Zmiana imienia małego kotka

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej!

Chciałbym się dowiedzieć, czy przy zakupie kotka (z rodowodem czy bez) można zmienić imię, które nadał mu hodowca?

Czy trzeba koniecznie trzymać się zasady konkretnej litery na dany rok (wydaje mi się, że teraz wypada na G)?

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

19 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Remix, jeśli kociak został już zarejestrowany w związku felinologicznym i złożono wniosek o rodowód, to imienia wybranego przez hodowcę nie będzie można już zmienić.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wydaje mi się, że jeśli chodzi o LOOF, imię musi obowiązkowo zaczynać się na literę przypisaną do danego roku (w każdym razie u psów tak jest, co do kotów to Dellys pewnie lepiej się orientuje), ale masz prawo wpisać tę literę, potem myślnik i właściwe imię. Przykładowo: G-Tygrysek (u moich psów hodowczyni pozwoliła mi samej wybrać imię, ale tak mi właśnie mówiła na wypadek, gdybym chciała nadać imię, które nie zaczyna się na literę z ich roku). Z czysto technicznego punktu widzenia – jeśli hodowca nadał mu już jakieś imię, to pewnie się do niego przyzwyczaił, więc będziesz musiał powoli uczyć go reagowania na coś innego.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Zdania są podzielone...

Nie chodzi mi o nadawanie im jakichś pieszczotliwych imion czy ksywek. Chcę po prostu wiedzieć, czy mogę nadać kotkowi takie imię, jakie mi się podoba.

Zapytam w związku, zobaczymy, co powiedzą.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Moja Félia reaguje na wszystkie możliwe ksywki, które jej nadałam poza tym oficjalnym imieniem (wpisanym do rodowodu, które sama wybrałam, bo hodowczyni nie nadała jej imienia przed adopcją). To przede wszystkim intonacja mojego głosu, kiedy do niej mówię, daje jej znać, że to do niej.

Więc tak, niezależnie od oficjalnego imienia, możesz ją nazywać, jak tylko chcesz. Z czasem Twój kociak zacznie rozpoznawać wszystkie swoje przydomki i będzie wiedział, że zwracasz się właśnie do niego.

Przetłumaczony francuski
    T
    Titicat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jasne, że możesz mu zmienić imię. Sama tak zrobiłam z moim persem – wcześniej nazywała się Douchka, a teraz to Dolce.

Wcale nie musisz też nadawać mu imienia zaczynającego się na literę G.

Przetłumaczony francuski
    J
    Julie58 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, Dellys ma rację, mój kot to kot kartuski. Nazywa się Grislou, ale ma całe mnóstwo ksywek i reaguje na każdą z nich.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie Julie, nadanie imienia na literę obowiązującą w danym roku nie jest tylko zalecane, ale wręcz wymagane w przypadku kociąt z rodowodem.

Odpowiadając więc na pytanie: jeśli hodowca sam wybierze imię dla malucha, nie da się go już zmienić w papierach.

Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś ty sama nadała mu swoje własne imię domowe.

Zawsze jednak radzę osobom, które adoptują 3-miesięcznego kotka – a taki maluch zazwyczaj doskonale zna już swoje imię – żeby przynajmniej przez pierwszy tydzień wołać go po staremu. Pamiętaj, że przeprowadzka do nowego domu to dla kociaka duży stres. Jeśli dodamy do tego fakt, że nikt nie woła go tak, jak jest przyzwyczajony, to biedactwo całkiem straci orientację.

Dlatego na początku zostaw mu jego dotychczasowe imię, a potem powoli, krok po kroku, wprowadzaj to nowe.

A może po prostu zostawisz mu oba? Koty naprawdę świetnie potrafią nauczyć się reagować na dwa, a nawet więcej różnych imion!

Przetłumaczony francuski
    J
    Julie58 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie jest obowiązkowe, żeby jego imię zaczynało się na G, ale jest to bardzo mocno zalecane. Jeśli jednak kot ma już rodowód, to nic nie zrobisz, bo imię jest już wpisane do oficjalnych ksiąg. Zawsze jednak możesz używać ksywek i wołać na niego inaczej.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeśli chodzi o papiery, to skoro kociak urodził się w 2011 roku, to tak, jego imię musi zaczynać się na literę G. Ale to tylko oficjalnie, w domu możesz go przecież nazywać, jak tylko chcesz...

Przetłumaczony francuski
  • 19 komentarzy na temat 19

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post