Strupki na nosie u kociaka

Syphillia
Syphillia Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, wzięłam do domu tymczasowego dwa kociaki, które mają około 2-3 miesiące i wcześniej żyły na ulicy.

Warto dodać, że maluchy są w trakcie leczenia grzybicy preparatami Itrafungol i Imaveral. Leczę je już od 2-3 tygodni i wygląda na to, że terapia działa (zostało tylko trochę zmian u jednego z kociaków, co sprawdziłam pod lampą Wooda).

Podczas wizyty u weterynarza wspomniałam o takich jakby strupkach i małych wyłysieniach (zobaczcie zdjęcie na końcu posta) na nosku. Pani weterynarz powiedziała mi, że nie ma się czym martwić i samo przejdzie, ale mimo że to czyszczę, to problem ciągle wraca. Zastanawiam się, czy diagnoza nie była postawiona trochę zbyt szybko. Poza tym kociaki czują się dobrze, chociaż ten, o którego się martwię, bywa czasem taki trochę osowiały.

Czy ktoś z Was kojarzy tego typu ranki? Myślicie, że to faktycznie nic poważnego?

Z góry dziękuję za pomoc!

Strupki na nosie u kociaka

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Fanfan18
    Fanfan18 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć! Przemywam oczy moim kotkom solą fizjologiczną w małych ampułkach. Mój weterynarz sprzedał mi co prawda OCRYL, ale to duża butelka i jest mało poręczna, kiedy musisz trzymać kota i jednocześnie aplikować produkt. Ale trzeba przyznać, że jest skuteczny.

Przetłumaczony francuski
    M
    Maincoon2024 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, mój 4-miesięczny maine coon ma czarne strupki przy oczach i nosie. Weterynarz powiedział mi, że z oczami tak już będzie miał zawsze. Przemywam mu nos i oczy letnim naparem z rumianku przy użyciu kompresów, ale przy czyszczeniu tych czarnych strupków zauważyłam, że tak naprawdę mają kolor krwi, co bardzo mnie niepokoi. Mam go od 3 tygodni i poza tym jest w świetnej formie. Jest zaszczepiony na panleukopenię i katar koci, z dawką przypominającą po miesiącu.
    Przetłumaczony francuski
    Merryhkiri
    Merryhkiri Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dakin do przemywania i Ucederm na podrażnione miejsca – to bardzo skuteczne. Poza tym unikaj plastikowych miseczek, bo koty miewają alergię na plastik.

Przetłumaczony francuski
    Fanfan18
    Fanfan18 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, może spróbuj użyć soli fizjologicznej do przemywania.
    Przetłumaczony francuski
    Micio
    Micio Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hej, pisałem już kilka postów, ale wciąż nie mam żadnej odpowiedzi. Jeśli zdejmie się ten strupek, to pod spodem nie wygląda to na całkiem wygojone i wciąż jest takie różowawe... Weterynarz przepisał mi maść do oczu (antybiotyk), ale to nic nie zmienia... Boję się, że wet postawił diagnozę zbyt szybko....

Przetłumaczony francuski
    A
    Aznt63 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, mam teraz dokładnie ten sam problem z moim kotem – od trzech tygodni na jego pyszczku pojawiają się takie same brązowe plamki. Chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej o diagnozie, jaką postawiono Twojemu kotu, albo po prostu czy udało się wyleczyć te zmiany. Dzięki wielkie!!
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie wiem dokładnie, co to jest, ale strup służy do tego, żeby skóra pod spodem mogła się spokojnie goić. Zazwyczaj odpada sam dopiero wtedy, gdy wszystko pod nim jest już zagojone.

Może lepiej byłoby poczekać, aż strupek sam odejdzie, zamiast go czyścić...

A żeby go w razie potrzeby zmiękczyć... posmaruj go wazeliną.

Miód też świetnie przyspiesza gojenie... jeśli nie ma już strupa (na zdjęciu go nie widzę, wygląda to raczej na małą rankę i nie wydaje się, żeby wdała się jakaś infekcja).

Przetłumaczony francuski
    Syphillia
    Syphillia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dziękuję za odpowiedź, to mnie uspokoiło!

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Według mnie na tym zdjęciu nie ma nic niepokojącego, to tylko zwykłe zabrudzenia...

Czarne strupki w okolicach nozdrzy są bardzo typowe u kotów z jasnymi noskami. To po prostu „kozy” z nosa (moja kotka orientalna też je ma). Należy je delikatnie usuwać wacikiem.

Na górze nosa mogą to być zaschnięte resztki jedzenia. Na białym nosku wszystko rzuca się w oczy; gdyby kot miał czarny nos, pewnie nic by Pan/Pani nie zauważył/a. Dla własnego spokoju można to delikatnie przemyć odrobiną Betadine.

Jeśli chodzi o „śpioszki” w oczach, najlepiej czyścić je płynem do higieny oczu za pomocą kompresu lub płatka kosmetycznego (lepiej unikać zwykłej waty, bo jej włókna mogą dostać się do oka).

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post