Wypadanie sierści pod pyszczkiem, trochę śliny... czy to przez zmianę karmy?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Od paru tygodni zauważam, że nasza młoda kotka ma mały ubytek sierści na brodzie (wcześniej chyba tego nie było). Na początku miesiąca była u weterynarza z powodu pcheł, ale nic nie zauważył, a my wtedy też się tym nie martwiliśmy i nic nie wspominaliśmy, bo było to ledwo widoczne.

Tyle że od około tygodnia mam wrażenie, że to się nieco rozszerza na kąciki pyszczka. Mała nie wygląda, jakby cierpiała, nie wydaje mi się też, żeby miała tam jakąś opuchliznę. Je, pije, korzysta z kuwety i bawi się jak zwykle. Wydaje mi się jednak, że trochę się ślini, kiedy jest zadowolona podczas pieszczot i przytulania – wcześniej chyba tego nie było (to tylko kilka kropelek).

Wypadanie sierści pod pyszczkiem, trochę śliny... czy to przez zmianę karmy?

Niecały miesiąc temu zmieniliśmy jej karmę. Nie umiem stwierdzić, czy te rzeczy się ze sobą łączą, ale mam wrażenie, że wcześniej faktycznie nie miała tego problemu.

Dajemy jej mokrą karmę Feringa i suchą Purizon (wciąż jest na etapie przechodzenia, pół na pół z Royal Canin, bo zostało nam jeszcze całe opakowanie). Myślicie, że to może być reakcja na tę suchą karmę lub mokrą karmę?

W poniedziałek idziemy do weterynarza na szczepienie, ale wcześniej chętnie poznam Wasze opinie. Dzięki! :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

16 odpowiedzi
Sortuj według:
  • A
    Aicha Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

img|aicha_617476ceb992e.jpg][img|aicha_6174773d8dfc1.jpg

Przetłumaczony francuski
    A
    Aicha Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór, przygarnęłam małego, chorego kotka, który miał zapalenie rogówki i świerzbowca usznego. Dzisiaj kolejne niespodzianki – zauważyłam, że w okolicy piątego palca ma jakby stan zapalny i brak sierści, do tego doszło jeszcze wyłysienie pod pyszczkiem. Co to może być?

img|aicha_617476ceb992e.jpg][img|aicha_6174773d8dfc1.jpg

Przetłumaczony francuski
    M
    Marc-aurèle de paris Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie ma tych małych czarnych kropek, ale ma taki sam brak sierści na pyszczku. Czy po leczeniu herpesa to odrosło? Dzięki.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Marc-aurèle de paris Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry!

Trafiłem na Wasze posty w Google, szukając informacji o podobnym problemie, jaki mamy z naszym kotkiem.

Czy udało Wam się znaleźć przyczynę i jakieś leczenie? Bardzo się martwimy.

Z góry dziękuję za odpowiedź,

Clovis

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Pytałam o to weterynarza, ale wyraźnie powiedział, że nie wolno. :(

Teraz zajmuje się tym mój facet i idzie nam lepiej, chociaż ona i tak kilka razy go wypluwa, zanim w końcu połknie. Ja się za bardzo stresuję i ona chyba to czuje, przez co strasznie się wyrywa.

W każdym razie dzięki wielkie za pomoc! :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki! :) Podanie jej tej połówki tabletki wczoraj wieczorem to była prawdziwa droga przez mękę. Zresztą, udało jej się nawet dziabnąć weterynarza, kiedy robił jej zastrzyk ze szczepionką, a on przecież powinien być do takich rzeczy przyzwyczajony. Strasznie się ostatnio buntuje. -__-
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Właśnie wróciliśmy od weterynarza: to nie ma nic wspólnego z dietą, mała złapała herpesa. Weterynarz powiedział, że w tym wieku to częsta sprawa i że to po prostu wirus. No cóż, zwykły pech. :(

Na szczęście to nie jest bolesne i dostała leczenie w tabletkach.

Więc wracamy do karmy Purizon, którą ona uwielbia! :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Odkąd dostaje mokrą karmę z Feringi, jej sierść jest znacznie mniej sucha i bardziej błyszcząca (po prostu wygląda dużo ładniej). Czy to możliwe, że ta karma z kolei za bardzo „tłuści” jej skórę i to przez nią pojawiają się te zaskórniki?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzisiaj w końcu udało mi się dokładnie przyjrzeć i nawet zrobić zdjęcie. Faktycznie są tam spore czarne kropki i to się dalej rozprzestrzenia. A przecież od wczoraj nie dostaje już Purizona. :(

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Właściwie to nie jestem pewna, czy to na pewno trądzik, bo to jest od spodu i trzeba czekać, aż uśnie brzuszkiem do góry, żeby to w ogóle zauważyć. Dlatego właśnie tak długo nam zajęło, żeby się zorientować... Jak stoi przodem do nas, to nic nie widać, albo naprawdę niewiele.

W związku z tym do czwartku daję jej sporo mokrej karmy w małych porcjach w ciągu dnia, a na noc dorzucam trochę RC jako uzupełnienie. Zobaczymy, co o tym sądzi weterynarz. Mam tylko nadzieję, że nie usłyszę od niego, że powinnam była zostać tylko przy chrupkach RC jako jedynej karmie!

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 16

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post