Strup na głowie mojego kota

B
Bruno006 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Zanim umówię się na wizytę u weterynarza, chciałbym poznać Waszą opinię. Właśnie zauważyłem, że mój kot ma mały strupek na skórze. Jest on naprawdę malutki, mam wrażenie, jakby to była jakaś krostka. Znajduje się między uszami, z tyłu szyi, tak jak widać na pierwszym zdjęciu. Kot trochę się tam drapie, ale nie wygląda na to, żeby mu to bardzo przeszkadzało. Nie mam wrażenia, żeby go to bolało.

Jak możecie zauważyć, samo dotknięcie tego miejsca sprawia, że strup jakby się kruszy (widać to przez te małe białe kropki na jego sierści).

Czy moglibyście mnie jakoś nakierować i powiedzieć, co mogło się stać mojemu kotu? Bardzo proszę o pomoc.

Strup na głowie mojego kota

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Canarmda
    Canarmda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, to wygląda bardzo podobnie do swędzików jesiennych... Moja kotka miała dokładnie to samo.

Przetłumaczony francuski
    A
    Allison_fr Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Mój 5-miesięczny kociak żył wcześniej na dworze z innymi kotami i ma teraz mnóstwo strupów na plecach. Czy to coś poważnego? Myślicie, że konieczna jest wizyta u weterynarza, czy mogę spróbować wyleczyć go samemu?
    Przetłumaczony francuski
    B
    Zgłoś
    Wielkie dzięki za wasze odpowiedzi, bardzo mi pomogły! Sprawdziłem futerko i skórę mojego kota i nic nie znalazłem, co bardzo mnie uspokoiło. Jeśli zobaczę kolejny strupek, na pewno nie będę zwlekać z wizytą u weterynarza.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Cześć,

Bardzo często strupki są wynikiem obecności pcheł, ale czasami trzeba poszukać innej przyczyny. Alergia pokarmowa, zapalenie skóry (infekcja), egzema, stres, czy nawet guzy skórne – możliwych powodów jest wiele, a każdy z nich wymaga konkretnego rozwiązania. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, nie wahaj się skonsultować z weterynarzem, który postawi pewną diagnozę i wdroży skuteczne leczenie.

W międzyczasie sprawdź, czy w sierści (i na skórze) Twojego kota nie ma pcheł. Jeśli w ostatnim czasie nie był stosowany żaden środek przeciwpasożytniczy, warto go teraz użyć.

Jeśli to nie pomoże, konieczna będzie wizyta u weta i dokładniejsze zbadanie problemu. Pamiętaj, że bez odpowiedniej pomocy stan zwierzaka może się tylko pogorszyć.

Mam nadzieję, że moje rady będą pomocne.

Miłego wieczoru,

Paul

Przetłumaczony francuski
    C
    Crissy Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój miał dokładnie takie same strupki przy uszach i pod szyją. Nic się z nich nie sączyło, po prostu same strupy, ale całe szczęście nie słuchałam otoczenia i nie zwlekałam z wizytą u weterynarza, który zdiagnozował zapalenie skóry. To taka przypadłość, którą bardzo dobrze się leczy, jeśli tylko zareaguje się w odpowiednim czasie.

Krótko mówiąc, moja rada: jeśli zauważysz choćby jedną czy dwie kolejne zmiany, nie wahaj się i leć do weta na konsultację.

Przetłumaczony francuski
    B
    Zgłoś
    Dzisiaj rano nie zauważyłem żadnej zmiany ani niczego szczególnego. Jeśli chodzi o kotka, mam go od półtora tygodnia, a ten strupek pojawił się wczoraj. Poprzedni właściciel w ogóle go nie szczepił, nie dostał też żadnych środków na pasożyty. Czy to coś poważnego? Zwłaszcza że to kot niewychodzący. Będę używać betadyny, masz rację, to dobre rozwiązanie, dzięki.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

To nie wygląda na krostkę, tylko na zwykły strupek od intensywnego drapania.

Myślę, że nie ma potrzeby iść z tym do weterynarza, chyba że zauważysz, że sytuacja szybko się zmienia, wda się infekcja (pojawi się jakaś gulka w pobliżu albo rana zacznie sączyć) lub takich zmian zacznie przybywać.

Czy Twój kot ma aktualną ochronę przeciwpasożytniczą? Możesz to odkażać Betadine albo Octeniseptem i nakładać miód (lub zieloną glinkę, jeśli nie chcesz, żeby futerko się kleiło).

Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post