Zainfekowana blizna po sterylizacji kotki

Sarahclxt
Sarahclxt Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! W zeszły piątek wysterylizowałam moją kotkę, więc minęło już 8 dni. Przez kwarantannę musiałam znaleźć nowego weterynarza, który przeprowadził zabieg. Założył jej opatrunek i szwy rozpuszczalne, więc nie mamy zaplanowanej żadnej wizyty kontrolnej. Opatrunek trzymał się bardzo mocno i doprowadzał moją małą do szału – tak się na niego uwzięła, że lizała go bez przerwy, przez co całość ocierała ranę. Bardzo szybko udało jej się dostać bezpośrednio do rany, ale lizała ją dość delikatnie i nie wyciągała szwów. Jednak gdy po dwóch dniach udało mi się coś podejrzeć pod opatrunkiem, blizna wydała mi się bardzo rozeszła i duża. Pomyślałam wtedy, że nie wygląda to za ciekawie, ale trzeba jeszcze chwilę poczekać. Opatrunek miał sam spaść po trzech dniach, a tymczasem po 8 dniach wciąż trzymają się małe, przyklejone kawałki. Udało mi się odciąć większą część nożyczkami. Tyle że od 4 dni panienka ciągle liże i liże tę ranę, która wygląda mi na zainfekowaną. Skóra jest zaczerwieniona i widzę tam chyba nawet ropę. Pod blizną zrobiła się teraz taka kulka (nie przypomina to przepukliny, bo jest idealnie okrągła). Od kilku dni przemywam ranę Betadine (pomagało przy skaleczeniach u mojego drugiego kota). Ciężko mi wyczuć, jak ona się czuje, ale w każdym razie normalnie je, pije, bawi się i śpi. Czyli niby wszystko w normie. Jedyny niepokojący objaw to drgawki przypominające skurcze, które pojawiają się tuż przed snem (wcześniej, przed operacją, nigdy tego nie robiła). Weterynarz operował moją 8-miesięczną kicię, kiedy była w trakcie rui. Czytałam, że te drżenia mogą wynikać właśnie z tego. Sama już nie wiem, co robić. Kołnierz u mojej kotki zupełnie nie przejdzie. Zrobiłam jej więc ze starego szalika takie domowe body, ale nie jestem pewna, czy to coś daje. Przez kwarantannę ciężko o wizytę u lekarza. Będę dzwonić do weta w poniedziałek. Czy do tego czasu macie dla mnie jakieś rady? I co w ogóle sądzicie o tej bliźnie? Wrzucam zdjęcia (sierść już trochę odrosła, jest długa). Dla jasności – mieszkamy w bloku, kotka jest niewychodząca. Z góry dziękuję!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • 12 komentarzy na temat 12

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post