Wątróbka wołowa dla kota – czy można ją podawać?

Balge
Balge Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór!

Mam kotkę, której dieta nie jest zbyt urozmaicona, bo je wyłącznie suchą karmę (na inne jedzenie nawet nie chce patrzeć). Zauważyłam, że ma dość blade błony śluzowe i podejrzewam, że może mieć anemię przez tę niezbyt bogatą dietę. Kupiłam wątróbkę wołową (taką przeznaczoną dla ludzi), żeby spróbować łagodnie zaradzić tej anemii i trochę ją wzmocnić. Dałam jej kawałek na surowo i o dziwo – zapach jej bardzo podpasował i zjadła go ze smakiem! Czy mogę dawać jej tego więcej? I jak lepiej: gotować czy dawać surową?

Wielkie dzięki za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zgadzam się z blue – nie da się rzetelnie ocenić stanu zdrowia zwierzaka bez wcześniejszej wizyty u weterynarza.

Większość kotów, w tym moje, je głównie suchą karmę i nic im nie jest. Tak jak już było wspomniane, najważniejsza jest duża zawartość białka zwierzęcego i jak najmniej zbóż (moje akurat słabo trawią te bezzbożowe); do tego mało cukru i niezbyt wysoka zawartość minerałów.

Jeśli zauważysz lub podejrzewasz, że Twój kot jest chory, koniecznie musisz skonsultować się z weterynarzem. Sama zmiana karmy nie rozwiąże problemu, bo jedzenie to niekoniecznie – a pewnie nawet na pewno nie – jest główną przyczyną jego kłopotów.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, tylko weterynarz może postawić diagnozę anemii. Poza tym, karma karmie nierówna. Jeśli jej jedzenie jest wysokiej jakości, bogate w białko i ma niską zawartość węglowodanów, to nie ma powodu, żeby miała anemię.
    Przetłumaczony francuski
    Lewina
    Lewina Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć! Jeśli chcesz, żeby Twój kot wyciągnął z wątróbki wszystkie składniki odżywcze itp., najlepiej podawać ją na surowo, ale miej na uwadze, że:

- U zwierzaka, który nie jest przyzwyczajony do surowizny, może to wywołać biegunkę.

- Nie zaleca się podawania suchej karmy i surowego jedzenia w tym samym czasie (choć niektóre zwierzaki znoszą to bardzo dobrze).

- W przypadku kota mówimy o naprawdę małych ilościach wątróbki – na przykład w diecie surowej dla kota o wadze 4 kg podaje się około 6 g dziennie. Wątróbka zawiera niezbędne składniki, ale niektóre z nich w nadmiarze mogą być problematyczne.

Jeśli uważasz, że same chrupki nie wystarczą do w pełni zbilansowanej diety Twojego mruczka i widzisz, że smakuje mu surowe mięso, zawsze możesz spróbować przestawić go na BARF ^^

Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post