Strup na głowie mojego kota
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cześć, to wygląda bardzo podobnie do swędzików jesiennych... Moja kotka miała dokładnie to samo.
Cześć,
Bardzo często strupki są wynikiem obecności pcheł, ale czasami trzeba poszukać innej przyczyny. Alergia pokarmowa, zapalenie skóry (infekcja), egzema, stres, czy nawet guzy skórne – możliwych powodów jest wiele, a każdy z nich wymaga konkretnego rozwiązania. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, nie wahaj się skonsultować z weterynarzem, który postawi pewną diagnozę i wdroży skuteczne leczenie.
W międzyczasie sprawdź, czy w sierści (i na skórze) Twojego kota nie ma pcheł. Jeśli w ostatnim czasie nie był stosowany żaden środek przeciwpasożytniczy, warto go teraz użyć.
Jeśli to nie pomoże, konieczna będzie wizyta u weta i dokładniejsze zbadanie problemu. Pamiętaj, że bez odpowiedniej pomocy stan zwierzaka może się tylko pogorszyć.
Mam nadzieję, że moje rady będą pomocne.
Miłego wieczoru,
Paul
Mój miał dokładnie takie same strupki przy uszach i pod szyją. Nic się z nich nie sączyło, po prostu same strupy, ale całe szczęście nie słuchałam otoczenia i nie zwlekałam z wizytą u weterynarza, który zdiagnozował zapalenie skóry. To taka przypadłość, którą bardzo dobrze się leczy, jeśli tylko zareaguje się w odpowiednim czasie.
Krótko mówiąc, moja rada: jeśli zauważysz choćby jedną czy dwie kolejne zmiany, nie wahaj się i leć do weta na konsultację.
Cześć!
To nie wygląda na krostkę, tylko na zwykły strupek od intensywnego drapania.
Myślę, że nie ma potrzeby iść z tym do weterynarza, chyba że zauważysz, że sytuacja szybko się zmienia, wda się infekcja (pojawi się jakaś gulka w pobliżu albo rana zacznie sączyć) lub takich zmian zacznie przybywać.
Czy Twój kot ma aktualną ochronę przeciwpasożytniczą? Możesz to odkażać Betadine albo Octeniseptem i nakładać miód (lub zieloną glinkę, jeśli nie chcesz, żeby futerko się kleiło).
7 komentarzy na temat 7
- Natychmiastowy powrót ukochanej osoby. Tel: +22990556895
- Szybki powrót uczuć w 24h. Tel: +229 91752665