Czy trzeba szczepić kota przed kastracją?

S
Sand11 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry / dobry wieczór,

Chciałbym wykastrować mojego kocurka, który ma już prawie 4 lata, i zastanawiam się, czy kot musi być zaszczepiony przed samym zabiegiem? I ile mniej więcej kosztuje taka kastracja? Trochę się dowiadywałem i powiedziano mi, że to koszt około 300 zł. Co o tym sądzicie?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Miłego dnia/wieczoru!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • S
    Zgłoś

Najpierw stawiam na kastrację, a dopiero potem na szczepienie.

Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś

Dzięki za odpowiedź. Nie, nie jest w ogóle zaszczepiony, ale planujemy to jakieś 2-3 miesiące po kastracji. Mój weterynarz powiedział mi, że nie oferuje hospitalizacji, bo i tak zatrzymuje go u siebie na cały dzień.

Przetłumaczony francuski
    Clem1606
    Clem1606 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Twój kot nigdy wcześniej nie był szczepiony?!

Jeśli chodzi o szczepienie przed kastracją, to nie mam pewności, ale wydaje mi się, że nie jest to obowiązkowe, choć na pewno zalecane. Twój kot powinien być zaszczepiony przeciwko panleukopenii i kociemu katarowi, nawet jeśli nie wychodzi, a jeśli wychodzi na zewnątrz, to również na białaczkę (a może i wściekliznę).

Co do ceny, to zależy od regionu, ale myślę, że to koszt około 300–400 zł. Ja zapłaciłam około 570 zł za kastrację mojego kota, ale w tej cenie było już wliczone szczepienie na białaczkę. Możliwe więc, że trzeba będzie jeszcze doliczyć koszty pobytu w lecznicy. Pamiętaj też, żeby odrobaczyć i zabezpieczyć kota przed pasożytami przed wizytą, bo inaczej weterynarz może doliczyć koszt leków, jeśli okaże się, że zwierzak jest zarobaczony lub ma pchły.

Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post