Ultra-levure i Smecta?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej wszystkim ponownie!!!

No więc tak: czytałam na różnych stronach i forach, że można podawać Ultra-levure (u nas najczęściej spotykany jako Enterol) kociakowi, który ma luźne stolce. Bardzo chciałabym się dowiedzieć, czy faktycznie mogę to zrobić, czy lepiej nie?

Mam mieszane uczucia... Z jednej strony jestem na tak, bo to produkt naturalny i bezpieczny. Z drugiej strony mam wątpliwości, bo to przecież lek przeznaczony dla ludzi...

Słyszałam też, że można dawać Smectę... W końcu to naturalny preparat i jest bezpieczny nawet dla niemowląt... Niektóre opinie potwierdzają skuteczność tych produktów, ale ja wciąż podchodzę do tego z pewną rezerwą.

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

31 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    Hej, co o tym myślicie? 🙂
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Doprecyzuję moje pytanie: czy powinnam przestać podawać mokrą karmę, biorąc pod uwagę, że one potrzebują nawodnienia?

A może dawać ją tylko w małych ilościach?

Dzięki wielkie za Wasze odpowiedzi!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Czy muszę przestać dawać mokrą karmę?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Lol, już sobie wyobrażam minę tej farmaceutki :-) No cóż, powiedzmy, że moja kotka waży 1,5 kg

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie wydaje mi się, żeby było kilka rodzajów. Ale na przykład u mojej suni (26 kg) podaję 2 kapsułki rano, w południe i wieczorem. Myślę, że to zależy przede wszystkim od wagi, więc w przypadku kota... Musisz dopytać weterynarza o liczbę kapsułek i ile razy dziennie, ale pewnie sama ci powie ;)

Różnica między tym a Smectą jest taka, że ona co prawda hamuje biegunkę, ale nie odbudowuje flory jelitowej, dlatego ja wolę drożdżaki (takie jak Enterol). Za opakowanie płacę około 22 zł.

A tak przy okazji, mała anegdota: moja farmaceutka zapytała mnie „dla dorosłego czy dla dziecka?”, a ja cała speszona odpowiadam: „nie, to dla mojego psa...”. Wybuchnęła śmiechem i mówi: „no nieźle, tego to jeszcze nie słyszałam!” x)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Moja pani weterynarz poradziła mi, żeby wymieszać mu trochę Smecty z wodą w strzykawce i podawać po trochu!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Czyli muszę wziąć te z najniższą dawką, tak?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Można to kupić w aptece w formie kapsułek. Możesz mu je dorzucić do mokrej karmy, chrupek albo czegokolwiek innego. O dawkowanie najlepiej dopytaj farmaceutę.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Do czego dodajesz te drożdże, żeby chciały je zjeść?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

W sensie, kiedy mówię o odstawieniu mokrej karmy, to tylko do momentu, aż ich kupy wrócą do normy ^^

Przetłumaczony francuski
  • 30 komentarzy na temat 31

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post