Zmiana imienia małego kotka

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej!

Chciałbym się dowiedzieć, czy przy zakupie kotka (z rodowodem czy bez) można zmienić imię, które nadał mu hodowca?

Czy trzeba koniecznie trzymać się zasady konkretnej litery na dany rok (wydaje mi się, że teraz wypada na G)?

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

19 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Ninanou, ten post jest sprzed... uff, prawie 3 lat ^^ Kot z rodowodem LOOF to po prostu oficjalny kot rasowy. Na pewno znajdziesz odpowiedź w innych wątkach =) (użyj wyszukiwarki, zanim zadasz pytanie, często można tam sporo znaleźć). Jeśli chodzi o czas, to nie mam zielonego pojęcia! ^^ Ale możesz założyć własny temat, żeby nie odkopywać tych sprzed kilku lat =P
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć! Chciałbym adoptować kota ze schroniska. Ma na imię Afly, ale chciałbym go nazwać Maxou. Przez jaki czas muszę do niego mówić Afly, zanim będę mógł zacząć wołać na niego Maxou? PS: Co to właściwie jest kot z LOOF (czyli taki z rodowodem)?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeśli Twój maluch jest rasowy, to musisz nadać mu imię na literę G (albo dajesz mu takie imię, jakie tylko chcesz, bez względu na literę, ale w papierach musi mieć imię na G!). Jeśli u hodowcy w ogóle nie przyzwyczaił się do imienia, bo hodowca go go nie uczył, to wcale nie będziesz musiał przy nim zostawać :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No cóż, na G idzie całkiem nieźle, niektóre litery są po prostu trudniejsze, jeśli chodzi o wybór imion. :)

Przetłumaczony francuski
    Melly
    Melly Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dellys, to mnie zaciekawiło haha

Litera G wcale nie jest taka prosta do ogarnięcia, jako hodowca trzeba się wykazać sporą kreatywnością.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Remix, zazwyczaj nie daję ludziom wyboru imienia, bo gdybyś tylko wiedział, z jakimi imionami wyskakują.........

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No i mam już odpowiedź z LOOF – potwierdzili to, co pisała większość z Was.

Rejestracja w LOOF będzie możliwa tylko wtedy, gdy zostanie zachowana litera przypisana do danego roku.

Przy okazji mam do Was jeszcze jedno pytanie:

Czy da się gdzieś sprawdzić księgę rejestracyjną kotów?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, możesz wybrać imię razem z nim (jeśli jeszcze tego nie zrobił), ALE to musi być na literę G.

To po prostu kwestia formalna, więc w rodowodzie i tak będzie G.

Tak samo jak mój pies urodzony w 2009 roku ma imię na E.

Hodowca sam już wtedy wybrał, a ja po prostu zostawiłem to imię.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Zgadzamy się, że to hodowca ma decydujący głos w kwestii imienia, skoro to on wydaje kociaka z rodowodem. Jeśli jednak jest choć trochę wyrozumiały, to pewnie skontaktuje się ze mną, żeby zapytać, jakie imię mi się marzy dla malucha.

Ale nie w tym leży problem. Moje pytanie brzmiało po prostu: czy mogę nadać imię zaczynające się na inną literę niż ta przypisana do danego roku?

Czekam na odpowiedź od LOOF i dam wam znać, jak tylko czegoś się dowiem.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Jeszcze jedna ważna rzecz: nawet jeśli kociaki nie zostały jeszcze zgłoszone i wniosek o rodowód nie został złożony, to i tak ostateczna decyzja należy wyłącznie do hodowcy. To on wybiera imiona, które znajdą się w rodowodach maluchów (za zgodą nabywców lub bez niej).
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 19

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post