Sposoby na świerzbowiec uszny

A
Ange33oce Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mój kot złapał świerzbowca usznego już trzeci raz w tym roku. Zawsze udaje mi się go wyleczyć dzięki preparatowi Otostan (z Biocaniny), który jest świetny! Ale mam już tego szczerze dość... Po przewertowaniu internetu dowiedziałam się, że profilaktycznie mogłabym stosować pipety Stronghold. Jednak weterynarz, do którego idę w tę sobotę (na szczepienia), wspomniał mi o Broadline. Z moich poszukiwań nie wynika jednak, żeby ten środek działał zapobiegawczo na świerzbowca, chyba że coś przeoczyłam. Chciałam was zapytać o zdanie na temat Broadline i świerzbowca.

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ange33oce,

Zanim przejdziemy do profilaktyki, zachęcam Cię przede wszystkim do zachowania dużej ostrożności. Najważniejsze byłoby zrozumienie, w jaki sposób Twój kot łapie tego świerzbowca.

Skoro problem powraca tak często i w tak krótkim czasie, musi istnieć jakieś źródło zakażenia, które go ponownie zaraża, gdy tylko działanie leków słabnie.

Podawanie jakichkolwiek leków nigdy nie jest obojętne dla organizmu, a może być wręcz szkodliwe dla zdrowia.

Czy Twój kot wychodzi na zewnątrz? Ma kontakt z innymi kotami, psami lub innymi zwierzętami?

Jakie kroki podejmujesz w domu podczas leczenia, jeśli chodzi o jego legowiska i Wasze mieszkanie?

Świerzb to w gruncie rzeczy roztocze, które kot łapie najprawdopodobniej od innego kota, psa lub po prostu innego zwierzęcia. Dobrze byłoby przeleczyć wszystkie zwierzaki w tym samym czasie, aby skutecznie wyeliminować źródło problemu.

Pozdrawiam serdecznie

Przetłumaczony francuski
    A
    Ange33oce Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Dziękuję za odpowiedź. Była bardzo wyczerpująca, bardzo mi to pomogło!

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Skuteczność preparatu Broadline w walce ze świerzbowcem u kotów została oceniona w badaniu przeprowadzonym na 18 zarażonych kotach. Kryterium skuteczności była redukcja liczby świerzbowców drążących (Notoedres cati) znalezionych w zeskrobinach skóry w porównaniu do kotów, które nie otrzymały żadnego leczenia.

Badanie wykazało ponad 98% skuteczności leku w zwalczaniu tego pasożyta, a u wszystkich zwierząt nastąpiło wyleczenie kliniczne.

Zostało więc udowodnione klinicznie, że Broadline działa na świerzb uszny, więc możesz go bez obaw stosować również profilaktycznie :)

Pozdrawiam serdecznie,

Amélie

Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post