Wypuszczanie kota bengalskiego samopas na zewnątrz?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Zupełnie się zgadzam, ale on jest strasznie uparty... A całkowite zabezpieczenie ogrodu to prawdziwa udręka – trzeba by wszystko przerabiać od zera, co jest właściwie niemożliwe. Byłabym gotowa oddać go komuś, kto ma zabezpieczony ogród i inne koty – tam na pewno czułby się lepiej i byłby bezpieczniejszy... Serce mi pęka, ale po prostu nie wiem już, co robić. Znacie kogoś takiego?
W pełni zgadzam się z pozostałymi – najlepszym wyjściem jest woliera albo odpowiednio zabezpieczony ogród, tak jak na zdjęciach od Kelinda. Jeśli nie chcecie więcej zobaczyć swojego kota, to po prostu wypuszczajcie go luzem. Bengale czy inne koty rasowe na portalach typu OLX sprzedają się bez żadnego problemu. Skoro zdarzają się kradzieże nawet z zamkniętych ogrodów czy prosto ze smyczy, to wyobraźcie sobie, co może się stać, jeśli kot trafi na kogoś o złych zamiarach.
To specyficzna rasa, która potrzebuje przestrzeni i ma skłonności do ucieczek. Nie kuście losu i nie ulegajcie jego prośbom o wyjście, bo ryzykujecie, że już nigdy go nie zobaczycie.
Nie wspominając o wszystkich innych zagrożeniach, o których pisała Kelinda.
Zabezpieczenie ogrodu, żeby móc go swobodnie wypuszczać, to super pomysł. Możesz zamontować siatkę na górze ogrodzenia, która nie pozwoli mu uciec, coś w tym stylu:

Kot wychodzący to zbyt duże ryzyko – wypadki drogowe, otrucia, rany i inne niebezpieczeństwa czyhają na każdym kroku.
Bengal potrzebuje znacznie więcej ruchu niż zwykły mruczek, więc musisz zapewnić mu dużo zabawy, skakania i aktywności.
To będzie ciężkie... On jest strasznie uparty, staje pod drzwiami i miauczy wniebogłosy, co bardzo zwraca uwagę. Naprawdę już nie wiem, co robić.
Wszyscy mi mówią, żeby go po prostu wypuścić, bo całe dnie spędzam na pilnowaniu go albo wyciąganiu go skądś spomiędzy mebli. To jest naprawdę wykańczające.
15 komentarzy na temat 15