Wypuszczanie kota bengalskiego samopas na zewnątrz?

M
Miyrng Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, jestem tu nowa na forum.

Mam 3-letniego bengala, który jest bardzo kochany i towarzyski. Wypuszczam go do ogrodu w szelkach, ale on chce iść dalej... Muszę dodać, że dokładnie rok temu przeprowadziliśmy się do domu, a wcześniej zawsze mieszkał w mieszkaniu i wtedy mieliśmy święty spokój... Teraz już nie chce słyszeć o byciu na uwięzi, bo wcześniej wychodziliśmy z nim czasem na spacery po okolicy, ale nie możemy tego robić codziennie. Przez to, jak tylko ląduje w ogrodzie w szelkach, od razu jest wielkie niezadowolenie... Wykańcza nas to. Co robić? Chciałabym dać mu pełną wolność, ale tak strasznie boję się niebezpieczeństw na ulicy, zwłaszcza że w okolicy zdarzają się kradzieże zwierząt...

Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • M
    Zgłoś

Zupełnie się zgadzam, ale on jest strasznie uparty... A całkowite zabezpieczenie ogrodu to prawdziwa udręka – trzeba by wszystko przerabiać od zera, co jest właściwie niemożliwe. Byłabym gotowa oddać go komuś, kto ma zabezpieczony ogród i inne koty – tam na pewno czułby się lepiej i byłby bezpieczniejszy... Serce mi pęka, ale po prostu nie wiem już, co robić. Znacie kogoś takiego?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W pełni zgadzam się z pozostałymi – najlepszym wyjściem jest woliera albo odpowiednio zabezpieczony ogród, tak jak na zdjęciach od Kelinda. Jeśli nie chcecie więcej zobaczyć swojego kota, to po prostu wypuszczajcie go luzem. Bengale czy inne koty rasowe na portalach typu OLX sprzedają się bez żadnego problemu. Skoro zdarzają się kradzieże nawet z zamkniętych ogrodów czy prosto ze smyczy, to wyobraźcie sobie, co może się stać, jeśli kot trafi na kogoś o złych zamiarach.

To specyficzna rasa, która potrzebuje przestrzeni i ma skłonności do ucieczek. Nie kuście losu i nie ulegajcie jego prośbom o wyjście, bo ryzykujecie, że już nigdy go nie zobaczycie.

Nie wspominając o wszystkich innych zagrożeniach, o których pisała Kelinda.

Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zabezpieczenie ogrodu, żeby móc go swobodnie wypuszczać, to super pomysł. Możesz zamontować siatkę na górze ogrodzenia, która nie pozwoli mu uciec, coś w tym stylu:

Kot wychodzący to zbyt duże ryzyko – wypadki drogowe, otrucia, rany i inne niebezpieczeństwa czyhają na każdym kroku.

Bengal potrzebuje znacznie więcej ruchu niż zwykły mruczek, więc musisz zapewnić mu dużo zabawy, skakania i aktywności.

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

To będzie ciężkie... On jest strasznie uparty, staje pod drzwiami i miauczy wniebogłosy, co bardzo zwraca uwagę. Naprawdę już nie wiem, co robić.

Wszyscy mi mówią, żeby go po prostu wypuścić, bo całe dnie spędzam na pilnowaniu go albo wyciąganiu go skądś spomiędzy mebli. To jest naprawdę wykańczające.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Może zabezpieczysz ogród albo chociaż jego część, jeśli jest bardzo duży? Można to zrobić za pomocą siatki albo postawić taki wybieg w stylu woliery…
    Przetłumaczony francuski
  • 15 komentarzy na temat 15

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post