Kot: bardzo śmierdzące kupy a karma bezzbożowa

Thrxnd
Thrxnd Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry wszystkim,

Mam nadzieję, że u Was wszystko w porządku.

Pozwoliłam sobie założyć nowy wątek, mimo że istnieją ich tysiące na temat śmierdzących odchodów i karmy, ponieważ kompletnie pogubiłam się w kwestii żywienia mojego kota...

Chodzi o 11-miesięcznego kota abisyńskiego. Zaczęłam mu podawać tę samą karmę, którą dostawał u hodowcy, czyli bezzbożowe chrupki marki Ultra Premium Direct dla kotów sterylizowanych.

Miesiąc po tym, jak trafił do nas w zeszłym roku, zauważyłam, że w jego kale ciągle pojawia się odrobina krwi. Po kilku konsultacjach i badaniach u weterynarza okazało się, że złapał dwa rodzaje pasożytów jeszcze w hodowli, więc je wyleczyliśmy.

Tyle że po tym wszystkim krew w kupie nadal się pojawiała. Zrobiliśmy więc ponowne badania, żeby upewnić się, że jest zdrowy – i faktycznie, nie miał już żadnych pasożytów. Weterynarz poradziła nam, żebyśmy przez kilka tygodni podawali mu specjalistyczną karmę na trawienie, bo jego układ pokarmowy mógł być podrażniony przez pasożyty i leczenie. Wspomnianą karmą była Royal Canin Gastro Intestinal (tłusta karma zawierająca zboża).

Gdy tylko przeszliśmy na tę dietę, wszystko się poprawiło. Krew zniknęła, odchody przestały śmierdzieć itd. Byliśmy bardzo ulżeni. Podawaliśmy mu tę karmę przez 2,5 miesiąca, więc zaczęliśmy powoli wprowadzać jego starą karmę, żeby wrócić do żywienia bezzbożowego. Jednak już pierwszego dnia przejścia (mieszając 75% karmy leczniczej z 25% bezzbożowej), kupy znów zaczęły bardzo intensywnie śmierdzieć...

Nie wiem, czy to normalne, czy może Waszym zdaniem lepiej zmienić karmę na inną? Royal Canin Gastro Intestinal zdawał się rozwiązywać problem, ale jest on raczej zalecany na krótkie okresy, żeby wspomóc trawienie...

Czy ktoś z Was miał podobną sytuację?

Bardzo dziękuję za pomoc i życzę wszystkim miłego dnia.

Pozdrawiam,

Amandine

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Tak, karmy bezzbożowe faktycznie pachną intensywniej „na wyjściu”, bo mają wyższą zawartość białka zwierzęcego. Sam zapach nie świadczy o problemie, w przeciwieństwie do krwi – ona już tak. Niektóre koty źle trawią „bezzbożówki” i to na dłuższą metę. W takim przypadku, moim zdaniem, nie ma co naciskać na siłę. Jeśli to, co Ci obecnie przeszkadza, to tylko zapach, to dla samego kota nie jest to żaden problem...

Przetłumaczony francuski
  • 11 komentarzy na temat 11

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post