Dlaczego mój kot miauczy, biega wszędzie i gryzie

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Zwracam się do was, bo ostatnio trochę nie rozumiem swojego kota, ale nie sądzę, żeby miał jakiś „problem

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

mój też jest wykastrowany, a i tak miauczy i biega wszędzie!!!!!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

mój kot też jest wykastrowany, a i tak miauczy i biega wszędzie!!!!!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć, odświeżam ten trochę stary wątek, bo mój kot zachowuje się dokładnie tak samo jak ten od Dynastiehan. Tyle że mój ma prawie 8 lat i był kastrowany jeszcze jako młodziak. Zaczęło się to nagle parę dni temu. Macie może jakiś pomysł, o co może chodzić?

Z góry dzięki za pomoc!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wykastruj go. To jedyne rozwiązanie. Jeśli nie chcesz tego zrobić, to przygotuj się na to, że będziesz mieć kota, który będzie znaczył teren wszędzie. Mocz kocurów ma wyjątkowo intensywny zapach, więc jeśli Twoje mieszkanie nim przejdzie... Powodzenia!
    Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    P'titefleur Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Najpilniejsza sprawa to kastracja i to jak najszybciej. Inaczej ryzykujesz, że zacznie ci znaczyć teren moczem w całym domu, a jak mu to już wejdzie w nawyk, to dopiero będziesz mieć prawdziwy problem...

Kiedy gryzie, mów wyraźne i stanowcze „NIE”. Jeśli drapie, przytnij mu same końcówki pazurków – będzie to mniej bolesne – i zawsze reaguj stanowczym „NIE”.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mam wrażenie, że nie rozumiesz konieczności szybkiej kastracji swojego kota........
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ok, dzięki wszystkim za odpowiedzi. W ogóle nie wydawało mi się, żeby to jego miauczenie brzmiało jak u kocura szukającego kotki, zresztą nie sądzę, żeby w okolicy była jakaś kotka, no ale może... W każdym razie obserwuję sytuację.

Co do gryzienia, staram się być nieco bardziej stanowcza ^^' I nawet zaczyna to już powoli działać.

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No cóż, to po prostu hormony zaczynają mu buzować. To normalne w tym wieku, więc moja rada: jeśli nie chcesz, żeby wszystko obsikiwał i żeby Twoje rzeczy, a w rezultacie całe mieszkanie, śmierdziały, wykastruj go czym prędzej (i to „czym prędzej” to nie za miesiąc, tylko maksymalnie za kilka dni). Bo jak będziesz z tym zwlekać, to może mu zostać ten brzydki nawyk znaczenia terenu.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Zanim zacznie uciekać i znaczyć teren – zresztą w jego wieku masz spore szczęście, że jeszcze nie zaczął znaczyć!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Pinks

Tak jak wspomniałam, twój kot faktycznie musi zostać wykastrowany. Jest duża szansa, że w okolicy jest jakaś kotka w rui, dlatego on ucieka albo zaczyna znaczyć teren. Naprawdę radzę ci go wykastrować!

Jeśli chodzi o gryzienie – sama mam półdzikie koty. Ostatnia kotka, którą przygarnęłam, miała zaledwie 15 dni, ale wtedy wychowały ją moje pozostałe mruczki. Tego malucha musisz jednak wychować sam, bo ten biedak, porzucony lub zdany na siebie, nie zna granic i nie wie, jak mocno można gryźć. Skoro nie masz innych kotów, to ty musisz mu uświadomić, że to boli – albo stanowczym NIE, albo takim żałosnym pisknięciem (trudno to zapisać, coś w stylu miiiiiiiii lol), żeby zrozumiał, że sprawia ci ból. Nigdy nie krzyczałam na swoje koty, ale u mnie sytuacja była inna, bo kiedy trafiła do mnie ta ostatnia dzikuska, miałam w domu 8 półdzikich kotów, więc wychowały się nawzajem!!!

Teraz naprawdę nie możesz mu pozwalać na gryzienie, dla własnego dobra!! I dla twojej partnerki oraz znajomych, którzy was odwiedzają lol

Laurence i jej Arka Noego – uważaj na okna itp., bo jeśli w pobliżu naprawdę jest kotka w rui, to on ucieknie przy każdej możliwej okazji, to będzie silniejsze od niego!

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post