Czy mój kot to mieszanka bengala?

S
Simone95880 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć! Mam 4-miesięcznego kocurka, to taki nasz kochany dachowiec, ale z czymś zmieszany. Pani weterynarz stwierdziła, że biorąc pod uwagę strukturę jego sierści i te idealnie symetryczne wzory typu 'marble', może to być mieszanka z kotem bengalskim. W sumie całkiem możliwe, bo tata kocurka jest nieznany 😂 Dla mnie to właściwie bez różnicy, bo i tak kocham go najmocniej na świecie, ale po prostu jestem ciekawa. Niektóre jego cechy charakteru są niesamowite – jest mega zwinny, a jednocześnie to wspaniały towarzysz dla dzieci, uwielbia zabawy i pieszczochy. Do tego jest świetnym łowcą, mistrzem wspinaczki i bardzo lubi wodę!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

19 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Yiko
    Yiko Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, Twój kotek jest przeuroczy :)

Dla mnie nic nie wskazuje na to, żeby to był bengal. Umaszczenie kota wcale nie świadczy o jego rasie (poza wyjątkami), a wzór marmurkowy (marble) do nich nie należy. Zresztą mało prawdopodobne, żeby niewykastrowany kocur bengalski biegał sobie ot tak na zewnątrz :)

Weterynarze w większości przypadków średnio się na tym znają – widzą dużego kota i od razu „hop, to Maine Coon”, a jak kot jest szary, to „o, to kartuski”.

Tak czy siak, jest przesłodki :)

Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

OK, NIE WIEDZIAŁEM. Faktycznie, właśnie sprawdziłem w internecie – są bengale rozetkowe, marmurkowe i jeszcze inne odmiany?

Zobaczycie wtedy, czy ma charakterek do skakania po wszystkim i czy wymaga dużo ruchu (rasowe bengale są często nie do opanowania), mieszaniec na pewno będzie spokojniejszy.

Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś

Faktycznie, miałam spore wątpliwości, kiedy weterynarz mi o tym powiedział, ale istnieją bengale marmurkowe – to nowsza odmiana, dokładnie taka jak na zdjęciu.
    Przetłumaczony francuski
    K
    Zgłoś
    Nie wiem... Bengal ma przecież okrągłe cętki, a tutaj są prążki, więc?
    Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś

Cześć, dzięki za odpowiedź!

Na tym zdjęciu był jeszcze mniejszy, na razie nie udaje mi się wrzucić żadnego nowszego zdjęcia. Rzeczywiście, on potrzebuje mnóstwo ruchu, robi sobie w domu prawdziwe tory przeszkód 😂 Wypuszczamy go też do ogrodu, żeby mógł sobie popolować i powspinać się na drzewa. Postaram się dodać jakieś nowsze fotki, bo bardzo się zmienił.

Przetłumaczony francuski
    K
    Zgłoś
    Przydałoby się jakieś ZDJĘCIE! W sumie skoro weterynarz tak twierdzi, to pewnie się nie myli. Do tego dochodzi ten silny charakter i niespożyta energia bengala – on po prostu musi mieć jak się porządnie wybiegać i wyszaleć.
    Przetłumaczony francuski
  • 19 komentarzy na temat 19

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post