Zraniony nosek

M
Mdks Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, mój kot wrócił wczoraj z całkiem poranionym, zakrwawionym noskiem. Próbowałam go jak najlepiej oczyścić i zdezynfekować. Prawie nic nie je i nie pije. Co to może być?

Zraniony nosek

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

16 odpowiedzi
Sortuj według:
  • P
    Pepette23 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, wydaje mi się, że moja kotka ma to samo. Strasznie się martwię. Byliśmy już u weterynarza, ale on nie wie, co jej jest. 

Jak to się u Was dalej potoczyło?

Przetłumaczony francuski
    A
    Audrey3464 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

U mojego kota również podejrzewa się kaliciwirusa. Czy mogłaby Pani / mógłby Pan napisać, jakie leczenie u niego zastosowano? Czy od tamtej pory wystąpił jakiś nawrót? Czy oczy też były opuchnięte?

Dziękuję za odpowiedź.

Przetłumaczony francuski
    D
    Divineludi60 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Byłam u weterynarza i okazało się, że to faktycznie kaliciwirus. On jest bardzo zaraźliwy. Mimo że moja kotka nie wychodzi, to jeden z moich pozostałych kotów jest wychodzący i musiał przynieść wirusa do domu jako zdrowy nosiciel... Sprawdź koniecznie, czy Twój kot nie ma w pyszczku jakichś bardziej różowych lub czerwonych śladów. Moja miała tam mnóstwo nadżerek, czego na początku w ogóle nie zauważyłam... Po 20 dniach izolacji, kuracji kortyzonem i podawaniu płynnego jedzenia typu pasztet, mała w końcu wyzdrowiała...
    Przetłumaczony francuski
    Oceane43
    Oceane43 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, czy masz jakieś wieści o tym, jak Twój kot wraca do zdrowia? Znalazłam dzisiaj moją kotkę w takim samym stanie, chociaż w ogóle nie wychodzi z domu. Zupełnie nie mam pojęcia, co mogło to spowodować ani jak ona to sobie zrobiła...

Jak się czuje Twój kot?

Przetłumaczony francuski
    Oceane43
    Oceane43 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wszystko zależy od tego, w jakim wieku są Wasze koty. Mój miał ranę, która wyglądała naprawdę niefajnie – przemywałem ją i dezynfekowałem, a w dniu, w którym jechaliśmy do weterynarza, zerwał sobie strup w transporterku.

Mocno krwawiło. Na miejscu weterynarz zapytał nas o jego wiek – ma półtora roku – i powiedział, że gdyby kot był starszy, to podejrzewałby nowotwór...

Dzisiaj strup znowu zaczyna się robić, kiciuś jest na antybiotyku. Zaczęło się od małego czerwonego zadrapania, potem zrobiła się z tego duża rana, wyglądająca trochę jak oparzenie, a później pojawiły się wielkie, lekko ropiejące strupy. Od tamtej pory jest już trochę lepiej. Minął tydzień, ale właśnie zauważyłem, że jego siostra ma małą czerwoną plamkę w tym samym miejscu... Boję się, że to może być zaraźliwe albo że to jakiś guz...

Przetłumaczony francuski
    D
    Zgłoś

Dzień dobry, czy masz może jakieś wieści, jak miewa się Twój kot i czy już wyzdrowiał? Znalazłam dzisiaj moją kotkę w takim samym stanie, mimo że w ogóle nie wychodzi z domu. Zupełnie nie mam pojęcia, co mogło to spowodować ani jak ona to sobie zrobiła...

Przetłumaczony francuski
    D
    Zgłoś
    Dzień dobry, nie wiem, czy otrzymam jakąś odpowiedź, ale mój kot jest w dokładnie takim samym stanie. Mimo że w ogóle nie wychodzi z domu, zupełnie nie mam pojęcia, jak mogła sobie to zrobić. Czy dowiedziałeś się czegoś o swoim kocie? Jak przebiegło leczenie?
    Przetłumaczony francuski
    L
    Loowiie Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To mogło wpłynąć na jego węch :(

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hej znowu!

Nie czekaj z działaniem, aż rana albo ropa całkiem zatkają mu nozdrza. Koty mają ogromne trudności z oddychaniem przez pyszczek. Wizyta u weterynarza jest tutaj absolutnie konieczna.

Przetłumaczony francuski
    Schtroumphy
    Schtroumphy Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Nie wiem, czy to tylko kwestia zdjęcia, ale mam wrażenie, podobnie jak @Kikaah, że ta rana wygląda coraz gorzej – sączy się z niej i ma ciemniejszy kolor.

Obserwuj to uważnie. W razie czego, jeśli masz taką możliwość, podejdź do weterynarza bez kota, ale ze zdjęciami. Weterynarz powie ci, czy wizyta na miejscu jest konieczna. :)

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 16

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post