Wywoływanie wymiotów, słona woda?

Schtroumphy
Schtroumphy Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam małe pytanie. Chwila nieuwagi i mój mały potworek połknął dzisiaj rano gumkę od maseczki. Wiedząc, jak niebezpieczne mogą być takie ciała obce, zadzwoniłam szybko do weterynarza. Przez telefon wet powiedział mi, żeby wymieszać w szklance 2 łyżki soli i podać mu trochę, żeby spróbować wywołać wymioty. Miałam strzykawkę 3 ml, kazała podać przynajmniej dwie, więc zrobiłam tak, jak mówiła. Żadnego efektu, zero wymiotów. Zadzwoniłam więc znowu i zawiozłam małego do gabinetu, gdzie weterynarz zatrzymała go na około 2 godziny. Po tym czasie powiedziała nam, że nie udało jej się sprowokować wymiotów.

I tutaj pojawia się moje pytanie: po powrocie do domu zaczęłam szukać w internecie i wyczytałam, że nie powinno się podawać słonej wody, bo w niektórych dawkach grozi to np. obrzękiem mózgu...

Przyznam szczerze, że teraz się boję, czy tą słoną wodą nie wyrządziłam mu więcej szkody niż pożytku.

Co o tym sądzicie? To był dobry pomysł, czy lepiej było nic nie robić albo spróbować czegoś innego, żeby zwymiotował?

Dzięki.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

19 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Powodzenia, jeśli wyjdzie z kupą w najbliższym czasie, to myślę, że wszystko będzie dobrze. Mój kot połknął kiedyś ten drucik do wiązania worków na śmieci, i to całkiem spory kawałek. Zorientowałam się dopiero przy sprzątaniu kuwety – całe szczęście, że nie utknął mu nigdzie w żołądku. Biorąc pod uwagę rozmiar tej gumki, jest duża szansa, że wyjdzie sama, mam przynajmniej taką nadzieję. Ale oczywiście musisz go pilnie obserwować. No i tak to jest, człowiek stara się chować wszystko, co może być dla nich groźne, ale one są takie sprytne! Daj znać później, co u was słychać, dzięki!
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Do usłyszenia i czekam na same dobre wieści!

Uściski dla Twojego pędziwiatra!

Przetłumaczony francuski
    Schtroumphy
    Zgłoś

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi! Do tego udało Wam się mnie uspokoić, jeśli chodzi o tę sól. ^^

Jak tak o tym myślę, to w sumie niesamowite, że naszemu weterynarzowi nie udało się wywołać u niego wymiotów, zwłaszcza że on ma taki wrażliwy brzuszek.

A i nie wiem, czy to przez stres po całym dniu, przez tę sól czy z jakiegoś innego powodu, ale odkąd wrócił od weta, je za trzech. 😁

Jeszcze raz dzięki za wszystkie odpowiedzi. ^^

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Trzymaj się, wszystko będzie dobrze 🙂
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Woda z solą faktycznie może być stosowana do wywoływania wymiotów u kotów po zatruciu lub połknięciu ciała obcego. To prawda, że istnieje ryzyko zatrucia solą, ale dzieje się to przy znacznie wyższych dawkach niż te zalecone przez Pana/Pani weterynarza. Jeśli postąpili Państwo zgodnie z jego wskazówkami, to najprawdopodobniej wszystko zostało zrobione tak, jak należy. To zupełnie normalne, że się Pan/Pani niepokoi, ale reakcja była słuszna – kontakt z lekarzem weterynarii od samego początku to podstawa.

Moim zdaniem bardzo dobrze, że tak uważnie obserwuje Pan/Pani swojego pupila. Warto pozostać w kontakcie z weterynarzem, gdyby sytuacja zaczęła się zmieniać.

Mam nadzieję, że udało mi się pomóc.

Miłego wieczoru

Lucie

Przetłumaczony francuski
    Yume
    Yume Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, podobno w przypadku zatrucia solą pojawiają się objawy kliniczne (wymioty, ślinotok...) lub neurologiczne (drgawki). Nie sądzę, żeby zjedzona ilość mogła być niebezpieczna. Pamiętaj przede wszystkim, żeby dawać mu dużo pić, bo picie słonej wody nasila odwodnienie – organizm, żeby pozbyć się soli, zużywa wodę zawartą w komórkach (o ile dobrze pamiętam).
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No i stało się. Powiedzmy, że to jego morski chrzest, trochę się zachłysnął wodą...

Przetłumaczony francuski
    Schtroumphy
    Zgłoś

Tak, będziemy go bardzo uważnie pilnować. Przez całą dobę ktoś jest w domu, więc będziemy się zmieniać, żeby był pod stałą obserwacją w dzień i w nocy.

Weterynarz powiedziała nam, że to właśnie pierwsze 72 godziny będą najgroźniejsze, chociaż ciało obce może zalegać w żołądku znacznie dłużej.

Z kolei ten pomysł ze słoną wodą na wywołanie wymiotów... przyznaję, że nie powinienem był tyle szperać w internecie. Nie dość, że strasznie się martwię przez tę gumkę i mam potworne wyrzuty sumienia, to jeszcze doszedł stres związany z ryzykiem po podaniu słonej wody. ^^

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Myślę, że biorąc pod uwagę sytuację, najlepiej będzie poczekać, aż zrobi kupkę i... dokładnie ją obejrzeć. Bardzo możliwe, że sam to wydali bez żadnego problemu. Z kolei jeśli nie będzie w ogóle wypróżnienia, a kot przestanie jeść, konieczna będzie kolejna wizyta u weterynarza i zrobienie prześwietlenia. Zdarza się, że nasze koty połykają różne świństwa bez naszej wiedzy i skoro wszystko kończy się dobrze, to nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy.
    Przetłumaczony francuski
  • 19 komentarzy na temat 19

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post