jeden rodzaj pasożytów. Mieliśmy obserwować sytuację i decydować co dalej, ale po kilku dniach czy tygodniach okazało się, że po pasożytach nie ma śladu. Piszę to wszystko, żebyście się nie poddawali, bo medycyna czasem bywa nieoczywista, zwłaszcza ta weterynaryjna. :) Możecie spróbować jeszcze z innym antybiotykiem (u mojego kota oba pasożyty wybiło połączenie Metronidazolu i Panacuru), albo po prostu miejcie nadzieję, że organizm sam się z tym upora.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Louve687 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, spróbuj włożyć i zawinąć tę małą tabletkę w mały kawałek pasztetu. Miłego wieczoru!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wręcz przeciwnie, kot niestety może bardzo szybko doprowadzić się do zagłodzenia przez zjawisko stłuszczenia wątroby.

Wcale nie musi to być żadna poważna choroba – wystarczy, że kot nie je wystarczająco dużo (przez stres czy inny błahy powód), żeby w końcu zupełnie stracił apetyt i po prostu umarł.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jestem pewna, że Twój weterynarz będzie mógł przepisać coś innego, bo istnieją też inne leki na bóle brzucha czy problemy z jelitami.

Problem w tym, że Twoja kicia może odmawiać też innych leków – umówmy się, lekarstwa rzadko kiedy są smaczne, a jak kot się już uprze, to robi się ciężko.

Zdrowy kot nie zagłodzi się na śmierć. Nawet jeśli będzie fochować się na karmę przez parę dni, to w końcu zacznie normalnie jeść, ale ten lek jest jej absolutnie niezbędny, żeby nic jej nie bolało.

Koty przecież nie słyną z bycia łatwymi pacjentami.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Oj tak, przyznam, że ja też byłabym nieźle zaniepokojona, gdybym widziała taki atak u któregoś z moich kotów. To ewidentnie nie jest normalne. Z drugiej strony, choć dla zwierzaka to nic przyjemnego, to wcale nie musi być od razu coś groźnego. Trudno powiedzieć. Ja też od miesięcy strasznie męczę się z grzybicą i zapaleniem uszu. Niby to błahe sprawy, ale czas mija i wcale nie jest lepiej... Mam nadzieję, że w końcu jakoś z tego wyjdziemy!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Budzi się z fukaniem i miauczeniem (normalnie nigdy nie miauczy, tylko grucha, a tym razem to takie chrypliwe, nienaturalne miauczenie). Ostatnim razem nie mogła nawet zejść z kanapy, szukała sobie miejsca, aż w końcu z trudem zsunęła się na podłogę. Ale faktycznie, to może być spowodowane wieloma rzeczami (zła pozycja itp.). Dostaje już Milbemax, więc teraz dostała inny środek, bardziej konkretny na ten rodzaj pasożytów!
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 22

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post