Zachowanie kotki po sterylizacji

C
Chtnana Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

piszę do Was, bo odebrałam moją kotkę od weterynarza o 16:00 po sterylizacji, która odbyła się dziś rano. Powiedziano mi, że wszystko poszło bardzo dobrze.

Kiedy wróciłyśmy do domu, miała duże trudności z poruszaniem się, słaniała się na łapkach i potykała. Chciała wejść na łóżko, więc ją podniosłam, bardzo uważając, żeby jej pomóc. Później sama zeskoczyła na podłogę (całkiem nieźle jej to poszło).

Trochę zwymiotowała, więc zadzwoniłam do weterynarza. Powiedział mi, żeby nie dawać jej dziś nic do jedzenia i że około 20:00 powinnam zauważyć, że porusza się już bez zataczania się, bo narkoza była rano i do wieczora powinna już zejść.

Lekarz wyjaśnił mi też, że wymioty to skutek narkozy, po której kotka źle się poczuła, zwłaszcza że ma ona z natury dość wrażliwy układ pokarmowy.

Teraz śpi w takiej półsiedzącej pozycji z głową spuszczoną w dół. Ma zimne uszy, mimo że już od dobrych 45 minut jest opatulona kilkoma warstwami koca.

Kiedy ją wołam albo dotykam, nie reaguje i nie otwiera oczu.

Co o tym myślicie? Czy u osób, które już przechodziły przez okres pooperacyjny ze swoją kotką, wyglądało to podobnie? Czy to normalne?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

17 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • T
    Teorra Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, myślę, że spokojnie możesz zostawić jej miskę z wodą i troszkę karmy gdzieś blisko, na wypadek gdyby obudziła się w nocy głodna.

Myślę, że nie masz się co martwić zimnymi uszami i łapkami – jeśli jest u Ciebie w cieple, to wszystko będzie dobrze 😊

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    Na razie o nic nie prosiła, śpi bardzo, bardzo głęboko... wybudziła się na moment może ze dwa-trzy razy, ale to wszystko. Myślicie, że powinnam zaproponować jej chociaż wodę, jak się następnym razem obudzi? I czy ktoś ma jakiś patent, jak pomóc jej się ogrzać? Leży na łóżku, pod kocem i kołdrą, przytulona do mnie, ale jej uszka i opuszki łapek nadal są zimne. Wielkie dzięki.
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Uważaj na nią – jeśli będzie piła, pilnuj, żeby nie zanurzyła noska w misce z wodą (istnieje ryzyko utonięcia). Osobiście nie widzę powodu, żeby jej nie nakarmić już dzisiaj wieczorem, wręcz przeciwnie. Pusty żołądek produkuje żółć, co wywołuje wymioty. Nawet jeśli zwymiotuje ten pierwszy posiłek, to nic strasznego. To po prostu pomoże rozruszać układ trawienny.

Jutro rano powinna już normalnie się poruszać, ale pamiętaj, że mogą wystąpić bóle pooperacyjne.

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Oj tak, szczerze ci powiem, że w ogóle nie jestem spokojna, widząc ją w takim stanie..!!

Na razie staram się ją przede wszystkim ogrzać, bo mimo kocyków i narzuty ma zimne uszy i spody łapek.

Nie mogę się doczekać, aż wróci do formy 🙏🏽

Przetłumaczony francuski
    T
    Zgłoś

Nie ma sprawy

Ja najadłam się strachu życia, kiedy odbierałam ją od weterynarza. Spała tak mocno, że aż pomyślałam, że nie żyje, ale na szczęście nie!

Trzeba pamiętać, że sterylizacja to rutynowy zabieg, wykonywany bardzo często, więc ryzyko jest minimalne.

Dodatkowo chronimy je w ten sposób przed nowotworami, więc to też dla ich dobra 😊

Zobaczysz, że za kilka dni będzie czuła się świetnie, to tylko kwestia cierpliwości

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź! Aż przykro patrzeć, jak one się tak męczą... Trochę mnie uspokoiło to, że Twoja kotka poczuła się lepiej po tym, jak porządnie się wyspała..!
    Przetłumaczony francuski
    T
    Zgłoś

Dobry wieczór, tak, nie martw się, to zupełnie normalne – to po prostu efekty narkozy.

Trzeba po prostu poczekać, aż jej przejdzie.

Moja była sterylizowana 20 dni temu; była kompletnie otumaniona i próbowała wszędzie wskakiwać.

Potem sporo spała i wszystko wróciło do normy.

Przetłumaczony francuski
  • 17 komentarzy na temat 17

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post