Czy trzeba szczepić kota przed kastracją?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Najpierw stawiam na kastrację, a dopiero potem na szczepienie.
Dzięki za odpowiedź. Nie, nie jest w ogóle zaszczepiony, ale planujemy to jakieś 2-3 miesiące po kastracji. Mój weterynarz powiedział mi, że nie oferuje hospitalizacji, bo i tak zatrzymuje go u siebie na cały dzień.
Dobry wieczór,
Twój kot nigdy wcześniej nie był szczepiony?!
Jeśli chodzi o szczepienie przed kastracją, to nie mam pewności, ale wydaje mi się, że nie jest to obowiązkowe, choć na pewno zalecane. Twój kot powinien być zaszczepiony przeciwko panleukopenii i kociemu katarowi, nawet jeśli nie wychodzi, a jeśli wychodzi na zewnątrz, to również na białaczkę (a może i wściekliznę).
Co do ceny, to zależy od regionu, ale myślę, że to koszt około 300–400 zł. Ja zapłaciłam około 570 zł za kastrację mojego kota, ale w tej cenie było już wliczone szczepienie na białaczkę. Możliwe więc, że trzeba będzie jeszcze doliczyć koszty pobytu w lecznicy. Pamiętaj też, żeby odrobaczyć i zabezpieczyć kota przed pasożytami przed wizytą, bo inaczej weterynarz może doliczyć koszt leków, jeśli okaże się, że zwierzak jest zarobaczony lub ma pchły.
3 komentarzy na temat 3
- Natychmiastowy powrót ukochanej osoby. Tel: +22990556895
- Szybki powrót uczuć w 24h. Tel: +229 91752665