Wywoływanie wymiotów, słona woda?

Schtroumphy
Schtroumphy Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam małe pytanie. Chwila nieuwagi i mój mały potworek połknął dzisiaj rano gumkę od maseczki. Wiedząc, jak niebezpieczne mogą być takie ciała obce, zadzwoniłam szybko do weterynarza. Przez telefon wet powiedział mi, żeby wymieszać w szklance 2 łyżki soli i podać mu trochę, żeby spróbować wywołać wymioty. Miałam strzykawkę 3 ml, kazała podać przynajmniej dwie, więc zrobiłam tak, jak mówiła. Żadnego efektu, zero wymiotów. Zadzwoniłam więc znowu i zawiozłam małego do gabinetu, gdzie weterynarz zatrzymała go na około 2 godziny. Po tym czasie powiedziała nam, że nie udało jej się sprowokować wymiotów.

I tutaj pojawia się moje pytanie: po powrocie do domu zaczęłam szukać w internecie i wyczytałam, że nie powinno się podawać słonej wody, bo w niektórych dawkach grozi to np. obrzękiem mózgu...

Przyznam szczerze, że teraz się boję, czy tą słoną wodą nie wyrządziłam mu więcej szkody niż pożytku.

Co o tym sądzicie? To był dobry pomysł, czy lepiej było nic nie robić albo spróbować czegoś innego, żeby zwymiotował?

Dzięki.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

19 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Uff!

No trudno, obejdzie się bez zdjęcia 👌

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zdjęcie rzyganka! Zdjęcie rzyganka!

No cóż, po prostu siedziało sobie w żołądku i tyle... Ale na pewno byłoby bardziej filmowo, gdyby przyszło do przeszukiwania kupy w maseczce chirurgicznej, potrójnych rękawiczkach i z miednicą obok na własne rzygi (no, rzygi tego, kto by tam grzebał).

Przetłumaczony francuski
    Schtroumphy
    Zgłoś

😁 😁

Przyznaję, że jeśli chodzi o budowanie napięcia, to nie idzie nam najlepiej, to jeszcze nie jest materiał na Netfliksa. :)

Przetłumaczony francuski
    Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No jasne, strasznie się cieszę, że z kotem wszystko w porządku i że ta gumka w końcu wyszła, ale z drugiej strony – przyznam szczerze – jestem trochę zawiedziony... Już sobie wyobrażałem te 72 godziny dzienniczka kuwetowego, w stylu:

-START-

"Dzień 1 / 10:32: pacjent jest w świetnej formie, właśnie walnął trzeciego klocka od północy, ale gumki wciąż brak...

Dzień 1 / 10:46: znalazłem kolejnego klocka, jeszcze ciepły, sądzę, że powstał przed tym z 10:32. Moja żona miała dyżur od 9:00 do 10:00, ale pozwalam jej spać i sam zabieram się za rewizję osobistą znaleziska / Gumki brak, a do tego doszło do pożałowania godnej przerwy w dostawie wody...

Dzień 1 / 11:13: żona się budzi..... itd."

-KONIEC-

Niestety, wasz kot nie ma za grosz wyczucia scenicznego, sam sobie zaspoilerował zakończenie, no słabo! Nie prosiliśmy przecież o jakiś straszny melodramat, ale mógł chociaż wytrzymać jeszcze jeden dzień, zanim wypluje z siebie prawdę... a raczej tę gumkę...

ODDAWAĆ KASĘ ZA BILETY!!

😂😂 lol, a tak serio, to o niebo lepiej, że wyszło tą stroną, bo z tego co wiem, to z drugim końcem nie zawsze idzie tak łatwo i wtedy wcale nie jest do śmiechu!

(choć i tak mógł chociaż do południa poczekać... 😡)

Przetłumaczony francuski
    Schtroumphy
    Zgłoś

Niezły stres dzisiaj o 8:00 rano! Żona zerwała mnie na równe nogi, bo mały potwór zwymiotował. Zerwałem się błyskawicznie, buziaczek dla mojego futrzaka, idę sprzątać i patrzę – a tam gumka w samym środku chrupek!

Sorki, ostatecznie gumka nie wyszła tą stroną, co trzeba. 😁

Jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim za wasze miłe wiadomości. ^^

Przetłumaczony francuski
    Schtroumphy
    Zgłoś

Właśnie przed chwilą znowu zrobił kupkę, gumki brak. I właśnie znowu zjadł. ^^

Zaznaczę tylko, że kupy są całkowicie normalne, takie jak zwykle i z tą samą częstotliwością co zawsze.

(mam wrażenie, że prowadzę dzienniczek kupkowy) 😁

Przetłumaczony francuski
    Schtroumphy
    Zgłoś

Cześć,

Zrobił dziś rano kupkę, ale nie znalazłem gumki – albo ją przegapiłem, chociaż naprawdę dokładnie sprawdzałem. Za to ma mnóstwo energii, cały dzień nie przestaje się bawić, je dobrze, a nawet bardzo dobrze (bardzo smakuje mu karma, którą dostaliśmy od pani weterynarz, żeby pomóc mu wydalić tę gumkę) i jak zwykle dalej rozrabia. :)

Cały czas go uważnie obserwuję. Swoją drogą, jeśli nie znajdę tej gumki, to jak długo muszę go jeszcze pilnować? Weterynarz mówiła nam, że najważniejsze są pierwsze 72 godziny, ale domyślam się, że to może potrwać dłużej?

Dzięki, że pytasz, co u niego, to naprawdę miłe! :)

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, poproszę fotkę pupy z tą wystającą nitką!

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, co tam u Was słychać?

Przetłumaczony francuski
    Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

I jak tam?

Zrobił już kupkę?

Pewnie już o tym wiesz, ale jeśli zobaczysz wystającą nitkę, pod żadnym pozorem nie wolno jej ciągnąć. Musi wyjść sama!

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 19

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post